Propolisi bu şekilde tüketin!
Yaklaşan kış mevsimiyle artması muhtemel hastalıklardan ve corona virüsten korunmanın önemli yollarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Propolis de bağışıklığı güçlendirmek için önerilen ürünlerin başında geliyor. Peki, virüslerin üremesini önleyici özelliğe sahip propolisi nasıl kullanmamız gerektiğini biliyor muyuz Propolisi kimler kullanabilir, kimler kullanamaz? Propolis nedir ve nasıl üretilir? Özellikle propolisin tadından hoşlanmayan çocuklar için hangi yollar izlenebilir? "Propolisi nasıl çözerim?" ya da "Propolisi nasıl kullanabilirim?" diye merak ediyorsanız cevabını Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Alper Şener verdi
Arı ürünlerinin, sağlığı korumak ve desteklemek için önerilen ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alper Şener Prof.Dr Alper Şener, "Propolis ve diğerlerinin aslında solunum yolu ve diğer virüsler üzerinde olumlu katkılarının olduğu yani virüsün üremesini önleyici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkilerinin olduğu uzun yıllardır biliniyor.
Ancak burada en büyük tartışma konusu, bu ürünlerin standart olup olmadığı. Çünkü arı gezici bir hayvandır. Topladığı ürünlerden ortaya çıkan bir ürünü biz su ya da alkolde çözelti haline getirip saflaştırarak propolis ekstraktı olarak kullanıyoruz.
Propolisin bir özelliği var ki temel anlamda hem antibakteriyal hem de antiviral yani virüs, bakteri, mantar gibi aklınıza gelebilecek her türlü mikroorganizmayı öldürme özelliğine sahip. Arı, kovanı korumak ve kovanda kontaminasyonu uzak tutmak için bu ürünü kullanıyor" dedi.
Propolisi ılık içecekler ile tüketin çünkü...
Propolisin içerdiği yoğunluk oranının sağlayacağı fayda açısından önemli olduğunu belirten Prof.Dr. Alper Şener, şöyle konuştu:
"Piyasada yüzde 5 ila yüzde 17 arasında farklı yoğunluk içeren ve farklı propolis ekstraktı olan ürünler var. Yüzde 10'un üzerinde yoğunluk içeren propolisler, kullanım açısından olumlu katkı yapacaktır.
Bu ürünün pastil ve sıvı olanları var. Sıvı olanların boğazda yapışma ve bulunma ihtimali, pastillere göre bir tık üstte. Pastil olanların tükürükle çözünebilir hale gelmesinde bazı teknik problemler söz konusu.
Çünkü bu pastillerin içinde aynı zamanda başka vitaminler de var. Bunlarla ilgili bir kavram kargaşası ve uygulama problemi doğabiliyor. O yüzden suda ya da alkolde çözülmüş olanları tüketmek avantaj sağlayacaktır.
Propolisin tadı acımsıdır. Kullanım anlamında özellikle çocuklar biraz zorluk yaşayabilir. Genelde mevsim meyveleri olan portakal ve mandalina suyunun içine katılarak kullanılabilir.
Yetişkinler ise ılık bir kahve içinde daha kolay kullanabilecektir. Ilık olması önemli, çünkü soğuk olması propolisin yüzeyde çözülme problemine sebep olabilir."
Propolis haftada kaç kez kullanılır?
Propolisin, çocuklar için 10 damlanın altında, yetişkinler için ise 15-20 damlaya kadar haftada en az 3 gün kullanılabileceğini belirten Şener, "Gribal enfeksiyonun yoğun olduğu dönemlerde birer gün ara verilerek haftada 3 gün kullanılabilir.
Bal içeren yani propolis ile birlikte karışım içeren ürünleri aşırı tüketmemeliyiz. Çünkü bunların içerisinde ne yaparsak yapalım, kontrol edemediğimiz, bilmediğimiz alerjen olma ihtimali ürünler var.
Bu ürünler herkeste standart etkiyi göstermiyor. O yüzden bal, özellikle propolis karışımları haftada 3 günü geçmeyecek ve birkaç kaşığı da aşmamak kaydıyla tüketilmeli" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor
Kötü ağız kokusunun baş sebebi; Stres
Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin
Akciğer kanseriyle mücadelede birincil koruma tütün ve tütün ürünlerini bırakmak