hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seboreik Dermatit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Seboreik Dermatit Nedir, Belirtileri Nelerdir Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Seboreik dermatit, yağlı ciltlerde gelişebilen pullanmayla birlikte, kaşıntı ve kızarıklıkla beliren cilt hastalığıdır. Seboreik dermatit tedavisi mümkün olan ve toplumun yaklaşık %5'inde görülebilen rahatsızlıktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seboreik Dermatit Nedir?

    Seboreik dermatit, cildin dış yüzeyinde gelişen ve belirtisi kızarıklık olan bir hatalıktır. Seboreik dermatit rahatsızlığında ciltte dökülmeler görülebilir. Şiddetli kaşıntılar döküntüye eşlik eder. Kıllı ve saçlı bölgelerde tutulum yapabilen seboreik dermatit, oluştuğu cilt bölgesinin rengini değiştirebilir.

    Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

    En yaygın belirtisi ciltte kızarıklık oluşumudur.

    Yüz bölgesinde, kafada ve meme alt kısımlarında beyaz-sarı karışımı kabuklanmalar meydana gelebilir.

    Kıllı bölgelerde kıllanma oluşumları görülebilir.

    Seboreik dermatit rahatsızlığında kaşıntı yaygın görülen belirtilerden biridir.

    Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Seboreik dermatit tedavisi yapıldıktan sonra ilerleyen dönemlerde tekrardan gelişim gösterebilir. Bu nedenle tam bir tedavisinin olduğunu söylemek mümkün değildir. Kortizonlu kremler tedavide kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Tekrarlamayı engelleyebilen kremler ve bitkisel bazı ürünlerde tedavi için tavsiye edildiğinde kullanılabilir.

    Seboreik Dermatit Nedenleri?

    Seboreik dermatit hastalığına neden olan kesin sebeplerin ne olduğu bilinmemektedir. Ancak genel olarak yağlı cilt türlerinde görülen bir hastalıktır. Duygusal stres ve mikroplu mantarlar rahatsızlığı tetikleyebilen faktörler arasında yer alırlar. AİDS, parkinson ve bazı ruhsal rahatsızlıkların seboreik dermatite yol açtığı düşünülmektedir. Bazı vitamin eksiklikleri, bağışıklığı baskılayan ilaçlar seboreik dermatitin başlıca nedenleri arasında yer aldıkları belirtilir.

    Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?

    Seboreik dermatit rahatsızlığı bebeklik ve yetişkin dönemlerinde görülür. Bu nedenle iki ayrı kısımda incelenir. Bebeklerde ilk 3 ay içerisinde çıkmaya başlayabilir, 1 yaş sonrasında geriler. Yetişkin kişilerde daha çok ergenlik dönemi sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Yağlı cilt yapılarında görülen seboreik dermatit hastalığı, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür.

    Seboreik Dermatit Tekrar Ediyor mu?

    Seboreik dermatit hastalığını kökten ortadan kaldırabilen tedavi yöntemi bulunmadığından, hastalık engelleyici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar daha çok hastalığı azaltma veya tekrar etmesini engellemek için kullanılır. Seboreik dermatit için tavsiye edilen ilaçlar kullanılmadığında tekrar etmesi mümkündür. Ayrıca ciltteki bakteriler kullanılan ilaçlara karşı bağışıklık kazandıklarında, tekrar etme olasılığı yüksek olabilmektedir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow