hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pandemi nedir? DSÖ’nün ‘pandemic’ açıklaması ne demek?

    Pandemi nedir DSÖ’nün ‘pandemic’ açıklaması ne demek
    expand

    Dünya Sağlık Örgütü’nün covid-19 için “pandemic” açıklamasında bulunması birçok ülkeyi harekete geçirdi. Uluslararası sağlık kuruluşları da her fırsatta virüse karşı alınması gereken tedbirleri belirtmeyi sürdürüyor. Peki, tam olarak pandemi ne demek, sağlık açısından neyi ifade ediyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi WHO tarafından yapılan açıklama sonrasında bir kez daha gündeme geldi. Salgın hastalıklar için kullanılan terimlerden biri olan pandemi tehlikenin küresel çapta olduğunu bir kez daha gösterdi. Peki, pandemi ne demek, hangi anlama geliyor? İşte Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ile ilgili bilgilendirmesi…

    PANDEMİ NEDİR?

    Pandemi, dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. Pandemi durumu virüslerde karşılaşılabilmektedir. Virüsün yayılması ve tutunması pandemik olarak yorumlanmaktadır.

    Zaman zaman influenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni bir tipte influenza virüsü ortaya çıkmaktadır. Bu değişiklik hayvan influenza virüsünün genetik yapısında meydana gelebilmekte veya insan ve hayvan influenza virüslerinin her ikisinin genetik kombinasyonu ile ortaya çıkabilmektedir. Değişimlere bağlı olarak virüs insandan insana kolayca geçiş yeteneği azanabilmektedir. Bu durum, virüsle daha önce hiç teması olmayan, virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının hastalanmasına neden olmakta ve büyük çapta salgınlara yol açabilmektedir. Dünya çapında hızla yayılma potansiyeli olan böyle bir virüs, influenza pandemisine neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).

    Şimdiye dek olan pandemiler ve göze çarpan epidemiler ise şöyle:

    • Kara veba
    • Kolera
    • Grip
    • Tifo
    • Domuz gribi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow