“Rinoplasti sonrası en az 2 ay gözlük kullanılmamalı”
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, burun estetiği ameliyatı sonrasında en az 2-3 ay gözlük kullanılmaması uyarısında bulunarak, “Gözlük kullanımı, burunda baskıya neden olarak şekil değişikliklerine sebep olabilmektedir. Doktorunuz uygun görmedikçe gözlük kullanımı önerilmemektedir” dedi.
Rinoplastinin günümüzde estetiğin yanı sıra sağlık amacıyla da sıklıkla uygulandığını vurgulayan Medical Park Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, bilgilendirmede bulundu. Ameliyat sonrası dönemin hastaların ameliyattan çekinmesine sebep olsa da yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde bu sürecin artık daha kolay atlatılabildiğini vurgulayan Op. Dr. Bilgen, ancak hastaların bu süreci daha iyi atlatabilmesi ve burun şeklinin daha iyi oturması için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunduğunu ifade etti.
“İlk haftalarda morarma ve ödemler olabilir”
Burun ameliyatı sonrasında hastanede yatış gerekliliği olmamakla birlikte gerekli hallerde 1-2 gün hastane yatışı yapılabildiğinin altını çizen Op. Dr. Bilgen, “Ameliyat sırasında burun içine yerleştirilen silikon tampon 3 ile 5. günler arasında alınır. Burun üstüne yerleştirilen alçı ise 5 ile 7. günler arasında alınabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk haftada göz etrafında morarma ve ödem, burunda ve yüzde ödemlenme, sızıntı şeklinde hafif kanamalar olması normal olarak kabul edilmektedir” açıklamasında bulundu.
“Soğuk uygulama yapmak ödemin atılmasını kolaylaştırır”
Ödemin daha kolay atılması için önerilerde bulunan Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, “Yatarken baş yüksekliğine dikkat edilmesi gerekir. Yatarken çift yastıkla yatılması, başın dik pozisyonda tutulması ödemin daha kolay atılmasını sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası 2-3 gün süreyle soğuk uygulama yapmak ödemin atılmasını kolaylaştıracaktır” diye konuştu.
“Dudaklarda kuruma ve çatlamayı önlemek için nemlendirici kullanılmalı”
Ameliyat sırasında burun içine konulan silikon tamponlar ve ameliyat sonrasında görülen burun içi kabuklanmalar nedeniyle silikon tamponlar çekilinceye kadar burundan nefes alma güçlüğü yaşanabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Bilgen, “Bu süreç içerisinde burundan nefes alınamadığı için hastalar ağız solunumu yapmaya başlar. Ancak ağız solunumu ağız kuruluğuna ve dudaklarda kurumaya neden olabilir. Ağız kuruluğunu azaltmak için bol sıvı alımına dikkat edilmeli, dudaklarda kuruma ve çatlamanın önüne geçmek için nemlendirici kullanılmalıdır” dedi.
“Ameliyat sonrası en az 2 ay sigara kullanılmamalı”
Bu süreç içinde dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli noktanın sigara kullanımı olduğunu belirten Op. Dr. Bilgen, “Sigara kullanımı dokudaki kan akışını yavaşlatmakta ve hücre yenilenmesini etkilemektedir. Bu yüzden ameliyat sonrası en az 2 ay sigara kullanımı önerilmemektedir. Sigara kullanan hastalarda yara iyileşmesi yavaşlamakta ve burun ucu düşüklüğü gibi istenmeyen ameliyat sonuçları görülebilmektedir” şeklinde konuştu.
“Gözlük kullanımı burunda şekil değişikliklerine sebep olabilir”
Ameliyattan 2 hafta kadar sonra hafif yürüyüş şeklinde spora başlanabileceğini dile getiren Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, “Ağır egzersizlerden 6 hafta kadar kaçınılması önerilmektedir. Ameliyat sonrası bir diğer önemli konu da gözlük kullanımıdır. Ameliyat sonrası 2-3 ay gözlük kullanmamaya özen gösterilmedir. Gözlük kullanımı burunda baskıya neden olarak şekil değişikliklerine sebep olabilmektedir. Doktorunuz uygun görmedikçe gözlük kullanımı önerilmemektedir” diye konuştu.
“Ameliyat sonrası problemleri hekiminizin önerileriyle çözümleyin”
Ameliyat sonrası süreçten bahseden Op. Dr. Bilgen, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:
“Güneş ışığına maruz kalmak burun cildi renginde değişikliklere ve kesi yerinde yara izi kalmasına sebep olabilmektedir. Ameliyat sonrası güneş kremi kullanmadan direkt güneş ışığına çıkmamak gerekir. Ayrıca ameliyat sürecinde bir süre burun tıkanıklığı yaşanması, burun içi kabuklanmalarının olması, burun ucunda sertlik ve hissizlik olması, koku almanın azalması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumlar çok yüksek oranda geçici olarak görülmektedir.”
Bilgen, ameliyat sonrası yaşanılan problemler konusunda hekime bilgi vermek ve bu problemleri hekimin önerileri doğrultusunda çözmeye çalışmanın en doğrusu olacağını kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor
Bilim dünyasında tartışma ve şaşkınlık yarattı! Kendi kanserini bu yöntemle tedavi etti