Pandemi döneminde ortaya çıkan 5 liderlik özelliği
Covid-19 salgını, iş dünyasını çeşitli yönlerden etkilemiştir. İnsan kaynakları yöneticileri ve çalışma takımları yeni bir proje ortamına adapte olmak zorunda kalmışlardır. Bu süreç içerisinde insan kaynakları liderleri, çalışanlarının gelişimi için liderlik özelliği algılarını değiştirmek zorunda kalmıştır. Covid-19’un yayılımını önlemek amacıyla şirketler, daha önce hiç deneyimlemedikleri uzaktan çalışma modeline geçmiştir. Bu yüzden de yüz yüze çalışmanın yerini e-posta ve görüntülü konferanslar almıştır.
İnsan kaynakları sadece salgın esnasında çalışanların sağlığı ve refahı ile ilgilenmektedir. Evrak işleriyle ilgilenme ve işten çıkarılmış ya da izinli milyonlarca işçiye teselli sağlama ihtiyacı duymaktadırlar. İnsan kaynakları da çalışanların üretkenlik ve motivasyonları için farklı etkinliklerde yer almaktadır. Bunun sonucunda birçok insan kaynakları departmanı lideri de çeşitli uygulamalara doğru evrilme göstermiştir. Kariyer Koçu ve Kurumsal Eğitmen Koçu Bahar Selman Covid-19 sürecinde ortaya çıkan 5 liderlik özelliğini şu şekilde sıraladı:
Sabırlı ve Anlayışlı olma
Covid-19, birçok alanda olduğu gibi insan kaynakları departmanını da inovasyon bakımından çeşitli yönlerden etkilemiştir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları liderleri, departmanlarının geleneksel süreçlerinin dışında nelerin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda iyi bir fikir sahibi olmuşlardır. Ayrıca bazıları basit şekilde ilerleyen, daha hızlı ve daha ucuz çalışma yöntemleri bulmuştur.
Zorla uzaktan çalışmanın olumlu bir sonucu, esnekliğin üretkenlik pahasına gelmesi gerekmediğinin kesin kanıtıdır. Bunun yanında internet üzerinde gerçekleştirilen online görüşmeler de düzenli yüz yüze çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Ayrıca günümüzde bilindikten ziyade tercih edileni kavramak bazı yönetimleri olumlu etkilemiştir. Bu aşamada liderlerin en büyük görevlerinden biri de çalışanlarına yönelik sabırlı ve anlayışlı davranmaları gerektiğini kavramalarıdır. Herkes bu zorlu dönemde çalışan ilişkilerini uyum içerisinde yürütülmeli ve kişiler birbirlerine karşı anlayışlı olmalıdır. Liderler, çalışanlarını böyle isteklendirdiğinde oldukça verimli bir çalışma ortamı sağlamış olacaktır.
Analitik Düşünme
Bazı liderler, oldukça hızlı ve daha stratejik çalışma yolları aramaktadır. Yöneticiler, güçlüklerin karşısında pratik düşünebilmeli ve durum değerlendirmesini kontrol edebilmelidir.
Özgürlükçü Olma
Pandemi döneminde çalışanlar, iş hakkındaki düşüncelerini ve kendilerini motive edebilecekleri aktiviteleri değiştirmişlerdir. İnsan kaynakları liderleri, çalışanlarından özgünlük ve empati isteyecekleri bir işgücü için hazırlanmalıdır. Bu süreç içerisinde liderler, personellerine karşı oldukça anlayışlı bir şekilde davranmalıdır. Personellerinin çalışma saatlerini daha çok kendilerinin belirleyebileceği bir ortam oluşturmaları daha doğru olacaktır. Kısacası serbest çalışanlar ile oldukça verimli bir iş ortamı ortaya çıkarmak liderlerin elindedir.
Sonuç Odaklı Bakış
Covid-19 süreci, işletmelerin performansı yönetme ve ödüllendirme metotlarında gerekli değişiklikleri sıkılaştırmaktadır. Önümüzdeki zaman aralığında birçok şirket önceliklerini yeniden dengeleyecektir. Bu sayede dayanıklılık stratejik fikirleri açısından maliyet ve verimlilik kadar önem arz eder hale gelecektir.
İnsan kaynakları liderleri, çalışanlarını tarafsız bir şekilde gözetlemelidir. Yöneticiler, değişen bir alanda öncelikler belirlemek için çalışanlarıyla yerli yerinde görüşmeler gerçekleştirmelidir. Ekibi tanıma ve proaktif bir şekilde fiziksel kaynaklarla değil aynı zamanda fikirler, davranışlar ve beceriler ile yaklaşmak, iş dünyasında oldukça iyi bir zemin hazırlanmasını sağlamaktadır.
Dijital Dünyaya Ayak Uydurma
İnsan kaynakları profesyonelleri, çalışanları işe alma ve çalışan bağlılığı hakkında da bir değişiklik gerçekleştirebilirler. Verimliliği ve hızı arttırmak için bazı süreçler zaten dijitalleşmiş durumdadır. Tüm sektörlerde belli bir süreç sanal şekilde etkinlik gerçekleştirecek fakat işe yeni başlayan kişiler, uzun süre boyunca iş arkadaşları ile yüz yüze gelmeyecektir. Böylece dijital projeler gerçekleştirilen yatırımın daha süratli olmasına yardımcı olacaktır.
Geçmişten günümüze birçok hükümet, dijital dönemin gelişimine cevap olarak yalnızca çalışma mevzuatını farklılaştırdı. Fakat ana kavramsal tablolar geleneksel, benzer bir proje fikrine tabi olmuştur. Bu durum yüksek ihtimal ile farklılık gösterecektir. Uzaktan çalışmanın bu denli ismini duyurmasıyla beraber bu krizin daha süratli olmasını sağladığı eşsiz yöntem uyarlamaları ve işgücü adımlarının kombinasyonu ile meydana gelecektir. Fakat farklılıkları uygulamaya koyarken fazlaca düşünmek, eğitim ve tekrardan yetenek elde etme gibi bölümlerde iş gücünü tekrardan tasarlama projelerini süratlendirmeye destek verebilir. İlerleyen ve farklılaşan iş şekilleri ile kaide ve devam ettirilen yol haritaları farklılık göstermiştir. Görünen o ki göstermeye de devam edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KALBİ VURUYOR, KEMİKLERİ BİTİRİYOR! Vücutta eksikliği 9 ayrı hastalığı tetikliyor! Kalsiyum eksikliğinin 7 nedeni ve kalsiyum içeren besinler
"Karanlık korkusu" deyip geçmeyin! Bu etkisini çoğu kişi bilmiyor... Korkunun uyku üzerindeki etkisi: Araştırmalar ne diyor?
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler