Sarı Nokta hastalığının belirtileri nelerdir?
İlerleyen yaş ile birlikte görme yetisini etkileyen Sarı Nokta hastalığının Makrovision ameliyatı ile tedavisi artık mümkün. Peki bu Sarı Nokta hastalığının belirtileri neler?
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan görme azlığının en önemli nedenlerinden biri olan Sarı Nokta hastalığının tedavisi Makravision ameliyatı ile yapılıyor. Ameliyatın ardından hastaların görme oranlarında ciddi bir artış yaşanıyor. Kendisinde Sarı Nokta Hastalığı olduğunu 3 yıl önce fark ettiğini dile getiren Mehmet Ocak, "Gazete okumada, araç kullanmada büyük sıkıntı çekiyordum. Gözümde Sarı Nokta Hastalığı olduğu teşhis edildi.
"Tedavisi olduğunu öğrendim"
Bugüne kadar bir tedavi olmadığını bu şekilde idare edeceğimi söylediler. Günden güne hastalığım daha ileriye gitti. Sonra Sarı Nokta hastalığının tedavisi olduğunu öğrendim" dedi. Mehmet Ocak hastaneye başvurduğunda yüzde 20 olan görme seviyesinin ameliyattan sonra yüzde 80 oranına ulaştığını söyleyerek, "Çok mutluyum. 30-40 yıl önceki hayatıma döndüm. 74 yaşımdayım kendimi 40 yaşında gibi hissediyorum" şeklinde konuştu.
Operatör Doktor Berktuğ Erdoğan ise hastası Mehmet Ocak’ın Sarı Nokta hastalığının ciddi seviyelere ulaştığını aktararak "Bu hastaların hemen hemen hepsine bu hastalığının çaresiz olduğunu ya da ancak hastalığın durdurulmasıyla tedavi edileceğini bilgilendirme yapılıyor. Ancak şimdi Makrovision tedavisi ile bu hastalarımızın hastalıklarını durdurmaktan öte, onlara daha güzel bir görme keskinliği sağlayabilir bir hale geldik.
Mehmet Bey'in görmesinin yüzde 10- yüzde 20 seviyesinde olduğunu tespit ettik. Ameliyata uygunluk için testler yaptık ve kendisinin ameliyatını gerçekleştirdik. Mehmet Bey ameliyattan hemen ertesi gün yüzde 80 görmeye ulaştı. Makrovision ameliyatı kısa süren ve konforlu bir ameliyattır" dedi. Doktor Erdoğan, Sarı Nokta hastalığının tedavisi için başvuran hastalardan büyük bir kısmının ameliyat için uygunluğunun olduğunu da belirtti.
Sarı nokta hastalığı nedir?
Makula; sarı nokta da denilen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında bulunan küçük bir alandır. 5 mm çapında olmasına rağmen merkezi görmeden sorumludur. Bu alanda, ışığı algılayan fotoreseptör hücreleri yoğun olarak bulunmaktadır. Yine bu alan detayların da görülmesini sağlar. Örneğin; iğneden iplik geçirmek ya da okumak gibi işler makula sayesinde gerçekleşir.
Makula iyi çalışmadığı zaman bakılan alan bulanık ve karanlık gözlenir. Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığında, yanlardan (periferal) görme bozulmaz fakat merkezdeki (santral) görme bozulur. Örnek vermek gerekirse, kişi duvarda bir saatin varlığını görebilir, fakat saatin kaçı gösterdiğini bilemez.
Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz. Bu hastalar evde kendi işlerini görebilirler ancak tek başına sokağa pek çıkamaz, okuyamaz, yazamaz, televizyon izleyemez ve araba kullanamazlar. Makula dejenerasyonu ilerleyici bir hastalıktır.
Hastalık kuru (eksudatif olmayan) ve yaş (eksudatif) olarak iki şekilde sınıflandırılır. Tanı konulan olguların %80’i kuru tip sarı nokta hastalığını oluştursa da, yaş tip sarı nokta hastalığı olguları bu hastalıkla ilişkili ciddi görme kayıplarının %80’inden sorumludur.
Sarı nokta hastalığının belirtileri nelerdir?
Kuru sarı benek hastalığında belirtiler yavaş yavaş ve acısız ortaya çıkıp ilerler. Yaş sarı benek hastalığında ise görme kaybı çok hızlı ilerler.
Görsel bozulma, örneğin düz çizgilerin eğri gibi gözükmesi
Bir gözde ya da iki gözde birden merkezi görme kaybı
Okuma ya da ince detaylı bir iş yaparken daha fazla ışığa ihtiyaç duyulması
Loş ortamlara daha zor adapte olma; özellikle az ışıklandırılmış restoran ya da ortamlara girdiklerinde ortama alışamama
Basılı kelimeleri okurken artan bulanıklık
Düşük renk yoğunluğu ya da parlaklığı
Yüzleri tanımada güçlük
Aşağıda sıralanan belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız vakit geçirmeden bir göz hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Merkezi görmede değişiklik
İnce detayları ya da renkleri görmenizde eskisine kıyasla bozulma
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER
SOSYAL MEDYANIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: Kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine' neden oluyor
Boş oturmak beyni bitiriyor! Tembelliğin ağır bedeli bu hastalık
Böbrek taşı çocuklarda da görülebiliyor
Normal doğumla doğan bebeklerde bazı rahatsızlıkların görülme ihtimali daha düşük