Ölüm sebebi yanlış iğne değil uygulama sonrası gelişen anaflaksiymiş
Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta 6 yaşındaki Yalçın Efe’nin, boğaz ağrısı şikayeti ile gittiği sağlık ocağında uygulanan “yanlış iğne” sonrası hayatını kaybettiğine dair iddialara Aile Hekimleri Federasyonu’ndan açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre, Yalçın Efe’nin ölüm nedeninin tıbben anaflaksi olarak tanımlanan ve her bir bireyin ömrü boyunca % 0.05-2.0 oranında karşılaşabileceği aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğu bildirildi.
Enjeksiyon uygulamasından sonra hayatını kaybeden Yalçın Efe’nin ölümü ile ilgili Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Erkut Coşkun’dan gelen açıklamada ölüm sebebinin anaflaksiden yani önceden bilinmesi mümkün olmayan ve uygulanan enjeksiyona karşı aniden oluşan bir alerjik reaksiyon olduğu belirtildi.
Açıklamasında “Yazılı ve görsel basında yer bulduğu gibi Yalçın Efe’nin ölüm nedeni yanlış iğne değildir. Minik çocuğumuzun hayatını kaybetmesine neden olay, kuvvetle muhtemel tıbben anaflaksi olarak tanımlanan ve her bir bireyin ömrü boyunca % 0.05-2.0 oranında karşılaşabileceği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Anaflaksiden ölüm oranı 5/10.000 000 dir. Anaflaksi vücuda dışarıdan verilen herhangi bir maddeden dolayı gelişebilmektedir; daha çok besinler ve ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Besinler ile oluşan tablo genelde daha hafif, ilaçlarla oluşan tablo daha ağır seyretmektedir. Ciddi Anaflaksi genellikle ani başlangıç gösterir ve solunum yollarının tıkanması ile seyreden ölümcül bir tablo oluşturur” diyen Doktor Erkut Coşkun, yapılan ilk müdahalenin ardından Yalçın Efe’nin Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevkinin gerçekleştirildiği; ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini vurguluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı