Romatizmaya neden olan iltihabı söküp atıyor!
Romatizma, milyonlarca insanı etkileyen, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle eklemlerin iç yüzeyinde iltihaplanmalara neden olan kronik bir rahatsızlıktır. Uzun dönemli, tedavi edilmeyen romatizma, oluştuğu eklemlerin hareket kabiliyetini kısıtlar. Bu besinler romatizma ağrılarını azaltmaya yardımcı oluyor.
Romatizma, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle eklemlerin iç yüzeyinde iltihaplanmalara neden olan kronik bir rahatsızlıktır. Uzun dönemli, tedavi edilmeyen romatizma, oluştuğu eklemlerin hareket kabiliyetini kısıtlar. Günümüzde romatizma tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri hastalığı tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte etkisini azaltarak belirtilerinin hafifletilmesine yaramaktadır. Romatizmaya iyi gelen yiyecekleri günlük beslenmenize ekleyerek eklem ağrılarını hafifletebilir, şişliği ve iltihaplanmanın etkisini azaltabilirsiniz. Herhangi bir besin takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
Nar özü:
Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda net bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
BALIK:
Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz.
KETEN TOHUMU:
Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan” içerir. Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir. Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı i’lacların emilimini azaltabileceğinden, düzenli i’lac kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak adına keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir.
HODAN OTU, FRENK ÜZÜMÜ:
Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega-6 yağ asidi olan “gamma-linolenik asit” doğal bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla eklem şişliklerini azaltabilir. Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri yorabileceğinden az tüketilmelidir.
YUMURTA:
Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur. Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur.
BESLENME VE EGZERSİZ
Yukarıdaki gıdalara ek olarak romatizma tedavisine destek olması amacıyla tüketebileceğiniz gıdaları doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca haftada en az 5 gün, 30 dakika kadar yapılacak egzersizler eklemleri çalıştırarak güçlendirir ve esnekliğini arttırır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor