hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıklı cilt için soğan suyu önerisi: Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir? Soğan Suyu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

    Sağlıklı cilt için soğan suyu önerisi: Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir Soğan Suyu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir
    expand

    Günlük hayatımızda muhtemelen limon, ananas veya papaya gibi meyve sularını tüketmeye ve kullanmaya alışmışızdır. Öte yandan soğan suyu kesinlikle yaygın bir tüketici ürünü değildir. Yine de, bu zararsız sebze suyunun, ister içelim ister bir şekilde kullanılsın, pek çok faydası vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir?

    Soğanın bilimsel adı Allium Cepa'dir. Bitki, Lilliaceae ailesinin bir üyesidir ve Mısır da dahil olmak üzere diğer sıcak iklimlerde yetiştirilmiş olmasına rağmen, muhtemelen güneybatı Asya'ya özgüdür.

    Soğan suyu; yaraları, yanıkları ve alopesi gibi belirli cilt durumlarını tedavi etmek için çok etkili bir doğal antiseptiktir. Bunun için bir lapa, bir bandaj ve hatta donma ve çatlakları gidermek için bir merhem olarak kullanılabilir.

    Bronşit, grip veya kış soğuğu durumunda soğan, bronşları tıkamak, burnu açmak veya grip benzeri semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Soğan suyu saç uzamasını destekler ve saç dökülmesini önler. Antiseptik özelliği sayesinde cildin arınmasına da yardımcı olur ve özellikle sivilceye karşı etkilidir. Cilde düzenli olarak soğan suyu sürmek de yaşlılık lekelerini azaltır.

    Soğan Suyu Nasıl Kullanılır?

    Çiğ yenen soğan kükürt yüklü olduğu için sindirim sorunlarına neden olabilir. Orta miktarlarda pişirilir ve tüketilir, ancak genellikle sorunsuz bir şekilde tolere edilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilere, sindirim sorunlarına neden olabilecek soğan tüketimini sınırlamaları veya bunlardan kaçınmaları tavsiye edilir.

    Soğanı bir bardak su ile kaynatarak içmeniz doğru olacaktır. İyi bir soğan çok sert, lekesiz ve parlak bir kabuğa sahip olmalıdır. Tercihen yeşil ve gevrek saplı kuru soğanlı bir soğan seçin. Kırmızı ve sarı soğan antioksidan bakımından daha zengindir ve sağlık açısından daha faydalıdır.

    Soğan Suyu Neye İyi Gelir?

    Soğan suyu, üst solunum yolunun gözyaşı bezlerini ve mukoza zarlarını uyaran keskin, uçucu bir bileşen içerir. Soğandaki tüm sağlıklı bileşiklerden ikisi özellikle öne çıkıyor. Her birinin vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye ve vücuttaki hücre zarlarını hasardan korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

    Beyaz soğan çok az quercetin içerir, bu yüzden en iyisi sarı ve kırmızı soğan çeşitlerini kullanmaktır.
    Çoğu sağlık uzmanı, maksimum fayda sağlamak için çiğ soğan yemeyi önerir. Bu sizi soğan suyu tüketmeye davet ediyor.

    Anti-kanser ve anti-mikrobiyal aktiviteler dahil olmak üzere çeşitli fonksiyonel sağlık özelliklerine sahiptir. Soğan ise sodyum açısından düşüktür ve yağ içermez. Soğan suyunu, yüksek tansiyon ve kolesterol ile ilgili sağlık sorunlarına karşı savaşmak için ideal bir içecek yapar.

    Soğan suyunun kalorisi de düşüktür ve porsiyon başına sadece 30 kalori vardır. Soğanlar kolesterolsüzdür ve diyet lifi, C vitamini, B6 vitamini ve diğer temel besinleri sağlar.

    Soğan Suyunun Cilde Faydası Nedir?

    Tek bir porsiyon soğan bol miktarda biotin içerir. Biotin'in sağlığınız üzerinde birçok olumlu etkisi vardır, bunlardan biri tip 2 diyabetle ilişkili semptomlarla savaşmaktır. Araştırmalar, biotin ve krom kombinasyonunun kan şekerini düzenlemeye ve hatta insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

    Biotin, sağlıklı ciltler için de önemlidir. Kırılgan tırnakları tedavi etmek, saç dökülmesini önlemek ve sağlıklı cildi korumak için kullanılır. Soğan suyunu düzenli tüketirseniz genç ve güzel bir cilt sağlamış olursunuz.

    Soğan, vücudunuzdaki C vitamininin etkinliğini artıran C vitamini ve fitokimyasallar içerir. Bunun anlamı, soğan sularının daha sağlıklı ve daha verimli bir bağışıklık sistemine sahip olmaya yardımcı olmasıdır. Kansere neden olan serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlara sahip bir bitki flavonoididir. Ayrıca vücudunuzu strese karşı korumaya yardımcı olur. Stresli olduğunuzda vücudunuz kortizol üretir.

    Kortizol üretimi tamamen normal olmasına rağmen çok fazlası kas dokusuna zarar verebilir ve vücutta protein parçalanmasına neden olabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow