Romatizmal Hastalıklar Nelerdir? Romatolojik Hastalıklar Hangileridir?
Romatizmal rahatsızlıklar, vücudun kemikler, eklemler, kaslar, tendonlar ve bağ dokusu gibi yapıları etkileyen geniş bir hastalık grubudur. Romatizma, çoğunlukla ağrı, şişlik, sertlik, zayıflık, yorgunluk, ateş, cilt döküntüleri ve diğer semptomlarla kendini gösterir. Romatizma, farklı nedenlerden kaynaklanabilir.
Bazı durumlarda romatizma, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan otoimmün hastalıkların bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, romatizmanın birçok türü vardır ve hastalığın nedeni belirsiz kalabilir. Romatizmanın nedeni bilinmeyen türleri arasında fibromiyalji, polimiyozit ve dermatomiyozit gibi hastalıklar bulunur.
Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?
Vücutta hareket etmeyi sağlayan kemik, eklem ve kas gibi yapıları etkileyen romatizmal hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Ayrıca bu grupta yer alan rahatsızlıklar söz konusu yapılarda aşırı kullanım, yaralanma ya da diğer nedenlerden kaynaklanan dejeneratif hastalıklar da olabilir.
Romatizmal hastalıklar arasında en sık görülenler osteoartrit (kireçlenme), romatoid artrit, lupus, skleroderma, ankilozan spondilit, gut hastalığı, juvenil artrit, polimiyozit ve dermatomiyozit sayılabilir. Bu hastalıklar, sıklıkla ağrı, şişlik, sertlik, zayıflık, yorgunluk, ateş, cilt döküntüleri ve diğer semptomlara neden olabilir.
Romatolojik Hastalıklar Hangileridir?
Romatolojik hastalıkların belirtileri ve tedavileri hastalığın türüne ve şiddetine göre değişebilir. Vücutta birçok bölgeyi, organı ya da dokuyu etkileyebilen bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Kemiklerin ve eklemlerin aşınması sonucu oluşan osteoartrit eklem iltihabı hastalıdır.
Romatoid artrit ve lopus vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından eklem dokusuna saldırması sonucu oluşan otoimmün hastalıklarıdır.
Bir diğer otoimmün hastalığı skleroderma deri ve iç organlar dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerini etkilemektedir.
Ankilozan spondilit sırt ve bel bölgesindeki eklemleri etkileyen bir dejeneratif hastalıktır.
Vücutta ürik asit birikmesi nedeniyle oluşan gut hastalığı da romatizmal bir hastalıktır.
Otoimmün hastalıklardan polimiyozit kaslarda zayıflık ve ağrıya neden olurken dermatomiyozit ciltte döküntüler ve kas zayıflığına sebebiyet verir.
Bununla birlikte vücudun farklı bölgelerini etkileyen, nedeni tam olarak bilinmeyen behçet hastalığı ile
16 yaşından önce ortaya çıkan çeşitli eklem iltihapları için kullanılan juvenil artrit rahatsızlığı da romatizmal hastalıklardandır.
Romatolojik Hastalıkların Tedavisi Nasıldır?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde, alternatif bir takım yöntemler bulunmakla birlikte, genellikle bazı ilaçlar, egzersiz, beslenme ve fizik tedavi gibi yöntemler uygulanabilir. Ağrı, iltihap, şişlik ve diğer semptomları azaltmak için ilaçlar kullanılır.
Fizyoterapi ya da egzersizler, eklemlerin hareketliliğini artırmak, kasları güçlendirmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılan fizik tedavi yöntemleridir. Özellikle gut hastalığı gibi bazı romatizmal hastalıklarda belirli yiyeceklerin tüketilmesinin azaltılması veya tamamen kesilmesi gerekebilir.
Eklemlerin veya dokuların değiştirilmesi ya da onarılması gereken durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Bunların yanında akupunktur, masaj, yoga, aromaterapi gibi alternatif tedavi yöntemleri de romatizmal hastalıkların semptomlarını hafifletebilir. Ancak bu tedavilerin etkinliği konusunda bilimsel kanıtlar sınırlıdır ve her zaman yararlı olmayabilir.