hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pap smear testi nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?

    Pap smear testi nedir Ne zaman ve nasıl yapılır
    expand

    Kadınların belirli sürelerde yaptırması gereken ve serviks (rahim ağzı) kanseri taramasında kullanılan önemli bir testtir. Peki, pap smear testi nedir? Pap smear testi ne zaman ve nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem İyibozkurt konu hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın hastalıkları konusunda önemli yere sahip olan pap smear testi, belirli zamanlarda düzenli olarak yaptırılması büyük önem taşıyor. Peki, pap smear testi nedir? Pap smear testi ne zaman ve nasıl yapılır? Pap smear testi hakkında merak edilenler haberimizde.

    Pap smear ya da kısaca smear testi, serviks (rahim ağzı) kanseri taramasında kullanılan, henüz oluşum aşamasındaki kanseröz lezyonların teşhisini sağlayabildiği için, tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına büyük katkı bir araçtır. 

    Pap Smear incelemesinde ayrıca bakteri, protozoa, mantar ve virüs enfeksiyonlarının (HPV) tanısı konabilir. HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu hiç belirti vermese de papsmear’da HPV tarafından enfekte olmuş hücrelerin görülmesi tanıyı koydurur. HPV enfeksiyonu serviks kanserine neden olduğundan tanısı önemlidir.

    Oldukça basit ve hiçbir ağrıya neden olmayan Pap Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 

    30 yaşından küçük kadınlara yılda 1 defa yapılması uygun olan Pap Smear Testi, 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık olarak yapılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR?

    Test muayene masasına yerleştikten sonra vajinal kanalın spekulum adı verilen bir araç yardımıyla açılarak serviksin transformasyon zonu olarak adlandırılan bölgesinden fırça benzeri bir çubukla sürüntü alınmasıyla başlar. 

    Daha sonra alınan bu sürüntü direkt olarak bir lamın üzerine yayılıp mikroskopta incelenir veya sıvı bazlı diğer yöntemde ise sürüntü bir sıvının içine koyulur, çeşitli işlemlerden geçirilir ve hücreler taranır. 

    Her iki yöntemde de amaç serviksten alınan hücreleri inceleyerek kanser ya da kanserleşme ihtimali olan lezyonları tespit etmektir. 

    İşlem ağrısızdır ve 15-30 saniye sürer.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow