Protein Diyeti Nasıl Yapılır? Sağlıklı Mı? Protein Diyeti İle Nasıl Zayıflanır?
Protein diyeti, yağ yakımının sağlıklı bir şekilde hızlanmasına ve kas kütlesinin artmasına destek olan bir zayıflama metodudur. Protein içerikli besinlerin devamlı ve ağırlıklı bir şekilde tüketilmesi, her zaman kilo kontrolüne, kilo vermeye yardımcı olan yöntemler arasında bulunmaktadır.
Protein Diyeti Nasıl Yapılır?
Protein diyeti yapılırken, kalori hesabının yapılmasına gerek olmaz. Bu diyetin asıl amacı, diyet yapanların protein ağırlıklı beslenip aç kalmayarak hızlı bir biçimde kilo vermesidir. Diyeti yapan kişiler çoğu zaman; hızlı kilo vermek isteyenler ve aktif sporcular kişilerden oluşmaktadır. Protein içeren besinlerin, glisemik indeksi çok düşüktür. Bu yüzden sindirilmesi de uzun sürer. Bundan ötürü de sık bir şekilde acıkmayı önler. Bu tür gıdaların metabolizmayı hızlandırdığını belirtmek önemli olacaktır.
Pek çok diyette yalnızca vücuttaki ödem atıldığından, diyet sona erdiğinde vücudun kaybetmiş olduğu su, verilen kiloların yeniden alınmasına neden olacaktır. Fakat protein tüketilmesi, vücutta birikmiş yağın enerjiye çevrilmesini sağlayıp, yağ kaybına katkı sağlar. Protein diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sindirim sisteminin rahatlaması ve kabızlığın önüne geçilmesi adına günde en az iki litre su içilmesi gerektiğidir. Bunun dışında metabolizmayı hızlandırmasından ötürü yeşil çay tüketimi tavsiye edilmektedir. Bağırsak işlevinin hızlanması, enerji yakımının çoğalarak, daha fazla kalorinin harcanması adına her gün egzersiz yapılması önemlidir. Gün içerisinde 40 dakikalık yürüyüşlerin yapılması yeterli olacaktır.
Diyette peynir, balık, süt, kırmızı et, ayran, balık, mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin tüketilmesi, yasak değildir. Ancak protein açısından zengin olan kırmızı et ve tavuğun kızartılmaması gerekir. Bu gıdaların ızgara ve buharda pişirilmesi gerekir. Bitki çayları, şekersiz çaylar, kremasız ve şekersiz kahve de içilebilir. Bunların dışında; ekmek, makarna, tatlı, işlenmiş gıdalar, şekerli besinler, pilav, karpuz, kiraz, çilek ve kızartma gibi yiyeceklerin tüketilmesi kesinlikle yasaktır.
Protein Diyeti Sağlıklı mı?
Protein diyeti, glisemik indeksi çok düşük olduğundan insan sağlığı açısından oldukça faydalı ve sağlıklıdır. Protein bakımından zengin gıdalar, uzun zamanlı tokluk hissi vererek acıkmayı önler. Bu durum ise diyetin uygulanması açısından çok önemli ölçüde kolaylık sağlamaktadır. Protein diyetiyle zayıflamak isteyenlerin kilo kaybı, yağdan olacağı için verilecek olan kilolar kolay kolay geri alınmaz. Bundan ötürü de protein diyeti, herkes tarafından uygulanabilecek bir diyet türüdür.
Protein sindiriminde karbonhidrata göre iki kat daha çok enerji harcamak gerekmektedir. Bu taraftan bakıldığı zaman protein içeren besinler ile beslenmek daha çok kalori yakılmasına olanak sağlayacaktır. Protein içeren besinler ile ağırlıklı bir şekilde beslenmek kas kütlesini geliştirecektir.
Protein Diyeti ile Nasıl Zayıflanır?
Protein diyeti yapılırken, alınacak olan kalorinin hesaplamasını yapmaya hiç gerek yoktur. Protein yakımının vücutta uzun zamanlı olmasından ötürü kişi çok sık acıkmayacaktır. Ödem atımının hızlanabilmesi adına gün içerisinde en az iki litre su içilmesi oldukça önemlidir. Bunun dışında yeşil çay tüketmek, hazımsızlığın ve kabızlığın önüne geçecektir.
Gün içerisinde en az yarım saat yürüyüş yapmak, kilo verme konusunda yardımcı olacaktır. Bu diyet içerisinde; balık, süt, kırmızı et, yumurta, ayran, bol bol sebze ve şeker oranı düşük meyve, tavuk, yulaf gibi protein bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Karbonhidrat bakımından yüksek olan yiyecekler ise kesinlikle tüketilmemelidir.
Protein Diyetinin Zararları Var mıdır?
Protein ağırlıklı besinler ile beslenmek; kolesterolün yükselmesine, karaciğerin yağlanmasına ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle böbrek hastası olan kişilerin ve böbrek taşı olan bireylerin bu diyeti kesinlikle uygulamaması gerekir.
Vücudun enerjiye dönüştürmek adına gereksinim duyduğu şeker, diyet süresince tüketilmemektedir. Böyle bir durumda; verimsizlik, odaklanma problemleri gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Tüketilecek olan gıdaların lif bakımından zayıf olduğunu belirtmek önemli olacaktır. Bu yüzden hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik sorunları ile karşılaşılabilir. Bağırsakların işlevi yavaşlayacağından gün içerisinde bol bol su tüketmek önemlidir.
Protein Açısından Zengin Olan Yiyecekler Nelerdir?
Gıdalar bakımından doymuş yağ içeren ve zengin olan, bununla beraber kalori açısından düşük protein kaynakları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Soya,
- Yağsız et,
- Yumurta,
- Kuruyemiş ve tohumlar,
- Fasulyeler,
- Deniz ürünleri,
- Az yağlı süt olarak sıralanabilir. Bu yiyecekler protein açısından zengin yiyeceklerin içerisine yer almaktadır. Protein diyetinde tüketilmesi gereken yiyeceklerin içerisinde bulunmaktadırlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin
Ağız sağlığına karşı uzmanı uyardı: "Kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir"