Proloterapi ağrı tedavisini nasıl etkiliyor?
Proloterapi hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya, proloterapi uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya'nın açıklamaları şöyle:
Proloterapi, kas, omurga ve iskelet sistemi kaynaklı ağrı şikayeti olan hastalarda sebebi tedavi eden etkili bir tedavi metodudur. Proloterapi insan vücudunun tamir sistemini uyarıp, vücuttaki ağrılı, zayıf ve işlevini kaybetmiş bölgenin tekrar eski haline dönmesini sağlar. Proloterapi tedavi sürecinde vücudumuzun bağışıklık sisteminin önemli bir yeri vardır. Çünkü bu tedavide vücudun tamir mekanizmalarını uyaran, özel bir prolifereran karışım kullanılır ve uygulanan bölgede iyileşme sağlanır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon - Proloterapi Eğitmeni Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya |
Proloterapi uygulamasında hasta hekim ilişkisi ve hastanın tedavi seanslarına ve sürecine uyumu çok önemlidir. Fakat bu sürecin sonunda kronik ağrılarda yüzde 80'ler gibi çok ciddi bir tedavi başarısı görülür. Bu süreçte yeterli su içilmeli, beslenmeye dikkat edilmeli, şeker, basit karbonhidratlar ve katkı maddeli işlenmiş hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Hastanın uygulama alanına sıcak uygulamasını düzenli yapması ve ağrının kontrolü için parasetamol harici ilaç kullanmaması önemlidir. Parasetamol harici diğer ağrı kesiciler ve kortizon tedavinin etkinliğini bozmaktadır. Yine Proloterapi sırasında reçete edilen gıda takviyelerini almanız tedavinize olumlu katkı sağlayacaktır. Bel fıtığı, boyun fıtığı, diz kireçlenmeleri, menüsküs yırtıkları ve omuz zedelenmeleri gibi sık görülen kas iskelet sistemi ağrılarında, istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ile geçmeyen akut ve kronik ağrılarda cerrahiden önce mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir tedavi seçeneğidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir
'Hamileler, gribe karşı C vitamini içeren besinler tüketmeli'
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası! Ülkemizde yaklaşık 35 bin kişi organ bağışı bekliyor