hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Saç dökülmeleri ne zaman önemsenmelidir?

    Saç dökülmeleri ne zaman önemsenmelidir
    expand

    Trikolog, Saç Bilimi Uzmanı Serap Öztürk Niya, hangi aşamadaki saç dökülmelerinin önemsenmesi gerektiğini ve saç dökülmesini önlemek için neler yapılabileceğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepimizin saçı her gün dökülür, bu dökülen saçların yerine yenisi gelir ve buna saçın büyüme döngüsü denir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerine yeni saçlar gelir. Burada önemli olan dökülen saçların yerine aynı sağlıkta aynı kalınlıkta saçların gelmesidir. Ayrıca önemli olan diğer bir nokta; anajen (büyüme evresi) evredeki saçlarımızla telojen (dökülme evresi) evredeki saçlarımızın orantısıdır. Bir günde 100-120 tel arası saçın dökülmesini normal kabul ederiz, bu oran bozulduğunda yani bir günde dökülen saçımızın miktarı arttığında (bu sayı 300’lerin üzerinde ise) ciddi bir soruna işaret eder ve bir uzmandan yardım almak gerekir.

    Saçımızın miktarında eskiye göre azalma varsa, saç ayrım çizginiz belirginleştiyse, saç derimiz görünüyorsa burada mutlaka sorun vardır ve bir uzmandan destek almak gerekir.

    Saç dökülmesini artıran faktörler nelerdir?

    Sağlığımızda meydana gelen değişimler, hormonlardaki değişimler (ergenlik, doğum, menopoz), düzensizlikler, diyabet, insülin direnci, tiroid hormonun az ya da çok çalışması, stres, geç uyku, beslenme bozuklukları, sert şok diyetler, kansızlık, D vitamini eksikliği, ateşli hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri, saçın kimyasal ya da ısısal işlemlere maruz kalması, saç dökülmesini artıran faktörler arasında yer almaktadırlar.

    Saç dökülmesini önlemek için ne yapmalıyız?

    Saçımızla ilgili bir sorun yaşadığımız zaman önce sağlığımızla ilgili bir sıkıntı var mı ona bakmalıyız; bir kan tahlili yaptırmalı ve eksik olan değerler için doktorumuza danışarak destek almalıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saç dökülmemiz devam ediyorsa saç bilim dalı olan trikoloji uzmanından yardım alabiliriz. Detaylı olarak yapılacak olan analiz esnasında saç kaybımızın kaynağı tespit edilip ona uygun çözümler sunulacaktır. Trikolojik çözümlerle çok başarılı sonuçlar alınmaktadır, özellikle genetik mirasında saç kaybı olan kişilerin çözüm için yardım almaları önem taşımaktadır.

    Mevsimsel saç dökülmesi nedir?

    Bilimsel olarak böyle bir bilgi olmamakla birlikte, bu yorumu çokça duyuyoruz. Saçlarımızın değişim dönemi üç ayda bir gerçekleşmektedir yani saçımızın doğma ve büyüme dönemi üç ila beş yıldır. Bunu takip eden iki – üç haftalık katajen (saçın kökten ayrılmaya başladığı dönem) ve telojen evre dökülme dönemi üç ayda bir gerçekleştiği için sonbahar gibi mevsim geçişlerine denk gelmektedir. Ayrıca bu yazı aylarında saçlar güneşten, denizden ve havuz kimyasallarından etkilenir, yıpranır ve mekanik olarak hasarlanır. Bu durumlar da saçımızın dökülmesini artırmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow