hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    P5P Nedir, Yararları Nelerdir? Vitaminlerin Bilinmeyen Yüzü

    P5P Nedir, Yararları Nelerdir Vitaminlerin Bilinmeyen Yüzü
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Vitaminler, vücutta pek çok reaksiyonu katalize eden çeşitli bileşiklerde. Aynı zamanda, hayati fonksiyonlar için de her zaman gereklidir. İnsan vücudunda sentezlenemediklerinden dolayı besinlerle de dışarıdan alınmaları gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     P5P Nedir?

     Piridoksal fosfat ya da P-5-P, zihinsel ve fiziksel sağlık için çok önemli bir besin kaynağı olan B6 vitamininin aktif bir formudur. Ek olarak da, P-5-P’nin daha az bir yan etki ile daha fazla yarar sağlaması amaçlanır. Ama bunu destekleyecek herhangi bir klinik kanıt bulunmaz. Düşük kan ve piridoksal fosfat seviyeleri, pek çok kronik hastalıkta da vardır. Bunlar ise;

     Kalp hastalığı

     İnflamatuar ve otoimmün hastalıklar (romatoid artrit, IBD)

     Demans ve bilişsel bozulma

     Depresyon

     Diyabet (tip 1 ve tip 2)

     Kronik yorgunluk sendromu

     Panik ataklar

     Osteoporoz

     Akciğer ve kolorektal kanser

     P5P Yararları Nelerdir?

     P5P, uyku hormonu adı ile de bilinen melatonin üretimi için oldukça gereklidir. Araştırmalar ise, P-5-P düzeyleri ile birlikte uykusuzluk arasında doğrudan bir bağlantı bulamadı. Fakat, 120 çocukla gerçekleştirilen bir çalışmada, B6 vitamininin yatmadan önce epifiz bezinden melatonin salınımını arttırdığı tespit edilmiştir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     P-5-P, vücudunuzda bulunan 100’den fazla enzimin aktivitesini de yönlendirir. Beyin sağlığı için de çok önemlidir. Bazı nörotransmiterleri yaratan enzimler ise, çalışmak için optimal P-5-P seviyelerine ihtiyaç duyar. B6 vitamini ise, P-5-P’ye dönüştürüldüğü zaman, beyindeki dopamini artırır ve dopamindeki artış ise prolaktin ile azaltır.

     Vücut geliştiriciler ise döngüleri sırasında ya da daha sonrasında P-5-P’den yararlar sağlar. Anekdotal olarak da, prolaktin düzeylerini önemli ölçüde düşürerek jinekomastinin (anormal meme büyümesi) önlenmesine sağlar. Bazıları ise, L-DOPA’yı tercih etmeyi tavsiye eder. Bir pilot çalışma olarak da, bunun doğru olabileceğini öne sürer.

     Vitaminlerin Bilinmeyen Yüzü

     Farklı durumlar, B6 vitaminini tüketerek oluşabilecek olan sinir hasarını ve diğer eksiklik belirtileri önemli ölçüde tetikleyebilir. Uzmanlar ise, sindirim bozukluğu bulunan kişilerde (çölyak hastalığı ve İBH), alkol bağımlılığı, yetersiz beslenme ve böbrek yetmezliği olan insanlarda önleyici bir takviye olduğunu gösterir. B6 vitamini takviyesi ise şu şikayetlerin giderilmesi için kullanılabilir:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Adet öncesi sendromu

     Hamilelik sırasında bulantı ve kusma

     Ateroskleroz

     Sideroblastik anemi

     B6 Vitamini bağımlı nöbetler (magnezyum ile birlikte)

     Bunun yanında şu ilaçların yol açtığı bazı eksiklikleri de önleyebilir:

     Antiepileptikler (nöbet ilaçları)

     Tüberküloz ilaçları (sikloserin, izoniazid)

     Antibiyotikler (penisilin)

     NSAID

     P-5-P Yan Etkileri 

     Piridoksin, doktorunuzun önerdiği miktarlarda alındığı zaman çoğu zaman güvenlidir. Aynı zamanda, yüksek dozlarda ve daha uzun süreli alınan takviye ile sonuçlanabilir.

     Hareket bozuklukları

     Sinir hasarı

     Cilt lezyonları

     Yüksek B6 vitamininin alınan dozları kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Buna nedenle de, B6 vitaminini aynı zamanda P-5-P’ye dönüştüren enzimler ile bloke edilerek P-5-P zamanla seviyelerini de azaltır. Dönüşüm aşaması ise, P-5-P ile atlanır. Ama uzun vadeli güvenliği henüz bilinmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow