Röntgenin yerine lazer geliyor
Tıp dünyasında röntgen kullanımının yerine geçeceği düşünülen lazerle teşhis tekniğinin, beş yıl içinde uygulamaya konulabileceği belirtiliyor.
Raman spektroskopi adını taşıyan yöntem, meme kanseri, diş çürümesi ve osteoporozun (kemik erimesi) erken teşhisini sağlayabilecek.
Raman spektroskopi, moleküllerden yayılan ışınların yoğunluğunu ve frekansını ölçme yöntemi.
Bu teknik, kimya ve farmakoloji alanlarında zaten kullanılmakta. Örneğin Raman lazeriyle, alevlerin özellikleri ölçülebiliyor. Yakıtların nasıl yandığı incelenerek bunun sonucunda ortaya çıkan kirliliğin en aza nasıl indirilebileceği hesaplanabiliyor.
ABD'deki Michigan Üniversitesi Kimya Profesörü Michael Morris, son birkaç yıldır insan kemiklerini incelemek için Raman spektroskopi'den yararlanıyor.
Şimdiye dek çalışmalarını kadavralar üzerinde yürüten Prof.Morris, bu tekniğin hastalar üzerinde de etkili olabileceğini söylüyor.
BBC'ye açıklamalarda bulunan Prof. Michael Morris, bu tekniğin şimdi kullanılan birçok teşhis yönteminin yerini alabileceğini belirtti; en büyük avantaj olarak da, nonefraktif olmasını, klasik yöntemlere kıyasla hızlı sonuç vermesini ve sonuçlarının da çok daha doğru çıkmasını gösterdi.
Bilim adamları, bir insan hastalandığında ya da hastalanacak gibi olunca, dokularındaki kimyasal bileşimin, sağlıklı dokulardan çok farklılaştığını belirtiyorlar.
Prof. Morris, bu yüzden de, Raman spektroskopinin, tahlil ettiği dokuya göre değişim gösterdiğini kaydediyor.
Morris, "Raman, neyi ölçüyorsanız, onun hakkında size moleküler bilgi sunuyor. Hastalıklı durumlardaysa, hastalığın cinsine göre, kimyasal bileşim ya biraz ya da dikkat çekecek ölçüde anormal görünüm sunuyor." dedi.
Bu yöntemle hastalığın birkaç dakika içinde teşhisinin mümkün olabileceği ve röntgene gerek duyulmayacağı kaydediliyor.
Prof. Morris, hastanın sadece bileğini masanın üzerine koyacağını, daha sonra kendisine lazer ışını verecek fiber optikler taşıyan silikondan yapılma bir bileklik takılacağını anlattı. Bunun ardından lazer verilmeye başlanacağını ve birkaç dakika içinde yeterince sinyal alındıktan sonra işlemin tamamlanacağını; teorik olarak sonucun birkaç saniye içinde görülebileceğini belirtti.
Kaynak: BBC
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz