Şekerin dengede tutulması için 4 altın kural
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin birçok sebebi var. Obezite ve sağlıksız beslenme diyabet oluşumunda ana nedenler arasında bulunuyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Oğuz Kaan Ünal, diyabet gelişiminde genetik faktörlerin önemli rol oynadığını kaydetti. Hastalık gelişimini tetikleyen ve hızlandıran en önemli şeyin çevresel faktörlerdeki olumsuzluk olduğunu ifade eden Ünal, bunların başında obezite sıklığındaki artış ve hareketsiz yaşam şeklinin geldiğini vurguladı.
Ünal, diyabet hastalarının beslenmelerinde dikkat etmesi gereken 4 kuralı şöyle sıraladı:
“1. Öğünleri düzenli olarak almak ve uzun süreli aç kalmamak. Bu anlamda da ara öğün kavramını benimseyip hayata geçirilebilmek,
2. Öğünlerin porsiyonlarını küçültmek,
3. Glisemik indeksi ve yağ oranı yüksek gıdaları menülerden çıkartabilmek,
4. Her gıda türünden yeteri kadar almak ve lifli gıdaların tüketimini arttırmak."
Haftada 3 gün 1 saat tempolu ve kesintisiz yürüyün
Diyetle ilgili bu düzenlemelerin yapılabilmesinin kilo verebilmeyi sağlayıp insülin direncinin de oluşmasını engellediğine dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti, “Egzersiz içinse haftada en az 3 gün, 45 dakika-1 saat arası tempolu ve kesintisiz yapılacak olan bir yürüyüş, diyabetin zeminini oluşturan insülin direncinin oluşmasını engellediği gibi kan dolaşımının düzenlenmesini ve metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar yüzde 5’lik bir kilo kaybı ve 30 dakikalık düzenli bir yürüyüş programı ile diyabete yakalanma sıklığının yüzde 50 oranında azaltılabildiği gösteriyor.
Vücut yapısı ve genler diyabete yakalanma riskini etkiliyor
Bazı kişilerin diyabete yakalanma ihtimali daha yüksek seyrediyor. Bunlar ailede diyabet öyküsü olanlar, boy-kilo oranı olan vücut kitle indeksi normalin üstünde bulunanlar, bel çevresi geniş olanlar, gebeliği sırasında şeker hastalığına yakalananlar, çeşitli sebeplerle şeker hastalığına zemin hazırlayan steroid gibi ilaçları kullanmakta olan kişiler olarak sayılabiliyor. Bu kişilerin belli periyotlarda kan şekerlerine baktırmaları, hatta şeker yükleme testi yaptırmaları, hastalığın çok erken dönemlerde tespit edilip tedavi edilmesine sebep olacağından büyük önem taşıyor.”
Diyabetle tanışmış olan hastaların takipleri konusunda hassas davranması uyarısını yapan Ünal, birçok organ ve dokuda zaman içerisinde hasar oluşturma potansiyeli bulunduğunu belirterek yıllık grip aşısı yapılmasını tavsiye etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın