Rahimde miyom neden oluşur?
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, rahimde miyom oluşma sebepleri, belirtileri ve tedavilerini sizler için anlattı.
Günümüzde en sık rastlanan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.
Genel olarak hormonal durumlardan etkilendiği bilinen miyomlar, menopoz sonrası dönemde küçülme eğiliminde olmakla beraber, menopoz sonrası büyüyen miyomların kötü huylu dönüşüm açısından takibe alınması gerekebiliyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, miyomların binde birinden azında kanserleşme olasılığı bulunabiliyor.
Belirtileri nelerdir?
Miyomların büyük bir kısmı hastalarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak bir kısmında anormal kanamalar, rahatsız edecek derecede ağrılı ve kanamalı adet dönemleri, bel ağrısı ve ağrılı cinsel birleşme gibi birtakım belirtilere rastlanabilir. Bazı miyomlar mesane üzerinde bası yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve hastanın sık tuvalete çıkmasına neden olabilir. Ayrıca makata uyguladığı bası sonucunda sürekli bir tuvalet ihtiyacı varmış hissine yol açabilir.
Miyomlardaki en büyük sorunlardan biri de rahmin içindeki kitle gibi davranışlar sergileyerek gebeliğe engel olmalarıdır. Özellikle rahmin iç yüzeyine yakın olan miyomlar, sperm ve yumurtanın birleşiminden oluşan döllenmiş yumurtanın tutunacağı uygun alanı bozabilirler.
Nasıl tanı konulur?
Miyom tanısı rutin genital muayene sırasında düzensiz büyük rahmin hissedilmesi üzerine şüphe ile konulur. Miyomdan şüphelenilir ise ultrasonografi en iyi ve en ucuz seçenektir. Karından (büyük miyomlar için), vajinadan (küçük miyomlar için) ultrasonografi yapılabilir.
35 yaşından sonra anormal kanama ile başvuran tüm hastalardan rahim kanseri veya rahim iç zarının kalınlaşmasının dışlanması için rahim iç zarından örnekleme yapılmalıdır. Ultrasonografi ile miyomun sayısı, yeri ve çapı değerlendirilir. Kansızlığın değerlendirilmesi için tam kan sayımı istenir ve kanama-pıhtılaşma testleri yapılabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Miyom tedavisi, genel olarak, cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Ameliyata hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre karar verilir ve ameliyat buna göre planlanır.
Miyomun cerrahi tedavisi iki şekilde yapılabilir, birinci seçenek miyomun çıkarılmasıdır. Hastanın çocuğu yoksa ve gelecek dönemlerde çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, çocuk sahibi olabilmesini sağlamak ve rahim fonksiyonun devam etmesi için miyom(lar) çıkarılabilir.
İkinci cerrahi seçenek ise rahmin tümüyle çıkarılması işlemidir. Miyomlar rahim tarafından çok sık üretilen tümörler olduğu için eğer hastanın çocuğu varsa ve başka çocuk doğurması söz konusu değilse 40’lı yaşlardan sonra rahmin tekrar miyom üretmemesi adına alınması önerilebilir. Miyom ameliyatında birkaç farklı yöntem uygulanabilir.
Histeroskopi yönteminde, ağrıya yol açan ve sık ya da şiddetli kanamaya neden olan küçük miyomlar vajinal yoldan girilerek alınır. Rahmin altında veya iç tabakasında yer alan miyomlar özel bir görüntüleme sistemi ile çıkartılabilir.
Kapalı ameliyatlar ise laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemleriyle yapılır. 4-5 santimden büyük miyomlar rahim yatağından çıkarılır.
Açık cerrahi yöntemi, göbeğin üst kısmına kadar ilerlemiş çok büyük boydaki tümörlerin çıkarılmasını kapsar. Miyomların büyük olması sebebiyle laparoskopik veya robotik yöntemde çalışılacak alan bulunmadığından açık cerrahi yöntemiyle kesi yapılarak miyomlar alınabilir.
Cerrahi tercih edilmeyen kimi uygun hastalarda ise ilaç tedavisine başvurulabilir. İlaç tedavileri miyomları ortadan kaldırmaz ama miyomun neden olduğu aşırı kanamaların azaltılması ve miyomun küçültülmesi gibi faydalar sağlar.
Bunların yanı sıra, uygun olan kimi hastalarda, girişimsel radyolojik tekniklerle kasık damarından ilerletilen bir kateter ile miyomu besleyen damarlar kapatılarak miyomun büyümesi engellenebilir ve hatta küçülmesi sağlanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ölüme kadar gidiyor
Uzmanlar kadınlarda 'sessiz salgın' diyor! Kovid geçirenlerde risk daha fazla...
DİKKAT! Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısının neden bu olabilir...
Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor
Merdiven altı güzellik uygulamalarına dikkat!