hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Othello Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Othello Sendromu nasıl tedavi edilir?

    Othello Sendromu nedir, belirtileri nelerdir Othello Sendromu nasıl tedavi edilir
    expand

    Tıp dünyasında birçok hastalık için özel isimler bulunuyor. Bu hastalıklardan biri olarak kabul edilen Othello sendromu da psikolojik etkenlerin altta yattığı ve çevreye olumsuz sonuçlar veren bir hastalık olarak tanımlanıyor. Peki, tam olarak Othello sendromu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Othello sendromuna yakalanan kişiler genellikle bu durumu kabul etmeseler de sendroma sahip olan kişinin beraberinde olduğu kişiler bu durumu açık bir şekilde gözlemleyebiliyorlar. İşte Othello sendormu hakkında bilinmesi gerekenler…

    OTHELLO SENDROMU NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, Othello sendromu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Othello sendromunun çevre tarafından fark edilmeyebileceğini dile getiren Uzm. Dr. Akal, “Adını Shakespeare’in Othello’sundan alan bu sendrom, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla patolojik kıskançlık olarak karşımıza çıkar. Çevre tarafından fark edilmeyebilir. Ama eş ya da sevgilinin hayatını çekilmez hale getiren bir süreçtir. Kişi inanacak kadar bir kuruntu yaratarak kendince bir senaryo üretir. Bu senaryoda ya aldatılacaktır ya da terkedilecektir. Elinde olan şeyi kaybetme korkusu ile birlikte partnerini her şeyden ve herkesten kıskanır. Sürekli deliller arama, sık sık sorgulamalar başlar. Basit bir olaya aşırı tepki gösterebilir. Eş ya da sevgilinin gittiği her yeri kontrol ve öğrenme çabası, sosyal medya mesajlarını takip etme, görüştüğü arkadaşlarını bile kendi belirleme gibi davranış sorunları olabilir, çünkü herkes potansiyel tehdittir. Eş ya da sevgilinin bireysel özgürlüğü kalmamıştır” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Othello sendromunda kişinin durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemeyeceğine ve gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamayacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Akal, “Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekilde kıskanma, ne yazık ki saldırganlık ve şiddete dönüşebilir. Birçok kadın cinayetlerinin ya da cinnet geçirdi gibi üçüncü sayfa haberlerinin arkasında çoğunlukla gizlenmiş bir Othello sendromu yatmaktadır. Bu haberlerde ‘Çok iyi bir insandı nasıl yaptı’ cümlelerini duyarız bazen çünkü sorun dışarıdan sadece ‘evdeki kıskançlık’ olarak görülür” ifadelerini kullandı.

    OTHELLO SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Othello sendromu, kişinin psikolojik geçmişine ve sendromun derecesine bağlı olarak bilişsel davranışçı terapi ya da ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Bu tedavi yöntemleri, patolojik kıskançlığı olan kişilerin güvensizlik ve kontrol etme eğilimlerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olurken hastalığın tedavisinde de rol oynarlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow