Sarı nokta hastalığında belirtiler nelerdir?
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz, tıp alanında yeni geliştirilen cihazın Kuru Tip Sarı Nokta hastalığında görme artışı sağladığını söyledi. Üç ayrı dalga boyunun kullanıldığı Işık Tedavisi ile hastalarda yüzde 30-40 düzeyinde görme artışı sağlandığını açıkladı.
Sarı nokta nedir?
Sarı nokta retina tabakasının merkezi alanıdır, merkezi görme ve yakın görmeden sorumludur ki bizim en değerli görmemizden sorumlu bölgedir aslında. Bu bölge retinanın en yoğun görme hücrelerinin bulunduğu bölgedir ve dolayısıyla en keskin görmeden sorumlu en değerli bölgedir.
Sarı Nokta hastalığı belirtileri nelerdir?
Görme azalması: hastalığın bulunduğu bölgeye uyan şekilde merkezi görme ve yakın görme bozulur. Çevre görme sağlıklıdır, ancak normal hayatımızda çevreye bakarken en değerli görmemiz merkezi görme olduğu için kişilerde ciddi görme şikayeti meydana gelir.
Kırık eğri görme: Makulada bulunan yoğun görme hücrelerinin kanama ödem vb nedenlerle birbirinden ayrılması ve yana doğru eğilmesi ile görmede de kırık eğri görme meydana gelir.
Loş ortamlara zor adapate olunması: Özellikle az ışıklandırılmış ortamlara girildiğinde adaptasyon zorluğu ve normal ışıklı ortamlara göre güçlük yaşaması.
Makropsi yada mikropsi dediğimiz cisimleri normalden daha büyük yada küçük görme: Görme hücrelerinin ödem vb nedenlerle sıkışması yada birbirinden ayrılması nedeniyle cisimler normalden büyük yada küçük olarak görülür. Özellikle tek taraflı hastalığı olanlar diğer gözle kıyasladıkları için bu şikayeti çok net ifade ederler.
Renk görme ya da tonlarını algılamada zorluk: Yine renk görme de görme hücreleri ile gerçekleştiği için ve merkezi alandaki görme hücreleri en yoğun olduğu için bu hücrelerin bulunduğu bölgedeki hastalıklarda renk görme algısı da bozulur.
“Kuru” ve “Yaş” olarak iki şekilde sınıflandırılan Sarı Nokta Hastalığının tedavisinde umut veren gelişmeler yaşanıyor. Çeşitli dalga boylarında ışık kullanıp, retina hücre ölümünü yavaşlatan ve enflamasyonu önleyen yeni tedavi yöntemi uygulanmaya başladı. Tedaviyi Kuru Tip Sarı Nokta hastalarında uygulayıp başarılı sonuçlar aldığını ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, tedavi yöntemini ve sonuçları hakkında bilgi verdi.
Seanslar halinde uygulanan tedavinin gözde gençleşme başlatarak görme artışı sağladığını ifade eden Dr. Yılmaz, “Gözdeki görme aktivitesi sırasında bir takım birikintiler oluşuyor. Göz bunu kendi kendine temizliyor. Ancak yaş ilerleyince bu mekanizma bozuluyor. Bu birikintiler gözde birikmeye başlıyor. Bu aşama Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığının ilk aşaması olarak kabul ediliyor. Gözdeki birikintiler zamanla gözün o bölgesinin beslenmesi bozuluyor. Bu alanda yeni damarlar ortaya çıkıyor ama bu yeni damarlar çok kırılgan ve kanamaya meyilli, sağlıklı damarlar değil. Bu alan çok kırılgan bir bölge halini alıyor. Kan basıncının azıcık bir artışında bile gözün içi kan doluyor. Kuru Tip Sarı Nokta hastalığında hastalara sadece vitamin tedavisi uygulanıyordu. Avrupa’da kullanılmaya başlanılan ve ülkemize yeni gelen tedavi yöntemi kuru tip Sarı Nokta hastaları için yeni bir tedavi seçeneği oluşturdu” dedi.
9 Seans Yapılıyor
Çeşitli dalga boylarında göze verilen ışığın antioksidan görevi gören bir takım enzimleri tetiklediğini ifade eden Dr. Yılmaz, “Cihaz ile göze üç farklı dalga boyunda ışık veriliyor. Ölmek üzere olan hücreler canlandırılıyor. Bu sayede hastalarda görme artışı sağlanıyor. Örneğin yüzde 40 oranında gören bir hasta, tedavinin ardından yüzde 60-70 oranında görmeye başlıyor. Cihazın hiçbir yan etkisi bulunmuyor. Avrupa’da CE onayını alan cihaz şimdi Amerika’da FDA onayını almak üzere. Üç hafta süren tedavi boyunca haftada üç gün olmak üzere 9 seans yapılıyor” diye konuştu.
Yeni Tedavi Gözdeki Yaşlanma Sürecini Geciktirir
Yeni tedavinin gözdeki yaşlanma sürecini geciktirdiğini anlatan Dr. Yılmaz, “Tedavi sayesinde gözdeki gençleşme süreci aktive ediliyor. Tedavinin ardından yaptığımız objektif testlerde hücrenin olmadığı alanların hücre ile dolduğunu tespit ettik. Işık tedavisinin hücre yenilenmesinde gerçekten etkisi olduğunu gördük. Işık tedavisinde bir seans 5 dakika sürüyor. Tedavi hastaların gözlerindeki kanlanma sürecini de yavaşlatıyor. Şu an yurt dışında cihazı yaş tip Sarı Nokta Hastalığında deneyen klinikler var” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor
Kötü ağız kokusunun baş sebebi; Stres
Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin
Akciğer kanseriyle mücadelede birincil koruma tütün ve tütün ürünlerini bırakmak