hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıcak havada göğüs ağrısı ve çarpıntıya dikkat

    Sıcak havada göğüs ağrısı ve çarpıntıya dikkat
    expand

    Aşırı sıcaklar, kalp sorunu yaşayan hastaların şikayetlerini artırabildiği gibi sağlıklı insanları da her an kalp sorunlarıyla karşılaştırabiliyor. Kalp hastalıkları her ne kadar mevsim tanımasa da kalp sağlığını korumak için yaz aylarında daha fazla önlem alınması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, yaz aylarında kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

    Sıcak havada kalp krizi riski artıyor
    Termometreler her ne kadar daha düşük ısıları gösterse de havadaki nem ve basıncın etkisiyle yaz aylarında hissedilen sıcaklık 35-40’yi bulabilmektedir. Aşırı sıcaklardan etkilenen hastalarda kalp damarlarından, ya da kalp kapaklarındaki problemler nedeniyle “akciğer ödemi” denilen kalp yetmezliğine götüren durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hem kronik hastalıkları olanlar hem de sağlıklı bireylerin önemli sağlık sorunları yaşamaması için aşırı sıcaklara karşı mutlaka önlem alması gerekmektedir. Nemli sıcak hava, sağlıklı bireylerin de vücutlarını susuz bırakarak kalp krizi riski ile karşı karşıya bırakabilir.Kalp hastaları sıcak havalarda kaybedecekleri ter ile elektrolit dengesizliği yaşayabilir ve tansiyonları etkilenebilir. Yaşanan bu durumlar kalbin çalışmasını etkileyerek ritim problemlerine yol açabilir. Göğsünde ağrı, nefes darlığı, çarpıntı gibi sorunları olan kişilerin hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlaçlarınız mevsime göre ayarlanmalı
    Bir borudan suyun akışı hızlı, balın akışı ise oldukça yavaştır. Vücudun susuz kalarak sıvı kaybetmesi kanın damarlardan balın borudan aktığı gibi yavaş akmasına neden olur. Kalp damar hastası olanlarda kan akışkanlığı oldukça önemlidir. Birçok kişi kanlarının akışkanlığının artması için doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaktadır. Çünkü bal gibi yavaş akan kan, sorunlu olan damarlarda problemlere yol açabilir. Tansiyon ilaçları vücuttaki fazla tuzu ve kalbi yoran suyu dışarı atma özelliği nedeniyle sodyum ve potasyum kaybına neden olur. İlaç kaynaklı kayıp, terlemeyle de artacağından, İdrar söktürücü tansiyon ilaçları kullanan kişiler, ritim problemleri veya zaman zaman bilinç bozukluğu yaşayabilirler. Bu nedenle ilaçlarının ayarlanması için doktorlarıyla görüşmelidirler.

    Hindistan'da ölüm oteli 

    Klimaya dikkat!
    Ani sıcak ve soğuk değişimleri, kalp krizi riskini tetiklediği için serinlemek için kullanılan klimaya direkt maruz kalınmaması gerekmektedir. Özellikle sıcakların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima çalıştırılıp karşısında oturmak çok zararlıdır. Ayrıca klima ısının 22-23 derecelerde olması ve mutlaka bakımlarının yapılması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıcakla kilo birleşince kalbe fazladan yük biner
    Her organizmanın tolere edebileceği bir yük miktarı bulunmaktadır. İnsan vücudu bir araca benzetilecek olursa, araca ne kadar yük yüklenirse onu taşımakta zamanla zorlanacağı ve motorundan ses gelmeye başlayacağı unutulmamalıdır. İnsan vücudu da tolere edebileceği kilonun üzerine çıktığında, başta damarlar ve kalp olmak üzere tüm organlar zorlanır.

    Yaz sıcaklarını nem oranı düşük bölgelerde geçirin
    Karasal iklim bölgelerindeki yüksek sıcaklıklar nem oranı düşüklüğü nedeniyle nemli bölgelere göre çok daha az hissedilmektedir. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalıkları olanların tatil için Anadolu’yu tercih edebilir. Yazı deniz keyfi yaşayarak geçirmek isteyenler ise kalp sağlığını olumsuz etkilemeyecek, nem oranı düşük beldeleri tercih etmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rahim sarkması nedir? Nasıl tedavi edilir?

    Sırtüstü yüzün
    Yaz sıcaklarında 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak önemlidir. Özellikle kalp ve damar hastaları, sıcak havada mutlaka dışarı çıkacaksa, bunalmayacakları serin bir yerde oturmalıdır. Direkt beyne etki eden güneş ışınlarından korunmak için şapka, açık renkli ve terletmeyen kıyafetler tercih etmelidir. Uzun süre güneşte kalarak vücut ısısını yükselten kişilerin serinlemek amacıyla suya balıklama atlamaları, özellikle kalbinde sorun olan hastalarda ciddi problemler yaratabilir bu nedenle denize girerken bile vücudun yavaş yavaş alıştırılmasına, mümkünse sırtüstü denize girilmesi sağlık açısından önemlidir.

    Kalbinizi korumak için:

    ·         İdeal kilonuzu koruyun 

    ·         Günde mutlaka yarım saat yürüyün 

    ·         Şeker, tuz ve kolesterolden fakir gıdalar ile beslenin

    ·         Kırmızı et yerine, beyaz eti tercih edin

    ·         Hayvansal yağlardan uzak durun

    ·         Sigara içmeyin

    ·         Sıcak havalarda Alkol kullanmamaya dikkat edin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ·         Varsa tansiyon ve şeker hastalığınızı mutlaka kontrol altında tutun

    ·         Stresle baş etme yollarını keşfedin.

    Eda Taşpınar: "Fiziğime de tenime de güveniyorum" 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow