hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özbekistanlı eczacı Parkinson’u Türkiye’de yendi

    Özbekistanlı eczacı Parkinson’u Türkiye’de yendi
    expand
    KAYNAK DHA

    Özbekistanlı eczacı Gulnora Aripova (59), 6 yıl önce Parkinson ile tanıştı. Hastalık yüzünden yaşadığı bulgular günlük yaşamını olumsuz etkiliyordu. Çalışırken imza bile atamayacak hale gelince, işini bırakmak zorunda kalan Aripova, gün geçtikçe ilerleyen hastalığı nedeniyle eli titriyor, ayağa kalkamıyor ve kendisini hep yorgun hissediyordu. Beyin pili tedavisi için Özbekistan’dan İstanbul’a gelen Aripova, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh tarafından başarı ile gerçekleştirilen operasyon ile Parkinson’u yendi ve sosyal yaşamını geri kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eczacı olan ve mesleğini çok seven Özbekistanlı Gulnora Aripova’nın sağ elinde başlayan titreme ile Parkinson ilk sinyalini verdi. Hastalık ilerledikçe yürüme bozukluğu yaşamaya başladı. Kendisini sürekli yorgun hissettiği için, işe dahi gitmek istemiyordu. Bir süre sonra imza bile atamayacak duruma geldi. Beyin pili tedavisi için İstanbul’a gelen Aripova, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh tarafından başarı ile gerçekleştirilen operasyon ile Parkinson’u yendi.

    Doç. Dr. Ali Zırh, “Medikal tedaviye yeterli cevap vermeyen veya şiddetli ilaç yan etkileriyle artık tıbbi tedavide problem yaşayan hastalarda uygulanan beyin pilleri ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz” dedi.

    “PARKİNSON’U YENDİM”

    Hastalık sürecini anlatan Gulnora Aripova, “Yaşamayı seviyorum, kendimi de seviyorum ama Parkinson beni çok değiştirdi. Kendimi çok yaşlı hissediyordum. Eczacıyım ve imzamı bile kaybedince işimi bırakmak zorunda kaldım. Tedavi için yaptığım araştırmalar bana hep Doç Dr. Ali Zırh’ı işaret etti. Kendisi ile görüştük ve gerekli değerlendirmeler sonucu beyin pili ameliyatına uygun olduğumu söyledi, böylece ameliyat sürecim başlamış oldu. Çok başarılı geçen operasyon sonrası Parkinson’u yendim” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “BAMBAŞKA BİRİ OLDU”

    Hastalık sürecinde ona destek veren Gulnora Aripova’nın ablası Zamira Aripova ise “Kardeşim çok zor zamanlar yaşadı. İşe gitmek istemiyordu. Parkinson yüzünden duruşu bile bozulmuştu, adeta kambur duruyordu. Ağrıları vardı, geceleri uyuyamıyordu. Ameliyattan sonra bambaşka biri oldu. Titremeleri durdu, yürümesi ve hatta duruşu bile düzeldi. Başta Dr. Ali Bey olmak üzere, tüm ekibe çok teşekkür ederiz" dedi.

    “PARKİNSON HASTALIĞINDA ‘PARA SAYAR’ TARZDA TİTREMELERE DİKKAT”

    Parkinson’un beyinde ‘dopamin’ adı verilen bir maddenin eksilmesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Ali Zırh, “Parkinson hastalığı, beyinde ‘dopamin’ adı verilen bir maddenin eksilmesiyle ortaya çıkan ve genellikle ileri yaşlarda görülen nörolojik bir hastalıktır. En temel belirtileri; vücudun bir tarafında daha ön planda olmak üzere istirahat halinde ellerde ‘para sayar’ tarzda titreme, hareketlerde yavaşlama, kolların vücut salınımına iştirak etmemesi ve vücuda yapışık olarak yürünmesi; bakışlarda donuklaşma ve yüz mimiklerinde azalma ile ‘maske yüz’ diye ifade edilebilen yüz hali, küçük adımlarla ve öne eğilerek yürümedir” diye konuştu.

    Beyin pilleri ile yüz güldürücü sonuçların alındığını ifade eden Dr. Zırh şunları ekledi:

    “Parkinson hastalığının başlangıç tedavisi ilaç tedavisidir. Medikal tedaviye yeterli cevap vermeyen veya şiddetli ilaç yan etkileriyle artık tıbbi tedavide problem yaşayan hastalarda uygulanan beyin pilleri ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Özbekistan’dan bizlere ulaşan Gulnora Hanım’da bu hastalarımızdan biri. Kendisi 6 yıldır Parkinson ile mücadele ediyordu. İlaç tedavisinden yeterli yanıt alamadığımız için kendisine beyin pili takılması ameliyatı uyguladık. Tıp dilinde ‘nöromodülasyon’ dediğimiz beyin pili ameliyatı, beyin içerisine yerleştirdiğimiz ince elektrotlar ile hastalıktan sorumlu bölgelere elektrik akımı vererek hastalık bulgularını düzeltmeye çalıştığımız bir tedavi yöntemi. Beyin pili takılan hastalarda ameliyattan birkaç gün sonra beyin pilleri ayaktan poliklinik kontrolleriyle açılmakta ve yaklaşık 2-3 haftalık bir kontrole gidip gelme süreci sonucunda bu hastalara en uygun gelecek, onlar için en fazla randımanı sağlayacak pil ayarlarına ulaşılarak normale yakın yaşamlarına kavuşması sağlanmaktadır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow