Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi Ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Safra kesesi hastalıkları kimi zaman oldukça sinsi bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Ağrı çoğu zaman sağ kaburga altında olabildiği gibi ortada mide bölgesinde de hissedilebilir nitelikte olabiliyor. Zaman zaman ortaya çıkan sırt ağrılarında da safra kesesi taşı akla gelmelidir.
Safra kesesi taşı şikayetiyle doktora başvuran hastalar eğer taşa bağlı bir şekilde bulgu veriyor ise safra kesesi ameliyatı olmalarının gerekliliği söz konusu olabilir. Ameliyatta genel standart laparoskopik kolesistektomi adı verilen safra kesesinin tamamının kapalı şekilde alınması işlemi olmaktadır.
Safra taşlarının tedavisi sürecinde taşın alınması ameliyatı uygulanmamaktadır. Safra kesesi tamamıyla bulunduğu yerden çıkarılır. Fakat safra kesesi yanında safra yolunda da taş varlığı söz konusu ise ilk olarak endoskopik yöntemle taş çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin sonrasında laparoskopik kolesistektomi işlemi uygulanır.
Septom göstermeyen safra kesesi taşı söz konusu olan hastaların kesinlikle bir genel cerrahi uzmanı tarafından görülmesi gerekir. Bu konuyla alakalı olarak hastanın durumu değerlendirmeye tabi tutulmalı ve karar bu doğrultuda verilmelidir.
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sarfa kesesi ameliyatı olacak olan hastanın gerekli tüm hazırlıkları yapıldıktan sonra safra kesesi ameliyatına alınma işlemi gerçekleştirilir. Safra kesesi ameliyatının yapılışına göbek altından girilen ince iğne vasıtasıyla karnın karbondioksit gazıyla şişirilmesi ile başlanır. Karın ameliyatı geçmişi olan hastalara ise açık teknikle ameliyat yapılır.
Geçmişte karın ameliyatı geçirilmiş olunması, laparoskopik kolesistektomiye engel bir durum teşkil etmez. Daha sonra laparoskopik cihazlar hastanın karın içine sokulup orada işlem yapılmasını sağlayan port adı verilmiş olan giriş kapıları 3 yahut 4 adet şeklinde kullanılarak ameliyat işlemi gerçekleştirilmeye başlanır.
Karın bölgesinde açılmış olan bir delikten kamera, diğer açılmış olan iki delikten ise cerrahın çalışma aletleriyle giriş yapılır. Karın bölgesinde açılmış durumda olan 4. delik girdisinden safra kesesi yukarı doğru asılıp anatomik planların görüntüsü ortaya konulur. Öncesinde mevcut ise safra kesesindeki yapışıklık durumu ortadan kaldırılır. Ağrı atakları söz konusu olan hastalarda bu yapışıklar daha fazla olabilmektedir.
Sonrasında safra kesesi atardamarı ve kesesi kanalı ayrı ayrı bulunur. Sonrasında karaciğeri besleyen ana atardamarlara, ana safra kanallarına son derece dikkat edilerek ayrıştırma işlemi gerçekleştirilir. Safra kesesi atardamarına ve safra kesesi kanalına titanyum klipler yerleştirilir.
Bazı durumların söz konusu olması halinde daha farklı kliplerin kullanımı da söz konusu olabilmektedir. Safra kesesi, kanalından ve atardamarından ayrıldıktan sonra safra kesesi karaciğer yatağından sıyrılır. Sonrasında ise safra kesesi özel bir torba içerisine konularak kesi yerinden dışarı alınır. Safra taşının kesi yerinden daha büyük boyutlarda olduğu durumların söz konusu olması halinde ya taş torba içinde parçalanarak çıkarılır yahut mevcut kesi biraz büyütülerek taşın çıkarılma işlemi gerçekleştirilir.
Her şey yolunda ise görüş altında iken karın içine sokulmuş olan diğer ince borular karından çıkarılır. Sonrasında karın içindeki gaz boşaltılır ve minik kesiler gizli dikişlerle yaklaştırılarak ameliyat tamamlanır.
Safra Kesesi Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Safra kesesi ameliyatına karar verildikten sonra hastanın anestezi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Yakın zamanda safra yolu tıkanması yahut sarılık geçirmiş olan hastalarda karaciğer çalışması ve sarılıkla alakalı kan testlerinin kontrol edilmesi gerekir.
Yüksek tansiyon, şeker ve astım gibi sağlık sorunları olan hastalar, ilgili branşlar tarafından konsülte edilmeli, olası riskler belirlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer aspirin, coraspin, kumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmış ise bu ilaçların etkisi altında ameliyata alınması halinde kanama riski yüksek olur.
Kas sulandırıcı alma durumu söz konusu olan hastaların bu ilaçlar almayı kesilip 5-6 gün ilaçların etkilerinin geçmesi beklemesinden sonra ameliyat süreci planlanmalıdır. Ameliyat öncesinde hastanın gece saat 24'ten sonra su dahil olmak üzere ağızdan hiçbir şey yiyip içmeden aç kalması gerekir. Yani hastanın ameliyata oruç tutuyormuş gibi gelmesi gerekir. Yüksek tansiyon sebebiyle ilaç kullanan hastaların ameliyat sabahı aç kalmış olmalarının yanı sıra ilaçlarını bir yudum su ile almaları önerilmektedir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hastaneden taburcu olduktan sonra ameliyat yerleri bir gün daha kapalı kalmalıdır. Ameliyatın üzerinden 48 saatlik bir süre geçtikten sonra yara yerleri açık halde bırakılabilir. Bu sürenin sonunda hasta banyo yapılabilir ve ameliyat yeri tekrar pansuman gerekmez. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski çok düşüktür. Hasta ameliyattan 4-4 saat sonra ağızdan yemek almaya başlayabilir.
.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı
Soğuk hava 'yüz felci'ni tetikliyor! En yaygın belirtisi...
Griple karışabiliyor... Bebeklere RSV tehdidi! Kış geldi, vakalarda artış yaşandı