Hafif ila orta derecede ısı hastalığı semptomları yaşarsanız, şunları yapmalısınız:
- Fiziksel aktiviteyi durdurun ve serin, iyi havalandırılan bir ortamda dinlenin,
- Ağır veya dar giysileri çıkarın,
- Kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için hafif tuzlu içecekler için. Spor içecekleri veya birkaç çay kaşığı tuz karıştırılmış su içebilirsiniz. Kafeinli içeceklerden kaçının, - Cildinize soğuk kompres uygulayın,
- Tahriş olmuş cildi kuru tutun. Kızarıklıktan kaynaklanan rahatsızlığı azaltmak için bir toz veya merhem sürün,
- Çocukları (veya evcil hayvanları) asla araba gibi kapalı, sıcak yerlerde bırakmayın, - Isı dalgaları sırasında klimalı veya iyi havalandırılan alanlarda kalın,
- Sıcakta dışarı çıkacaksanız hafif, bol ve açık renkli giysiler giyin. İşiniz veya spor nedeniyle sıcakta aktiviteler yapmanız gerekiyorsa, vücudunuzun yavaş yavaş sıcağa alışmasını sağlayın. Gerçekten zor işleri yapmanız gerekmeden yaklaşık iki hafta önce hafif işler yapmaya veya egzersiz yapmaya başlayın. Ardından, vücudunuzun yüksek sıcaklıklara dayanma yeteneğini kademeli olarak geliştirin.
Mümkünse, işi daha serin olabileceği sabahın erken saatlerinde yapmayı planlayın. Sabah 10.00 ile 16.00 saatleri arasında kapalı alanlarda olmaya çalışmak gereklidir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:
- Yüksek ateş,
- Yürümekte, nefes almakta veya konuşmakta güçlük çekiyor,
- Aşırı terliyor,
- Bilincini kaybetmiş,
- Kafası karışmış veya kafası karışmış görünüyor iseniz mutlaka uzman hekiminize danışınız. Bebekler, yaşlılar, sporcular ve zorlu dış mekan meslekleri olan kişiler hipertermi için en yüksek risk altındadır. Isı hastalığı olan kişiler vücut sıcaklıklarını hemen düşürmelidir. Sıcak çarpmasının ilk belirtilerinde hemen 112 aranmalıdır.