hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polikistik Over Sendromu Nedir, Neden Olur? Polikistik Over Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Polikistik Over Sendromu Nedir, Neden Olur Polikistik Over Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Devlet Sağlık Örgütü'nün yani WHO'nun kısa tanımına göre "sağlık" bir insanın fiziksel olarak ve ruhen tam iyilik halidir. Elbette her insan sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak ister ancak, çeşitli hastalıkların sağlığı tehdit ettiği de bilinmektedir. Bunun için bilinçli bireylerin öncelikle sağlıklarını korumaya çalışmaları gerekir. Öte yandan bir hastalığa yakalanma durumunda ise doğru tedavi ile bir an önce iyileşmenin yolları aranmalıdır. Bazı hastalıklar yaşa ve cinsiyete bağlı olarak ortaya çıkar. Polikistik over sendromu da kadınlarda görülen ve bilhassa son yıllarda ciddi artış görülen bir kadın hastalığıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polikistik Over Sendromu Nedir?

    Kısaca PKOS olarak bilinen Polikistik Over Sendromu, ne yazık ki doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok farklı hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan bir endokrin hastalığıdır.

    Polikistik over sendromu başka birçok hastalığa zemin hazırlayan bir rahatsızlıktır.

    Üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama bozukluğu oluşumuna sebep olarak kısırlığa zemin hazırlar.

    Polikistik over eğer zamanında tedavi edilmezse ilerleyerek kalp ve damar hastalıkları ya da hipertansiyon gibi daha başka ikincil hastalıklara yol açabilir.

    Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

    Esasında hala polikistik over hastalığının tam olarak sebebi bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı ise bilinmektedir. Aile öyküsünde bu hastalığın bulunması ve kişinin obez olması polikistik over sendromunun ortaya çıkışında etkendir. Tüm bu durumlar cinsiyet hormonlarını etkileyerek yumurtlama bozukluklarına yol açmaktadır.

    Polikistik over hastalığı olan kişilerin bir an önce tedavilerinin yapılarak hızlı biçimde kilo vermeleri sağlanarak hormon seviyelerinin de kontrol altına alınması gerekir.

    Polikistik Over Tedavisi Nasıl Yapılır?

    PKOS tedavisi, endokrin uzmanı ve kadın hastalıkları ya da doğum doktoru tarafından kişiye özgü bir biçimde planlanır. Polikistik over tedavisinde sadece hastalıkla mücadele edilmez aynı zamanda hastalığın yol açmış olduğu ikincil sorunlarla da mücadele edilerek ortadan kaldırılmasına yönelik değişik tedaviler uygulanır.

    Bu tedavilerde genellikle ilk etapta androjen hormonlarının seviyesi düşürülmek istenir. Diyetisyen yardımı ile de hastanın ideal kilosuna inmesi sağlanarak insülin direncinin azaltılması hedeflenir. Elbette adet düzensizliğinin ortadan kaldırılması ve ikincil sorunlardan olan hirşutizm yani aşırı kıllanma ile de mücadele edilir. PKOS'da da erken tanı ve teşhis çok önemlidir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow