hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özofagus kanseri endoskopi ile tedavi edilebilir mi?

    Özofagus kanseri endoskopi ile tedavi edilebilir mi
    expand

    Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, özofagus kanserinde endoskopik tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemek borusu, yiyecekleri boğazdan mideye taşımaktan sorumlu olan içi boş kaslı bir tüptür. Özofagus kanseri, yemek borusunun astarında kötü huylu bir tümör oluştuğunda ortaya çıkabilir.

    Tümör büyüdükçe yemek borusunun derin dokularını ve kasını etkileyebilir. Yemek borusu ve midenin birleştiği yer de dahil olmak üzere yemek borusunun uzunluğu boyunca herhangi bir yerde tümör görünebilir.
    Özofagus kanserinin yaygın türleri nelerdir?

    İki yaygın özofagus kanseri türü vardır:

    Skuamöz hücreli karsinom, kanser yemek borusunun astarını oluşturan düz, ince hücrelerde başladığında ortaya çıkar. Bu form en sık yemek borusunun üstünde veya ortasında görülür, ancak herhangi bir yerde görünebilir.

    Adenokarsinom, özofagusun mukus gibi sıvıların üretiminden sorumlu olan glandüler hücrelerinde kanser başladığında ortaya çıkar. Adenokarsinomlar en çok yemek borusunun alt kısmında görülür.

    Özofagus kanserinin belirtileri nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özofagus kanserinin erken evrelerinde genellikle herhangi bir semptom yaşanmaz. Kanser ilerledikçe şunlar yaşanabilir:

    -Kasıtsız kilo kaybı
    -Hazımsızlık
    -Göğüste ağrılı yanma hissi
    -Yutma sırasında ağrı veya zorluk
    -Yemek yerken sık sık boğulma
    -Kusma
    -Yemek borusuna geri gelen yiyecekler
    -Göğüs ağrısı
    -Tükenmişlik
    -Kronik öksürük
    -Hıçkırık

    Kimler özofagus kanseri geliştirme riski altındadır?

    Yemek borusu hücrelerinin tahrişinin kanser gelişimine katkıda bulunduğuna inanılıyor. Tahrişe neden olabilecek bazı alışkanlıklar ve koşullar şunlardır:

    -Alkol tüketmek
    -Sigara içmek
    -Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi bir reflü bozukluğuna sahip olmak
    -GÖRH nedeniyle hasarlı özofagus astarı ile karakterize bir durum olan Barrett özofagusuna sahip olmak
    -Aşırı kilolu olmak
    -Yeterince meyve ve sebze yememek
    -Yemek borusunun alt kısmındaki kasın düzgün gevşemediği bir durum olan akalazyaya sahip olmak

    Erkeklerin özofagus kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan üç kat daha fazladır. Özofagus kanseri geliştirme riski yaşla birlikte artar. 45 yaşın üzerindeyseniz, riskiniz daha yüksek olabilir.
    Özofagus kanseri teşhisi

    Özofagus kanseri teşhisinde endoskopi kullanılır. Boğazdan aşağı inen bir tüpe bağlı kameralı bir aletin kullanılmasını içerir ve doktorun anormallikleri ve tahrişi kontrol etmek için yemek borusunun iç yüzeyinin görmesini sağlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baryum yutma değerlendirmesi, yemek borusunun iç yüzeyini görmesini sağlayan bir X-ışını görüntüleme testidir. Bunun için görüntüler alınırken baryum denen bir kimyasal yutulur.

    Biyopsi, doktorun endoskop yardımıyla şüpheli doku örneğini çıkardığı ve test için laboratuvara gönderdiği bir işlemdir.

    Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını görmek için bir CT taraması, PET taraması veya MRI kullanılabilir.

    Özofagus kanseri tedavisi

    Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadıysa ameliyat önerilebilir. Doktor bunun yerine en iyi hareket şekli olarak kemoterapi veya radyasyon tedavisi önerilebilir. Bu tedaviler bazen yemek borusundaki tümörleri küçültmek için de yapılır, böylece ameliyatla daha kolay çıkarılabilirler.

    Ameliyat

    Kanser küçükse ve yayılmadıysa, endoskopik tedavi ile birkaç küçük insizyon açılır ve minimal invaziv bir yaklaşım kullanarak tümörü çıkarabilir.

    Standart yaklaşımda, cerrah yemek borusunun bir kısmını ve bazen etrafındaki lenf düğümlerini çıkarmak için daha büyük bir kesi ile açabilir. Tüp mide veya kalın bağırsaktan alınan doku ile yeniden yapılandırılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağır vakalarda midenin üst kısmının bir kısmı da alınabilir.

    Endoskopik tedavi

    Endoskopik submukozal diseksiyon (ESD), ilgili organı çıkarmadan bir hastanın gastrointestinal kanalındaki kanseri ortadan kaldıran minimal invaziv bir prosedürdür. Hastanın yaşam kalitesinin korumasını sağlar. ESD prosedürü; uzun, ince, esnek bir alet olan bir endoskop ile gerçekleştirilir. Endoskop hastanın ağzından geçirilir. Endoskop aracılığıyla tümörü hassas bir şekilde kesmek için aletler kullanılır ve tümör hastanın ağzından tek parça halinde çıkarılır. ESD, kanserin lenf düğümleri yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılmadığı sürece erken evre yemek borusu ve mide kanseri için ilk tercih edilen tedavidir.

    Kemoterapi ve Radyasyon tedavisi

    Kemoterapi, kanser hücrelerine saldırmak için ilaçların kullanılmasını içerir. Kemoterapi ameliyattan önce veya sonra kullanılabilir. Bazen radyasyon tedavisinin kullanımına eşlik eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon ışınları kullanır. Radyasyon dışarıdan (bir makine kullanılarak) veya içeriden uygulanabilir.

    İyileşme şansı, kanser ne kadar erken bulunursa o kadar artar. Özofagus kanseri genellikle sadece tedavi edilebildiği ancak tedavi edilemediği sonraki aşamalarda bulunur. Kanser yemek borusunun dışına yayılmadıysa, iyileşme şansı ameliyatla artabilir.

    Özofagus kanserini önleme

    Özofagus kanserini önlemenin kesin bir yolu olmasa da riski azaltmak için atabilecek birkaç adım vardır. Sigara ve alkolden kaçınmak önemlidir. Bol meyve ve sebze içeren bir diyet yemek ve sağlıklı bir kiloyu korumak da yemek borusu kanserinden korunmanın etkili yolları olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow