Pazardaki doğal koronasavarlar hangileri?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'teki köşesinde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi, önemli uyarılarda bulundu.
Haberin Devamı
Aşı eylülde hazır mı?
/

Açıklama saygın bir üniversite olan Oxford Aşı Bilimleri Enstitüsü Başkanı Sarah Gilbert’ten geldiği ve güvenilir bir gazetede, The Times’ta yayımlandığı için çok önemsedimSarah Gilbert diyor ki “Eğer bundan sonraki aşamaları da bu hızla geçebilirsek koronavirüsten korunma sağlayan aşı eylül ayında kullanıma girebilir.” Bence haftayı sokağa çıkma yasağıyla tamamlarken duyabileceğimiz harika bir haber bu ama gelin biz o üç ana kuralımızı “sosyal mesafe, izolasyon/evde kalma ve el temizliğine koşulsuz uyma” anayasamızı ısrarla sürdürelim. Cuma akşamı yaptığımız hataya lütfen bir daha asla düşmeyelim.
Klorokin savaşını kim kazanacak?
/

Klorokin ve hidroksiklorokin COVID-19 enfeksiyonunda en yaygın kullanılan ilaçlar. İkisi de neredeyse 50 yıldan daha uzun bir süredir sıtma parazitiyle savaşta başarıyla kullanılıyor.
Haberin Devamı
/

Önceki yıllarda başımıza bela olan MERS ve SARS gibi diğer koronavirüs enfeksiyonlarında faydalı olabilecekleri anlaşılınca şu anda yaşadığımız COVID-19 pandemisinin tedavisi için de devreye sokuldu.
/

Sonuçlara bakılırsa neticeler başarılı. Bu son derece ucuz ve etkili ilaçlar bugünlerde en gözde çözüm ortaklarımızdan biri haline geldi. Ne var ki dünyanın tamamına yetecek kadar klorokin ve hidroksiklorokin ne hammadde ne de hazır ilaç olarak elimizde mevcut. Neticede klorokin ve hidroksiklorokini bulmak için her ülke kıyasıya bir yarış hatta savaş içinde. Bu yeni ve ilginç durumu ‘Klorokin savaşları’ diye tanımlamamız bile mümkün.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Çözüm Hindistan'da mı?
/

Dünyanın en büyük klorokin ve hidroksiklorokin üreticisi Hindistan. Çoğu ülkenin yeterli klorokin stoku da yok. Memnuniyetle belirtelim ki Sağlık Bakanlığımız erken davranıp ihtiyacımızı görecek kadar klorokin ve hidroksiklorokini çoktan stoklayıp depolarına yerleştirdi. Mevcut hastalarımızda da başarı ile kullanıyoruz.
/

Yerli ve milli ilaç firmamız ‘Abdi İbrahim İlaç’ da elindeki depolarındaki klorokinle yaptığı üretimi bakanlığa bağışladı. Yetinmedi, Hindistan’dan hammadde ithalatı gayreti içinde.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Klorokin ihtiyacı içinde kıvranan ülkelerden biri de Amerika. Hindistan devlet yönetimi kendi ihtiyacını göz önünde tutarak klorokin ihracatını yasaklayınca ABD Başkanı Trump hemen şu açıklamayı yaptı: Hindistan eğer klorokin ihtiyacımızı karşılamada bize destek olmazsa ‘misilleme’ yaparız! Kısacası bu salgın sadece maske savaşlarına değil klorokin savaşlarına da sebep oldu. Bakalım daha başka hangi savaşlar çıkacak.
Pazardaki doğal koronasavarlar hangileri?
/

Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin dünyaca ünlü uzmanlarından Dr. A. Weil sebze ve meyve seçimleri yaparken şu ayrıntıların işimize yarayabileceğini söylüyor:Kuversetin zengini soğan, elma; apigenin zengini, maydanoz, kereviz, enginar; kateşin zengini yeşil ve siyah çay; miristin zengini domates, portakal, greyfurt ve fındığa sofralarınızda biraz daha sıkça yer verin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bu 10 madde çok önemli
/

Koronavirüse paçayı kaptırmamanız için daha önce sıkça tekrarladığım 10 tavsiyeyi size tekrardan hatırlatmak isterim...1) Sigara içmeyin, içilen ortamlarda bulunmayın.
/

2) Alerji mevsimi geldi, polen alerjiniz varsa bu yıl daha dikkatli davranın. Temiz ve iyi havalandırılmış ortamlarda yaşayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

3) Beslenmenize özen gösterin.4) Alkolden uzak durun.
/

5) Her gün yürüyün. Evinizin içinde bile günde en az 5 bin adımı hedefleyin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

6) Sebze ve meyveleri hayvansal ürünlere tercih edin.
/

7) Uyku meselesini ciddiye alın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

8) Stres yönetimine dikkat gösterin.
/

9) Düzenli ve her zamankinden biraz daha fazla su tüketin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

10) Neşelenin! Daha keyifli, daha huzurlu, kaygısı az bir ev ortamı oluşturmaya gayret edin.