hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Serebral Palsi her 1000 doğumdan 3'ünde görülüyor

    Serebral Palsi her 1000 doğumdan 3ünde görülüyor
    expand

    Her 1000 doğumun yaklaşık üçünde görülen Serebral Palsi, doğumdan kısa bir süre önce veya doğum sırasında beyin hasarına bağlı olarak oluşuyor. Beynin kaslar ve sinir sistemi üzerindeki kontrolünü etkileyen nörolojik bir bozukluk olan Serebral Palsi uygun tedavi uygulanmadığı takdirde ek sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kubilay Beng, Serebral Palsi hastalığını ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Serebral Palsi’de, doğum öncesi veya sırasında meydana gelen beyin hasarına bağlı olarak, beynin kaslar ve sinir sistemi üzerindeki kontrolü etkileniyor. Beyindeki hasarın yerine göre vücudun farklı bölgeleri etkilenebiliyor. Hastalıkta ilerleme ya da gerileme olmuyor. Fakat çocuk büyüdükçe uygun tedavi protokolleri uygulanmazsa hareket sistemindeki bulgular ağırlaşabiliyor.

    Uygun tedavi uygulanmazsa ek sağlık sorunları oluşuyor

    Erken ve doğru aşamada uygulanacak tedavi olmazsa hastanın durumu kötüleşebiliyor. Zamanında başlayan fizik tedavi, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahalelerle yaşam kalitesi artırılabiliyor. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ise Serebral Palsi kaynaklı komplikasyonlar ve ek sağlık sorunları oluşabiliyor.

    Birçok vakanın nedeni bilinmiyor

    Günümüzde birçok Serebral Palsi vakasının nedeni hala bilinmiyor. Her 1000 doğumun yaklaşık 3’ünde Serebral Palsi vakası görülüyor. Beynin, motor işlevini kontrol eden alanlarında olağan dışı gelişim ya da hasar oluştuğunda bu durum baş gösteriyor. Serebral Palsi için bazı risk faktörlerini kan pıhtılaşma bozuklukları, beyin kanaması, travma, prematüre doğum, çoğul gebelik, çok düşük doğum ağırlığı (1,5 kg altı), hamilelik süresince kimyasal madde kullanımı olarak sıralayabiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belirtiler bebeklik döneminde ortaya çıkıyor

    Serebral Palsi belirtileri bebeklik döneminde ortaya çıkar. Semptomlar her çocukta farklı şekilde görülebilir. Kollar ve bacakların spastisitesi ile zayıf kas kontrolü olabileceği gibi sert bacaklar veya sıkılmış yumruklar şeklinde kas sertliği de görülebilir. Bunların yanı sıra, yutma sorunları ve gözlerin aynı nesneye odaklanamadığı göz kası dengesizliği de görülebilir.

    Kesin tedavisi bulunmuyor

    Serebral Palsi’nin kesin bir tedavisi maalesef bulunmuyor. Tedavi yöntemi, nörolojik bozuklukları önlemeye veya en aza indirmeyi amaçlıyor. Çocuğun evde ve toplumdaki kapasitesini en üst düzeye çıkarmaya odaklanan bir tedavi süreci izleniyor. Fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi yöntemler hastanın maksimum potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabiliyor. Çocuğunuzun gelişiminde bir hareket bozukluğu veya yaşına göre hareketsel gecikmelerle karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden uzman desteği almak son derece önemli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow