Saç Derisi Kaşıntısı Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Saç derisinde kaşıntı günlük yaşantıda karşılaşılan sorunlardan biridir. Kişinin sağlığını etkileyebildiği gibi sosyal hayatının da olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Bundan dolayı teşhisinin yapılarak tedavisine başlanması önemlidir.
Saç derisinin kaşınmasının birden çok nedeni vardır. Cilt sorunları olabildiği gibi altta yatan sorunlar farklı olabilir. Saçlar yeterli seviyede temizlenmiyorsa saç derisinde kaşıntılar baş gösterebilir. Saç derisine uygun olmayan, kimyasal maddelerin yoğun olduğu şampuan veya sabunların kullanımı saç derisinin kaşınmasına neden olabilir. Ayrıca kişide egzama rahatsızlığı varsa kaşıntı olabilir. Kaşıntıya neden olan bir diğer neden ise kepek sorunudur. Bunlarla birlikte saç derisinin kaşınması kişinin diğer rahatsızlıkları olabilir. Bu sebepleri öğrenmek için uzman doktorlara başvurulması tavsiye edilir.
Saç Derisi Kaşıntısı Neyin Belirtisidir?
Saç derisinde meydana gelen kaşıntının genel sebepleri deri rahatsızlıklarıdır. Bunlar, derinin hassas olması, kepeli oluşu olarak gösterebilir. Bunlara ek olarak kullanılan saç ürünlerinin sağlıklı olmaması saç derisinde kaşıntılara neden olabilir.
Fakat bazı durumlarda saç derisi rahatsızlığı sadece bu durumlarla sınırlı değildir. Altta yatan nedenlerden biri kan dolaşımı sorunu olabilir. Buna benzer birçok sebep, saç derisindeki kaşıntının neden olabilir. Bu nedenleri öğrenebilmek için uzmanlardan gerekli tetkiklerin yapılması istenilebilir.
Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Saç derisinin kaşıntısının geçmesi için uzman doktorlara başvurulması gerekir. Sorun sadece kişinin deri problemi veya kullanılan kimyasal ürünler olduğunda genellikle lokal tedavi için ilaçlar önerilir. Sorunun vücudu ilgilendiren bir tarafı mevcutsa buna ek olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Uzman doktorların muayene işlemlerinden sonra kendiniz de evde doğal yöntemlerle saç kaşıntısından kurtulabilirsiniz.
Karbonat
İçerisindeki alkali sayesinde saç derisinin pH dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Bir çay kaşı karbonatı suyla karıştırıp saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Bunu haftada 1 kez uygulamanız halinde kaşıntıdan kısmen kurtulabilirsiniz.
Limon Suyu
Limon suyu antiseptik özellikli olduğundan saç kaşıntıları için önerilir. Bunun için suya birkaç damla limon suyu ekleyerek saç derinize uygulayabilirsiniz. Limon suyunun tahriş edici özelliği vardır. Saç deriniz tahriş ediyor ve kaşıntı devam ediyorsa limon suyu kullanmayı hemen bırakmalısınız.
Elma Sirkesi
Saç derisindeki mantarı, kepeği ve bakterileri yok eden elma sirkesi kaşıntılar için kullanılabilecek doğal yöntemlerden biridir. 1 çay bardağı suyun içerisinde 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek saç diplerine uygulayarak, kaşıntıyı giderebilirsiniz. Elma sirkesi de tıpkı limon suyu gibi tahriş edici özelliklere sahiptir. Hassas cildiniz varsa elma sirkesi yerine Hindistan cevizi yağı veya çay ağacı yağı kullanabilirsiniz.
Saç Kaşıntısı Tedavisi Nedir?
Saç derisi kaşıntısının tedavisi pek çok yolla gerçekleşebilir. Bunlar doğal yöntemler gibi çeşitli ilaç tedavileri olabilir. Kişi uzman doktora başvurup teşhis işlemi gerçekleştirdikten sonra, hastalığın kaynağına yönelik ilaç tedavisi gerçekleştirilir. Uygulanacak ilaç tedavisinin hekimlerin belirttiği şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda hekimler, ilaç yerine doğal yöntemlerle saç derisini kaşıntısını gidermek için önerilerde bulunabilirler.
Saç Derisi Kaşıntısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Saç derisi aşıntısı hayat temposu içerisinde çoğunlukla unutulup giden veya kenara atılan rahatsızlıktır. Ancak hastalığın tedavisi ne kadar ertelenirse ilerleyen aşamalarda tedavi edilmesi daha çok zor olabilir.
Kişi egzama veya kepekten dolayı saç serisi kaşıntısından şikayetçiyse bu hastalıkları ilerleyerek kalıcı sorunlara neden olabilir. Bunun yanında altta yapan neden tehlikeliyse, sorun daha çok büyüyerek önlenemez hale gelebilir. Saç derisi kaşıntısı ayrıca cilt kanseri gibi önemli bir sorunun habercisi olabildiğinden hafife alınmamalı ve tedavi için uzmanlara başvurulmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası