Safra Kesesi Nedir, Ne İşe Yarar? Safra Kesesinin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Armut şeklinde karaciğerin hemen alt kısmında bulunan safra kesesi, vücutta bazı işlevlere sahiptir. Safra kesesinde oluşan sorunlar, vücudun diğer organlarında önemli rahatsızlıklar yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar safra kesesi sağlığına dikkat edilmesinin önemli olduğunu belirtiyorlar.
Safra Kesesi Nedir?
Safra kesesi karaciğer organımızın alt tarafında yer alan, armut biçimindeki organımızdır. İnce bağırsağa salınan safra isimli sindirim sıvısını kendisinde bulundurur. İltihaplanması veya safra taşı oluşumu durumlarında bazı rahatsızlıklar oluşabilir.
Safra Kesesi Ne İşe Yarar?
Halk arasında safra kesesinin işe yaramadığı, tam olarak hangi görevi bulunduğu tam olarak bilinmiyor. Safra kesesi, özellikle yağlı yemek tüketimi durumlarında, içerisinde bulundurduğu bir sıvıyı salarak, sindirim işlemlerinin daha kolay şekilde olmasını sağlıyor. Aktarılan safra isimli sıvının içerisinde; elektrolit ve bilirubin benzeri inorganik maddeler barındırır.
Safra Kesesinin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Safra kesesinin vücutta pek çok görevi bulunuyor. Bu görevler önemsiz gibi görünse bile, pek çok organın bu işlevi sayesinde çalışabildiği ifade ediliyor. Safra kesesi, vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasında yardımcı görev görüyor.
Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra isimli sıvıyı 50 ml olarak içerisinde depolayabiliyor. Safra kesesinin içerisindeki safranın sıvı kısmı emilir ve daha kıvamlı hale getirilir.
Safra kesesi, yemek sonralarında safrayı ince bağırsağa yönlendirip, sindirimin daha kolay gerçekleşmesine ortam sağlar.
Safra Kesesi Taşı
Karaciğer organı tarafından safra sıvısının bir bölümü safra kesesinde depolanır. Buradaki yoğunlaşma işlemi sonrasında, on iki parmak isimli ince bağırsağa iletilir. Yağlı olan gıdaların sindirilmesi için bağırsak kısmında bulunan besinlerle karışabilir. Bu karışma durumu, safra kesesinde kimyasal bozukluklara neden olabilir. Safra kesesinin oluşumunda pek çok farklı durumun yol açtığı söylenebilir.
Meydana gelen bazı kan hastalıklarının safra taşı oluşmasına neden olduğu söylenebilir.
Safra yoğunluğunu artması da safra kesesi taşının oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Çeşitli maddelerin kandaki oranlarının artması safrada taş oluşumuna sebep olabilir.
Safra yolu tıkanıklıkları, taş olumunun bir diğer nedeni olarak gösterilebilir.
Safra Kesesi Taşı Tedavi
Safra kesesinde oluşan taşlar, tedavi edilmediği durumlarda ölüme kadar yol açabilir. Bu nedenle tedavi için ameliyat tedavisine başvurulabilir. Ameliyat olmasına herhangi bir engeli olmayan kişiler, ameliyat sonrasında bu taşlardan kurtulabilirler. Ameliyat sonrasında kişiye uzman doktorlar tarafından tedavi amaçlı ilaç verilebilir.
Safra Kesesi İltihabı Nedir?
Vücudun yağları parçalayabilmek için safraya ihtiyacı olduğu durumda, safra kesesi içerisindeki sıvıyı ince bağırsağa gönderir. Fakat safranın gönderildiği durumlarda, ince bağırsağa giden yol bazı durumlarda tıkanır. Tıklanmayla birlikte, safra kesesi tahriş olmaya başlar.
Tahrişin başlamasıyla safra iltihabı ismi verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Safra kesesi iltihabının en belirgin özelliği, kusma ve bulantıdır. Genelde, aşırı yağlı veya çok tüketilen yemek sonrasında görülme olasılığı daha fazladır. Safra kesesi iltihabında kusma ve bulantıyla beraber, sırt bölümünde veya karın bölgesinde ağrılar oluşuyorsa, safra kesesi iltihabı oluşabilir.
Safra Kesesi Hastalıkları Kimlerde Görülebilir?
Safra kesesinde oluşan rahatsızlıkların tedavisi başlatılmadığı sürece, ağrı ve sızılar sırt bölümünün tümüne yayılabilir veya diğer alanlara sıçrayabilir. Safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar bazı kişilerde daha kolaydır.
60 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülür.
Diyet tanısı konulmuş hastalarda daha fazladır.
Aile geçmişinde safra hastalıkları bulunan kişilerde daha sık rastlanır.
Östrojen içerikli ilaç kullanan kişilerde safra kesesi hastalıkları görülebilir.
Karaciğer hastalığı bulunan kişilerde sıklıkla görülür.
Aşırı kilo problemi bulunan ve obez sayılan bireylerde safra kesesi hastalıklarının görülme olasılığı diğer kişilerde göre çok daha yüksek oranlıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme