Robotik cerrahi ile yapay mesane ameliyatı hakkında merak edilenler
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca, mesane kanserinde robotik cerrahi ile yapay mesane oluşturma hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Mesane kanseri için bilinen en önemli risk faktörü sigaradır. Önemli bir kısmı yüzeysel kanserlerdir ve kapalı ameliyatla tümörün kazınması yeterli olabilmektedir. Bazı hastalarda ise tümörün kapalı ameliyatla kazınması sonrası mesane içine bir takım ilaçlar verilmesi gerekebilmektedir. Mesane kanserlerinin bir kısmı ise mesanenin derin tabakalarını (kas tabakası) tutmaktadır. Bu hastalarda mesanenin alınması gerekmektedir. Mesane alındıktan sonra idrarı vücut dışına çıkarmak için yapay mesane yapılabilmektedir.
Yapay (bağırsak) mesane, kanser nedeniyle alınan mesanenin yerine hastanın kendi bağırsağından alınan bir parçanın idrar kesesi haline getirilmesi işlemidir. Bu ameliyatta üreter adı verilen idrar kanallarının uçları bağırsaktan yapılan yeni mesaneye bağlanır. Bağırsak mesanenin bir ucu da dış idrar kanalına (üretra) bağlanır. Böylece böbreklerden gelen idrar bu bağırsak mesanede birikir ve dış idrar kanalı ile dışarı atılır.
Kimler için uygundur?
Kanser kas tabakasına kadar ilerlediyse ya da mesane içerisinde çok fazla miktarda kanser dokusu varsa ve kapalı ameliyat yöntemiyle temizlenemiyor ise idrar kesesi tamamen çıkarılır. Bu durumda idrar kesesinin yerini alacak yani idrarı depolayacak yapay bir mesaneye ihtiyaç duyulur.
Robotik cerrahi ile yapay mesane ameliyatı
Bağırsaktan mesane ameliyatı açık, laparoskopik ya da robotik yöntemler ile yapılabilir. Bu ameliyat deneyimli uzmanlar tarafından sayılı merkezlerde yapılabiliyor. Mesanenin alınması ve bağırsaklardan yeni bir mesanenin oluşturulması, robotik cerrahi ile tamamen el değmeden ve hastanın karnı açılmadan mümkün olabiliyor.
Robotik cerrahinin başlıca avantajları
Ameliyat karın açılmadan, yaklaşık 1 cm’lik deliklere yerleştirilen 4 robotik kol ile el değmeden tamamen kapalı olarak yapılır. Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riski oldukça düşük olur. Karın içi organları 3 boyutlu bir kamera ile 10-15 kat büyütülmüş olarak görülebilir ve dolayısıyla kanser dokusu daha iyi temizlenebilir. Ameliyat sonrası iyileşme daha çabuk olur ve hasta günlük hayata daha erken dönebilir. Ameliyat sonrası dönemde ağrı, enfeksiyon ve barsak tıkanıklığı gibi istenmeyen olayların oluşma riski daha az olur. Ameliyat sırasında sinir-damar paketi olarak adlandırılan yapı daha iyi korunduğu için ameliyat sonrası cinsel fonksiyonlar daha iyidir. Hasta kendi mesanesinde olduğu gibi normal yoldan idrarını yapar. İdrar kaçırma problemi ise hastaların önemli bir kısmında olmamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aşk-ı Memnu'nun Nihal'i Hazal Kaya'nın Zayıflama Sırrı! Kim Der 2 Çocuk Annesi! Meğer Hızlı Kilo Vermenin Püf Noktası Buymuş!
O varyant ilk kez ortaya çıktı! 'Yüksek risk' koduyla tedavi altına alındı
Friends'in yıldızı Teri Garr hayatını kaybetti! 3 milyon kişi bu hastalıkla savaşıyor: 'KADINLARDA 2 KAT DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR!'
Prostat kanserinden korunmak için 7 önemli kural
Tuvalette fazla zaman geçirmek hemoroid hastalığına neden olabilir