Özel bir Üniversite hastanesinde enfeksiyon hastalıkları anabilim dalı başkanı olan Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu Lyme hastalığı ile ilgili aklımıza takılan tüm soruların yanıtlarını verdi:
1) Lyme, kaç hastalığı taklit ediyor?
Bu hastalıklardan en bilinenlerini sıralar mısınız? Lyme hastalığının baş ağrısı, döküntü, ateş, yüz felci gibi belirtilerine benzeyen ve Lyme hastalığı ile karışabilen çok sayıda hastalık vardır. Ancak bu belirtilerin Lyme hastalığı ile ilişkilendirilmesinin en önemli şartı kene temasıdır. Lyme hastalığına benzeyen ve ayırıcı tanıda düşünülen hastalıkların başında kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, ALS, Alzheimer hastalığı, depresyon, romatoid artrit ve multiple skleroz gibi otoimmün hastalıklar gelir.
2) Vücutta bu bakterinin varlığı mutlaka hasta eder mi?
Bunu fark etmemek mümkün mü? Lyme hastalığının etkeni spiroket cinsi bir bakteri olan Borrelia burgdorferi’dir. Asya ve Avrupa’da Borrelia afzelii ve Borrelia garinii türleri daha yaygındır. İnsana bulaşması sadece kene yapışması ve kan emmesi sırasında bakterinin keneden insan kanına geçmesi ile olur. Bakterinin bulaşması hastalığa neden olur. Ancak bazı hastalar kene temasını fark etmeyebilir.
BELİRTİLER 1 YIL SÜREBİLİR
3) Bu hastalık sadece keneden mi bulaşıyor?
Kene ısırmasını mutlaka anlar mıyız? Kaç gün sonra belirti vermeye başlar? Erken dönem belirtileri nelerdir? Hastalık insana sadece etken olan Borrelia isimli bakterinin Ixodes cinsi kenelerin insanlara yapışması ile bulaşabilir. Başka bulaş yolu yoktur. Kene ısırması eğer kene larva veya nimf denilen erişkin keneden küçük olanlarıyla olursa fark etmek zordur. Eğer kene Borrelia taşıyorsa ve bulaştırdıysa 1-2 hafta sonra kenenin tutunduğu yerde 5 santimetre çapında ağrısız kırmızı bir lezyon çıkar. Bu lezyon ortasında nokta olduğu için hedef tahtasına benzetilir. Bu tipik döküntü yüzde 70 hastada görülür. Bu leke dışında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve gözlerde sulanma olabilir. Eğer bu dönemde fark edilip tedavi edilirse hastalık sona erer.
Tedavi edilmeyen kişilerde bu döküntüler 2-3 hafta kalır ve kendiliğinden geçer ancak 3-12 hafta sonra hastalık ikinci döneme geçer. Bu dönemde halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü ve eklem ağrıları başlar, yaygın döküntüler olabilir. Bu belirtiler bir yıl sürebilir. Bu dönemde de tanı konmayıp tedavi verilmeyen hastalar üçüncü döneme geçer. Bu durumda kene ısırığından yıllar sonra nörolojik ve romatolojik belirtiler başlar.
4) Hiç kene ısırmasına maruz kalmayan insanlarda bu hastalık ortaya çıkabilir mi? Bu bakteri kene dışında sivrisinek, bit gibi kan emen diğer böceklerden de bulaşabilir mi?
Lyme hastalığı sadece kene tutunması ile bulaşır. Tanı konulmuş hastalar kene fark etmemiş olabilirler ancak bulaş için başka yol yoktur. Kene dışında kan emen sivrisinek gibi başka vektörlerden bulaş olmaz. 5) Her kene ısırması vakasından sonra Lyme riski var mı? Bu testleri yaptırmak gerekli mi? Ülkemizde her coğrafi bölgede farklı çok sayıda kene teması olur ancak Lyme hastalığı tanısı almış hasta sayısı azdır.
Her kene teması hastalık bulaşı demek değildir. Hastalık belirtisi olmayan kişilere sadece kene teması var diye test yapılmaz.
6) Türkiye’de teşhis koyulmuş kaç Lyme hastası var?
Ülkemizde kene teması olan kişiler en fazla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı korkusuyla başvurur. Ancak hastalık belirtisi ile başvuru azdır. Türkiye’de Lyme hastalığının gerçek veri ve yaygınlığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak yapılmış bazı çalışmalarda kanda serolojik test taramalarında Türkiye'de Lyme seropozitifliği yüzde 2-44 arasındadır. Ancak mevcut verilerle Lyme hastalığı Türkiye’de ciddi bir halk sağlığı sorunu değildir.
EN ÇOK KARADENİZ VE MARMARA’DA VAKA VAR
7) Bu hastalığın en sık görülme ihtimalinin olduğu yerler nereler?
Lyme hastalığı Kuzey Yarımküre'deki ülkelerde yaygın görülür. En çok vaka bildirimi yapılan yer ABD sonra da Avrupa ülkeleridir. Türkiye’de de vaka bildirimleri giderek artıyor. Türkiye’de Lyme hastalığını bulaştırma potansiyeli olan Ixodes ricinus türü keneler görülüyor.
Yazkenesigiller familyasından olan Ixodes ricinus (sakırga), Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi’nin Karadeniz iklimine açık kesimleri ve özellikle sahil bölgeleri olmak üzere, nemli ve uygun taban örtüsünün bulunduğu alanlarda yılın her mevsiminde görülür. Keneye özellikle nem oranının yüksek olduğu, taban bitki örtüsünün sık ya da dökülmüş ve üst üste yığılmış yaprakların yoğun olarak görüldüğü, fare, sincap gibi küçük memelilerin sık olduğu doğal alanlarda rastlanır.
PİKNİK ALANLARINDA ÇORAP VE UZUN KOLLU GİYİN
8) Bu hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmeli?
Hastalıktan korunmada en etkili yöntem kene temasından kaçınmaktır. Kol ve bacakların örtülmesi önemlidir, örtülmeyen yerlerde kene kovucu sprey kullanılması gereklidir. Açık alanlarda toprak ve çim üstünde yüründüğünde veya piknik alanlarında bulunulduğunda çorap ve uzun kollu gömlek giyinilmesi ve akşam kene aranması, kene bulunduğunda mekanik olarak parçalamadan kısa sürede çıkarılması çok önemlidir. Lyme bildirimi yapılan bir bölgede kene tutunması olduğunda üç günlük koruyucu antibiyotik almak çok etkilidir.
9) Lyme hastalığı teşhis edildikten sonra nasıl bir tedavi sürecinden geçiliyor?
Kene temasından 1-2 hafta sonra kenenin tutunduğu yerde kırmızı leke ortaya çıkan ve ateş, halsizlik belirtileri ile başvuran hastaya tipik görünüm nedeniyle test yapılmasına gerek olmadan tanı konarak tedaviye başlanabilir. Ancak yapılacak kan testleri tanıyı doğrular. Tedavi birinci dönemde 10 günlük ilaç tedavisidir. 2 ve 3'üncü dönemde daha uzun süreli tedavi verilir.
10) Tedavi sürecinden sonra sürekli kullanılması gereken ilaçlar var mı?
Bazı hastalarda tedavi sonrası Lyme sendromu denen belirtiler ortaya çıkar ama bu belirtiler için antibiyotik verilmez. Yüzde 5 hastada halsizlik, kas ve eklem ağrıları devam eder. 11) Bu kadar tehlikeli bir hastalığın neden hâlâ aşısı yok? Lyme öldürücü bir hastalık değildir. En ağır tablo kalp ve beyin tutulumudur. Tedaviye iyi cevap verir. Amerika Birleşik Devletleri’nde çok yaygın bir hastalık olduğu için 1998’de aşı piyasaya sunulmuş ama talep az olduğu ve kısa süreli koruma sağladığı için 2002’de aşı durdurulmuş.
12) İnsandan insana bulaşıyor mu?
Lyme hastalığı insandan insana bulaşamaz.
13) MS, ALS teşhisi konulup aslında Lyme hastası olan vakalar dünyada var. Bizde bildiğiniz vaka var mı?
Evet bu şekilde vaka bildirimleri yapılıyor. Bu nedenle MS ve ALS tanısı alan her hastada tam tedavi seçeneği olduğu için Lyme testleri yapılarak ayırıcı tanıya gidilmekte.
14) Lyme testlerinin yalancı pozitiflik verdiği biliniyor. Kaç farklı test uygulanmalı?
Lyme düşünülen hastada bakteriye karşı gelişen IgM ve IgG antikorlarını kanda ELISA yöntemi ile ölçen testlerle tarama yapılır. Bu testler reaktif çıkarsa "western blot" testi ile doğrulama yapılır.
15) Lyme tedavisi görmüş ve belirtileri biten hastaların bünyesinde bakterinin uzun zaman kaldığı söyleniyor? Doğru mu?
Lyme tedavisi 1'inci ve 2'nci dönemde çok başarılıdır. Bu dönemde tedavisi yapılan hastalarda bakteri vücuttan kaybolur.
16) Tedavi olmazsa ya da geç kalınırsa Lyme ölümcül bir hastalık mıdır?
Lyme kalbi tutan kardit ve beyinde yerleşen menenjit formu dışında ölümcül değildir. Bu formlarda da tedavi başarısı yüksektir.
17) Bir kere tedavi olduktan sonra tekrarlama ihtimali var mı?
Evet, kene teması ile tekrar hasta olmak mümkündür.
18) Yıllarca başka hastalıklarla karıştırılıp yanlış tedavi olan hastalar var. Bu hastalığın teşhisi neden bu kadar zor koyuluyor?
Lyme hastalığında, ilk temastan 1-2 hafta sonra kenenin tutunduğu yerde ortaya çıkan eritema migrans denen lezyonu ile tanı koymak çok tipiktir. Ama bu tanı akla gelmezse Lyme sonraki dönemlerde başka hastalıklarla karışabilir. En önemli ayırt edici özellik kene tutunduğunun fark edilmesidir.