Saç dökülmesi: Nedenleri ve tedavisi nelerdir?
Saç dökülmesi, toplumda en sık rastlanan problemlerden biri olarak görülmeye devam ediyor. Kadın ve erkeklerin ortak sorunları olarak görülen saç dökülmesi, ilerleyen zamanlarda bir problem haline gelebiliyor. Çeşitli nedenlerle dökülen saçlar için ne yapılabileceği ise merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, saç dökülmesi neden olur? Kadın ve erkekte görülen dökülme nedenleri nelerdir? İşte, uygulayabileceğiniz yöntemler ve merak edilen soruların yanıtları…
Haberin Devamı
/

Genel olarak normal bir insanda ortalama günlük 200 tele kadar dökülen saçların, normal olduğu ifade ediliyor. Endişelenilmemesi gerektiği öngörülen bu durum, saçın yapısı ve büyüme şekline göre değişiklik gösterebiliyor. Saç dökülmesi nedenleri arasında yaş, cinsiyet ve kişinin sağlık sorunları gibi birçok faktör yer alıyor. İşte, merak edilen tüm detaylar…
Saç dökülmesinin nedeni nedir?
/

Kişide cilt altı yağ bezlerinde olan bozukluklar nedeniyle, alın ve tepe bölgesinden başlayan dökülmeler zaman içinde bu alanların tamamen açılmasına yol açmaktadır. Bu durum özellikle erkeklerde daha sık görülmektedir. Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması ‘sebum’ denilen bir madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda saç dökülmesine olan etki ortaya çıkar.
Haberin Devamı
/

Vücutta demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, tifo, zatürre, kan kanseri, şeker hastalığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler, kadın erkek ayrımı olmaksızın tüm kişide dökülme etkisine sahiptir.
/

Kadınların hamilelikte, emzirme dönemi ve doğum gibi durumlarında görülen saç dökülmesi de bir başka nedenler arasındadır. Bu dönemlerdeki hormonal dengesizliklerden ve bu dönemlerde salgılanan hormonlar nedeniyle oluşma göstermektedir. Doğum kontrol haplarının kullanımı da, hormonal dengesizliğe neden olacağından, saç dökülmesine sebep olabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dengesiz ve yetersiz beslenme düzeni de dökülmeye sebep olan durumlardandır. Kişide ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayan saçlarda, zayıflama, kırılma ve dökülme görülmektedir.
/

Stres, kişide saç dökülme sürecinin uzun sürmesi durumunda, dökülmenin etkisinin de daha fazla artmasına yol açmaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Saç bakımı için kullanılan şampuan, saç kremi gibi ürünlerin saçlara uygun olmaması halinde, saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saç dökülmesinin cinsiyete göre nedenleri nelerdir?
/

Çoğunlukla erkekler, saç dökülmesinde genetik olarak daha fazla yatkındır. Kadınlar açısından ise, alışık olunmayan bir sorun olarak görülmektedir. Erkeklerin aksine kadınlarda saç dökülmesi olduğunda, ön tarafta olan saçlar korunmakta, fakat arka tarafta olan saçlar dökülmektedir. Erkeklerde saçların dökülmesi ise ön taraftan başlamakta ve genellikle arka tarafta olan saçlar korunmaktadır. Fakat bazı kişilerde ise genetik etkenlerin sebep olduğu ve tüm kafa derisindeki saçların döküldüğü görülebilmektedir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peki, erkeklerde saç dökülmesi nedenleri nedir?
/

Saç dökülmesinin erkeklerde, kadınlara oranla yüksek olması, dökülmeye yol açan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadınların vücut yapısında daha az olmasından kaynaklanmaktadır. Kadınlarda bu enzimin yerine aromataz enzimi fazladır. Saç dökülmesi sorunundan daha çok erkekler etkilendiğinden, piyasada satılan ürünlerin erkeklere yönelik olmasından ötürü, kadınlar bu konuda şanssız sayılabilmektedir. Çünkü aromataz enzimi yüzünden, bu ürünler kadınlarda etkili olamaz. Ancak saç ekimi yöntemleri oldukça ilerlediği için kadın ve erkek, bu sorunu yaşayan herkese çözüm olacaktır.
Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri nedir?
/

Genetik faktörleri olması kadınlarda saç dökülmesini etkileyebilir. Bu etkenler yüzünden saçlar incelir ve dökülme eğilimi göstermektedir. Bu durum ilerleyen aşamalarda kelliğe kadar gidebilecek sorunların yaşanmasını sağlayabilmektedir.Demir eksikliğine bağlı kansızlık çekilmesi, hormonal dengesizlikler, stresli bir yaşam, tiroit hormonu sorunları, doğum sonrasında yaşananlar, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz süreci, doğum kontrol hapı kullanımı kadınlarda saç dökülmesinin arttığı dönemler olarak görülmektedir. Saçlara sık uygulanan boya işlemlerinde perma, röfle ve fön gibi etkenler kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peki, saç dökülmesin karşın tedavi yöntemleri nelerdir?
/

Çinko
/

Çinko en etkili bir anti-androjen olan bir vitamin-mineraldir. B6 vitaminiyle birlikte kullanıldığında 5 alfa-redüktaz enzimini bloke ederek testosteronun DHT’ye dönüşmesini engeller. Fakat çinkonun androgenetik saç dökülmesine karşı etkinliğini ortaya koyan çok az sayıda araştırma mevcuttur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Saw Palmetto
/

Cüce Amerikan hurması olarak da bilinen palmiye türü bir ağacın meyvelerinden elde edilen özü, tablet haline getirilmiştir. Saw Palmetto, anti-androjen olarak bilinmektedir. Saç dökülmesi tedavisindeki etkinliğini kanıtlamaya yönelik bir çalışma olmamasına rağmen, bilim adamlarının önerileri doğrultusunda bu ilacın erkek tipi saç dökülmesi tedavisinde etkili olabileceğini belirlenmiştir.
B6 Vitamini
/

Çalışmalar çinko ile birlikte kullanılan B6 vitamininin testosteronun ciltte DHT’ye dönüşmesini engellediğini göstermektedir. Bu nedenle bu ikilinin akne ve androgenetik saç dökülmesi gibi androjenlere bağlı durumların tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bal kabağı çekirdeği yağı
/

Amerika’da yetişen bir tür bal kabağı türü olan ‘Pumpkin’ çekirdeğinden çıkarılan yağ kullanılmaktadır. Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan yağ, anti-androjen etkiye sahiptir.
Yeşil Çay (Camelia Sinensis)
/

Japonya ve bazı Asya ülkelerinde oldukça boldur. Günlük kullanımı son derece yaygın olan yeşil çayın birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Yeşil çayın yağının anti-androjenik etkiye sahip olduğu öne sürülmektedir. Bu iddia sayesinde, etkinliğini doğrudan ispatlayan hiçbir çalışma olmamasına rağmen yeşil çay androgenetik saç dökülmesinin popüler tedavilerinden biri haline geldi. Yeşil çay içeren bazı şampuanların saça ve deriye faydalı olduğu söylenmektedir.