Şeftalinin Faydaları Nelerdir? Şeftali Neye İyi Gelir, Besin Değerleri Kaçtır?
Şeftali; yaz mevsiminde en fazla tüketilen sulu meyvelerin içerisinde yer almaktadır. Fakat kabuğu ile tüketmek biraz zor bir meyve olmasından ötürü, soyularak yenmesi tercih edilmektedir. Şeftali, meyve olmasının yanı sıra tatlı şeklinde de tüketilen bir meyve türüdür. Bunun dışında kalori şeklinde düşük, yağ bulunmayan ancak oldukça fazla besleyici değeri bulunan bir meyve türüdür. Diyet yapanlar adına, tatlı krizlerini önleyen ve çok tercih edilecek bir meyvedir.
Şeftali; vitamin içeriği bakımından çok zengindir. İçeriğinde A ve C vitamini bulunur. Bunların yanı sıra E ve K vitamini de çok az bulunur. Şeftali içerisinde; B6, B2, B3, B9, B5, B1 gibi başka vitaminleri de içermektedir. Şeftalinin içermiş olduğu minerallerde fazladır. İçermiş olduğu potasyum ile böbrek taşı oluşmasını önleyen, kemik hastalıklarına iyi gelen bir meyvedir.
Şeftali; tansiyonun dengede olmasına destek olan bir etkiye sahiptir. Büyük boy şeftali içerisinde 335 miligram potasyum bulunur. Bir insanın gün içerisinde alması gereken potasyum oranı, 4700 miligramdır. Şeftali ise günlük potasyum oranını büyük miktarda karşılar. Şeftali içerisinde; kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, fosfor, manganez, bakır mineralleri bulunmaktadır.
Şeftali; lif bakımından da çok zengin meyvedir. 3 gram lif içeriği ile bilinen şeftali; kalp hastalığını önler. Kolesterol seviyesini dengede tutar. Şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıkları da önler. Antioksidan bileşenleri içeren şeftali ve kabuğu; vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atmaya destek olur. Oldukça mühim bir antioksidan olan klorejenik asit, hücrelere zarar sağlayan radikalleri ortadan kaldırır. Bu ise şeftalinin içeriğinde bulunur. Antioksidanların kansere karşı etkileyen ve iltihaplar ile savaşan özelliği bulunur.
ŞEFTALİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Şeftalinin yararları;
- Oldukça kuvvetli florür içermesinden ötürü dişlere çok iyi gelmektedir. Diş macunları içinde yer alan bu mineral, şeftali içerisinde de yer alır. Dişlerin sağlıklı ve daha güzel görünmesine destek olur.
- Bir şeftalinin içinde yaklaşık olarak 250 mg potasyum vardır. Bu bileşen ise; kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Şeftali tüketmek bireyin kilosunun korunmasında önemlidir. Şeftali içeriği yüzde 85 sudan oluşmuştur. Bundan ötürü yiyen birey kilo almaz. Yüksek lif içermesinden ötürü de tok tutar.
- Görmeye destektir. Şeftalinin turuncu renge sahip olmasına destek olan beta karotin isminde bir antioksidan bulunmaktadır. Tüketildiği zaman, A vitaminine dönüşür. A vitaminiyse görme adına olukça mühim bir vitamindir.
- Şeftali, bireyin günlük lif gereksiniminin yüzde 9'unu karşılamaktadır. Yüksek lifli besinlerin tüketilmesi ise sindirim sistemi adına gereklidir. Bireyin kabızlıktan kurtulmasını sağlar.
ŞEFTALİ NEYE İYİ GELİR?
Şeftalinin iyi geldiği konular aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- İdrar söktüren bir etkisi bulunur.
- Kanı temizleyen özelliği vardır.
- Karaciğer ve safra kesesi hareketlerini düzenlemeye destek olur.
- Cilde nem ve tazelik kazandırmaya destek olur.
- Sakinleştiren etkisi sayesinde uykusuzluğu gidermeye destek olur.
- Hazmı kolay hale getirir.
- Kansere karşı koruyucu özelliği bulunur.
- Böbrek hastalıklarına karşı yararlıdır.
- Vücudun rahatsızlıklara karşı direncini çoğaltır.
ŞEFTALİ BESİN DEĞERLERİ KAÇTIR?
145 gram orta boy şeftalinin içerisinde 50 kalori vardır. Yağ oranı 0.5 gram olup, 0 gram sodyum ve kolesterol bulunur. 12 gram şeker ve 14 gram karbonhidrat, 1 gram protein ve 2 gram lifi bünyesinde bulundurur. Gün içerisindeki A vitamini gereksiniminin yüzde 6'sını, gün içerisindeki C vitamini gereksiniminin yüzde 15'ini sağlamaktadır. Bir orta boy şeftali; yüzde 2 ya da daha fazla E ve K vitamini; folat, niasin, demir, potasyum, kolin, fosfor, magnezyum, çinko ve bakırı içermektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler