hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığı belirtileri neler, tedavisi var mı?

    Pemfigus hastalığı nedir, neden olur Pemfigus hastalığı belirtileri neler, tedavisi var mı
    expand

    İbrahim Akan, 2021'de Covid-19 geçirdikten sonra yüzünde yaralar çıkması üzerine Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. İki doz Covid-19 aşısı olmuş Akan'a, milyonda 2-3 kişide görülen ve özellikle Akdeniz kökenliler ile Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda daha yaygın olan nadir bir otoimmün hastalık olan pemfigus teşhisi konuldu. Bu hastalık nedeniyle tüm vücudunu yaralar sardı. Peki, Pemfigus hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte hastalıkla ilgili bilgiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erzurum'da yaşayan İbrahim Akan (38), Covid-19'u atlatmasının ardından nadir görülen pemfigus hastalığına yakalandı. Yüzde 80 zihinsel engelli olan Akan'ın yüzü, bir yıl içinde tanınmayacak hale geldi. İbrahim, yüzünün biraz olsun iyileşmesini umut ediyor. İbrahim Akan, "Aynaya ve kimsenin yüzüne bakamıyorum. Yüzüm biraz düzelse çok mutlu olacağım" dedi. Annesi Zinnet Akan ise oğlunun durumunun her geçen gün kötüleştiğini belirterek yardım çağrısında bulundu. 

    Pemfigus hastalığı nedir, neden olur Pemfigus hastalığı belirtileri neler, tedavisi var mıPEMFİGUS HASTALIĞI NEDİR?

    Pemfigus, cilt ve mukozal membranlarda kabarcıklar oluşturan nadir bir otoimmün hastalıktır. Vücudun bağışıklık sistemi, yanlışlıkla cildin üst katmanlarını bir arada tutan hücreler arasındaki bağlantıları hedef alır, bu da kabarcıkların ve erozyonların oluşmasına neden olur. Pemfigus, yaşamı tehdit edebilir ve genellikle kortikosteroidler ve diğer immün baskılayıcı ilaçlar ile tedavi edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pemfigus hastalığı nedir, neden olur Pemfigus hastalığı belirtileri neler, tedavisi var mıTürkiye için kesin veriler olmamakla beraber kabaca 1 milyon kişinin 2-3'ünde bu hastalığın geliştiği tahmin edilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür. En sık orta yaşlı kişilerde ortaya çıkmakla beraber her yaşta görülebilir. Pemfigus'un Akdeniz kökenli insanlar, Brezilya yağmur ormanlarında yaşayan insanlar ve orta ve üst yaştaki erişkinlerde daha sık görüldüğü belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow