Pozitif düşünce biçimine sahip olmanın yolları
Olumlu düşünebilmek için anda kalmak önemli. Ne geçmişe takılı kalmak fayda ediyor, ne de gelecek kaygısı duyarak yaşamak. Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, pozitif düşünebilmeyi öğrenmenin yollarını anlatıyor.
Olumlu düşünmenin pek çok tanımı var. Ancak hayata geçirebilmenin yöntemleri sınırlı. Öncelikle olumlu düşüncenin ne olduğunu kavramak gerek. Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, pozitif düşünebilmek ve hayatınızı değiştirebilmek için etkili çözüm önerilerinde bulunuyor:
YA NEGATİF DÜŞÜNÜRSEK NE OLUR?
“Bazı terimler kişisel gelişim terminolojisine girdi ancak bazıları yeterince açıklanamıyor. Bence bugüne kadar açıklanan söylemler tam anlamıyla pozitif düşüncenin anlaşılmasına yetmedi. Aynı zamanda çözüm önerileri de eksik. Teşhis doğru konuluyor ancak çözüm üretilmedikçe nafile. Olumlu düşünelim ama nasıl? Çözüm yeterli olmadıkça bilmek fayda etmiyor. O halde çözüm önerisiyle birlikte öncelikle pozitif düşünceyi kavrayalım. Bunun için farklı bir yol deneyelim. Pozitif düşünmek yerine tersini yani olumsuz düşünelim.
Negatif düşünürsek neler olur? Çekim Yasası’ndan da bilindiği üzere düşündüğümüz olayları hayatımıza çekeriz, hayal ettiklerimi yaşarız. Evrene bu yönde mesaj göndeririz ve o düşündüklerimiz gerçek olur. Aynı dilek dilemek gibi. Şayet negatif bir düşünceniz varsa bunu diliyormuş gibi olursunuz. Mesela hastalanacağınızı düşünüp duruyorsunuz. Bundan kaygı duyuyorsunuz. Beyniniz bunu söyleyip duruyor. Aslında bunu diliyor gibi oluyorsunuz. Negatif senaryoları beyninizde kurgulayıp sonuçta hayatınıza bunları çekiyorsunuz. Buradaki kritik nokta düşünce gücü. Eskilerin sözlerinde doğruluk payı vardır. “Bir şeyi 40 kere söylersen olur.” Doğrudur. Düşüncenin hayatımızda o kadar büyük bir gücü vardır ki, her şeyi değiştirmeye yeter. Neden hayatımızı zorlaştıralım ki, mutlu yaşamak, sağlıklı olmak, başarılı olmak vb. varken neden negatif duyguların hayatımızı yönlendirmesine izin verelim. Püf noktası burada; negatif düşünmenin en büyük sebebi, geçmişteki olayları unutamamak, olumsuz deneyimlerin etkisinde kalmak, yeniden yaşayacağımız duygusuyla kaygılanmak, onları her seferinde düşünerek negatif olayları canlı tutmak ve sonuçta bugünü yaşayamamaktır. O negatif deneyimleri düşündüğünüzde, yaşadığınız ilk anın etkilerini yaşarsınız.
Nasıl yaşamışsanız, nasıl psikolojik etki yaratmışsa sizde, her canlandırdığınızda aynı duyguları hissedersiniz. Vücudunuz aynı stresi yaşar, aynı salgıları yayar ve aynı negatif enerjinin etkisini verir. Dolayısıyla geçmişteki olayları tekrarlamak, geçmişte kalmak, olumsuz düşünmenin en büyük sebeplerinden biridir. Bir de gelecekle ilgili düşünceler de kaygı yaratır. Örneğin pandemi sürecinde gelecek korkusuyla insanlar kaygı duyuyorlar. Covit hastalarının sayısı artıyor, daha da kötüye gidecek, düzelmeyecek diyerek kaygı büyüyor ve bir çözüm yolu bulunamıyor, insanlar sürekli kaygı içerisinde yaşıyorlar. Böylece beynimize zaten kaybetmeyi kabullenmiş bir düşünce iletiyoruz ve güne yenik başlıyoruz. Kısacası geçmişi geçmişte bırakıp gelecek kaygısı yaşamayacağız. Çünkü her ikisi de bize bir fayda getirmeyecek zarardan başka.
Peki ne yapmak lazım! Önemli olan şu anda kalmak, şimdiyi yaşamaktır. Bu anı paylaşmaktır. En önemli zaman şu andır. Anın farkına varırsanız, bu olduğunuz günde kalırsanız, maksimum enerjinizi ortaya koyarsanız ve pozitif yaşarsanız çözümü bulursunuz. Geçmişi yeniden inşa edemezsiniz, geleceği de inşa etmenin yolu bugündür. Bugün ne yaşarsanız gelecekte bunun sonuçlarını alırsınız. Negatif düşüncelerle geleceğinizi pozitif inşa etmeyi beklemeyin. Elma ekerseniz armut yetiştiremezsiniz. “Ne ekerseniz onu biçersiniz.”
Nasıl başarabiliriz? Okuduğunuz kitapları düşünün. Bir süre sonra orada okuduklarınız aklınızda kalmayabiliyor. Yeniden dönüp okumanız gerekir. Kendi kendinize söz verirsiniz şunu yapacağım diye, gün içerisinde 60-70 bin tane fikir gelir aklınıza ama günün sonunda bakmışsınız ki hepsini unutmuşsunuz. Bazı düşünceleri beynimiz ciddiye almaz. Ciddiye alması için tekrar etmesi gerekir. Beynin, düşünceleri komut olarak algılaması için tekrar edilmesini ister. Türkçede buna olumlamalar diyoruz. Teknik olarak kişisel gelişim yöntemlerindeki adı ise mantradır. Kişisel gelişimin en güçlü faktörlerinden biridir. Mantralar ile beynimizde devamlı pozitif düşünceye açık olmak, farkında olmak ve şimdide yaşamak için kendimizi motive ederiz. Bu motivasyon cümleleri de bizim beynimize yol haritası verir. Benim son dönemde paylaştığım bir mantram var. Etkisi güçlü, denenmiş ve olumlu sonuçları yüzbinlerce kişi tarafından alınmış bir mantra: “Bugün Daha Mükemmel Bizi Yaratıyoruz.”
Bu mantranın amacı bugünde olmak, şu anda olmaktır. Ve daha mükemmel bizi yaratmaktır. Daha mükemmel kararlar vermek, daha şimdide olmak için bu mantranın gücünden faydalanıyoruz. Günde en az 100 kere bir kağıda el yazısıyla yazıyoruz. Bu yazdığımız cümle beynimizde dönüyor, tekrar tekrar... Kararlarını, düşüncelerini, seçimlerini, hepsini etkileyen bir hal alıyor. Mantanın sihri olumlu düşünceyi beyne vermektir. Tersini deneyin isterseniz; hastalanacağım diye 100 kere yazarsanız sonunda hastalanırsınız. Olumlu düşünmek, pozitif yaşamak için mantrayı öneriyorum. Mantraların çok çeşitleri var ama bugün en güncel ve en tavsiye ettiğim mantra budur. Yazın, uygulayın ve hayatınızda nasıl mucizevi değişiklikler olduğunu görün.
Olumlu düşünürsek hayatımızda ne değişir? Olumlu düşüncelerle enerjimiz değişir, ruhumuz hafifler, gözlerimizin içi güler. Pozitif olaylar hayatımıza girer. İnsanlar da bizi sever. Kimse çevresinde negatif düşünce üreten insanların varlığını istemez. İnsanlar her zaman enerji yayan, onların yanında olunca enerjisini yükselten insanları isterler. Pozitif hikayeleri, pozitif insanları hayatımıza çekeriz. Olumlu düşünmeyi bilinçli yapmak, hayatımızın direksiyonuna geçmek demektir. Ve böylece siz hayatınızı istediğiniz yöne çevirebilirsiniz. Yani siz olumlu düşünerek yaşamak istediğiniz hayatı canlandırıp evrene o yönde mesaj gönderirsiniz ve sahip olmak istediğiniz şeyleri dillendirirsiniz. Bu durum aynı dua etmek gibidir. Siz olumlu düşündüğünüzde hayatınız günbegün daha iyi olacaktır. Hayatınız birdenbire günlük güneşlik olacaktır. Demek ki, olumlu düşünüyoruz ve bugün daha mükemmel bizi yaratıyoruz.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...