Protez diş bakımı neden önemsenmelidir?
Diş Hekimi Şahin Durmuş, kötü ve uygun olmayan protezlerin neden olabileceği problemleri ve çözümlerini sizler için anlatıyor.
Diş protezleri, eksik dişleri değiştirmek için kullanılan yaygın bir diş restorasyon seçeneğidir. Etkili olsalar da, kötü yapılan bu protezler ve köprülerin ortaya çıkardığı bazı potansiyel sorunlar vardır. Çürüme Protezlere bitişik dişler, protezlerine bağlı olduklarından ve düzgün bir şekilde temizlenmesi zor olabileceğinden, ağız hijyeni düzgün sağlanmazsa çürümeye duyarlı olabilir. Diş eti hastalığı Protez altında plak ve bakteri birikmesi diş eti hastalığına yol açabilir ve bu da protezlerin başarısız olmasına neden olabilir. Kırık Diş protezleri aşınma ve yıpranma veya travma nedeniyle kırılabilir. Rahatsızlık Bazı insanlar, özellikle diş protezleri doğru takılmamışsa, yiyecekleri ısırırken rahatsızlık veya ağrı hissederler. Estetik Protezlerin yerleşimine ve çevre dişlere bağlı olarak gerçek diş kadar doğal görünmeyebilir. Uzun ömür Diş protezleri kalıcı bir çözüm değildir ve zamanla değiştirilmeleri gerekebilir. Diş protezi yaptırmaya karar vermeden önce olası sorunları diş hekiminizle tartışmak ve riskleri ve faydaları tartmak önemlidir. Diş protezleri ile çürüme Ağız hijyeni uygun şekilde sağlanmazsa diş protezleri çürüme riskini artırabilir. Protezlere bitişik dişlerin temizlenmesi daha zor olabilir, bu da bakterilerin birikmesini ve çürümeye neden olmasını kolaylaştırır. Bölgede birikebilecek yiyecek parçacıklarını veya plakları çıkarmak için protezlerin etrafındaki alanı bir diş fırçası, diş ipi veya diş arası fırçası ile dikkatlice temizlemek önemlidir. Çürümeyi önlemek ve protezlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için düzenli diş kontrolleri ve temizlikleri de önemlidir. Çürük meydana gelirse, çürüyen dişi tedavi etmek için protezlerin çıkarılması ve daha sonra protezlerin değiştirilmesi gerekebilir. Diş protezleriyle çürüme riskini azaltmak için diş hekiminizin ağız hijyeni ve bakımı konusundaki talimatlarına uymanız önemlidir. Diş protezleri ile diş eti hastalığı Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığı, ağız hijyeni uygun şekilde sağlanmazsa diş protezlerinde sorun olabilir. Protezlerin altında ve çevresinde bakteri ve plak birikerek diş etlerinin iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Bu, kırmızı, şiş ve kanayan diş etleri ile karakterize diş eti hastalığının erken bir aşaması olan diş eti iltihabına yol açabilir.
Tedavi edilmezse, diş eti çekilmesine, diş kaybına ve kemik hasarına neden olabilen daha ciddi bir diş eti hastalığı olan periodontite ilerleyebilir. Diş protezleri ile diş eti hastalığını önlemek için, günde iki kez fırçalayarak, her gün diş ipi kullanarak ve bakterileri öldürmek için antiseptik bir gargara kullanarak iyi bir ağız hijyeni sağlamak önemlidir. Protezlerin altında kalmış olabilecek kalıntıları gidermek için diş ipi geçirici veya diş arası fırçası kullanarak protezlerin etrafındaki alanı iyice temizlemek de önemlidir. Diş eti hastalığını kalıcı hasara neden olmadan erken teşhis etmek ve tedavi etmek için düzenli diş kontrolleri ve diş temizliği şarttır. Diş eti kanaması, ağız kokusu veya sallanan dişler gibi herhangi bir diş eti hastalığı belirtisi fark ederseniz, değerlendirme için hemen diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminiz, dişlerinizden ve diş etlerinizden bakteri ve plağı çıkarmak için derin bir temizlik veya diş taşı temizliği ve kök düzeltme önerebilir. Şiddetli vakalarda, diş eti hastalığını tedavi etmek ve daha fazla hasarı önlemek için ameliyat gerekebilir. Diş protezleri ile ilgili rahatsızlık Diş protezleriniz ile ilgili rahatsızlık yaşarsanız, değerlendirme için diş hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Diş hekiminizin, protezlerinin uyumunu ve rahatlığını iyileştirmek için protezleri ayarlaması veya başka değişiklikler yapması gerekebilir. Bazı durumlarda, mevcut olan yeterince ayarlanamıyorsa yeni bir protez gerekli olabilir. Rahatsızlığı önlemek ve protezlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için diş hekiminizin bakım ve bakım önerilerine uymanız önemlidir. Kötü estetik ve diş protezleri Diş protezlerinin estetiği bazı insanlar için endişe verici olabilir. Protezlerin yerleşimine ve çevre dişlere bağlı olarak gerçek diş kadar doğal görünmeyebilir. Diş protezlerinin estetiğini etkileyebilecek faktörler arasında yedek diş veya dişlerin rengi, şekli, boyutu ve konumu yer alır.
Kötü estetik, protezleri ile doğal diş arasındaki renk veya boyut uyumsuzluğundan da kaynaklanabilir. Kötü estetiği diş protezleriyle gidermek için diş hekiminiz porselen veya seramik gibi doğal dişlere çok benzeyen malzemelerden yapılmış bir protez önerebilir. Protezler daha doğal bir görünüm için çevredeki dişlerin rengine, şekline ve boyutuna uyacak şekilde özelleştirilebilir. Bazı durumlarda diş hekiminiz, gülümsemenizin genel görünümünü iyileştirmek için diş beyazlatma veya kaplama gibi diğer kozmetik diş prosedürlerini önerebilir. Endişelerinizi diş hekiminizle görüşmeniz ve estetik hedeflerinize ve fonksiyonel ihtiyaçlarınıza hitap eden bir tedavi planı geliştirmek için birlikte çalışmanız önemlidir. Uygun bakım ve bakım ile bir diş protez, eksik dişler için doğal görünümlü ve uzun süreli bir çözüm sağlayabilir. Diş köprülerinin ve protezlerin uzun ömürli olması için ne yapmak gerekir? Diş protezleri tipik olarak uygun bakım ile 5-15 yıl veya daha uzun süre dayanır. Ancak zamanla protezler gevşeyebilir veya hasar görebilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Diş protezlerinin değiştirilmesi gerekebileceğine dair bazı işaretler şunları içerir: Ağrı veya rahatsızlık: Yiyecekleri ısırırken ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, bu protezlerin gevşek veya hasarlı olduğunun bir işareti olabilir. Görünür hasar: Protezlerde çatlaklar, talaşlar veya eksik parçalar gibi görünür hasarlar fark ederseniz, değiştirilmesi gerekebilir. Kayma veya hareket: Yemek yerken veya konuşurken protezler kayarsa veya hareket ederse, bu onun gevşek olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini gösterebilir. Diş eti tahrişi: Protez çevresinde diş eti tahrişi veya iltihabı yaşarsanız, bu protezlerin düzgün oturmadığının veya alttaki dişlerde bir sorun olduğunun işareti olabilir. Kötü tat veya koku: Protezlerden kötü bir tat veya koku geliyorsa, bu bir enfeksiyon veya çürüme belirtisi olabilir ve değiştirilmesi gerekebilir.
Diş protezlerinin değiştirilmesi gerektiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Diş hekiminiz protezleri değerlendirebilir ve ağız sağlığınızı ve işlevinizi eski haline getirmek için en iyi hareket tarzını önerebilir. Hasarın boyutuna bağlı olarak, diş hekiminiz protezlerinizin onarılmasını veya tamamen değiştirilmesini önerebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası