Okuma becerisi ve hayata katkıları
Ebeveynlerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırabileceğini söyleyen Eğitimci Can Uysal, okuma becerisinin hayatın hangi alanlarında etkili olduğunu açıkladı.
Son dönemde dijitalin bu kadar hızlı aktığı bir dünyada, okuma becerisi gibi çok değerli bir kabiliyeti sadece “eğitim hayatı” ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Çünkü bu faaliyet tüm hayatımızı oldukça derinden kapsıyor.
Okuma becerisi anımsama, düşünme, hissetme, öğrenme, karar verme, dil gelişimi, problem çözme gibi zihinsel süreçleri çok ama çok geniş bir anlamda etkilemektedir. Bilgiyi anlama, saklama ve gerektiğinde geri çağırma gibi önemli fonksiyonlara çok büyük katkısı bulunmaktadır.
Bu beceri ile kelime hazinemiz genişler, yazım gücümüz artar. Hafıza gelişimi ve daha iyi konsantrasyon sağlamakta da oldukça etkilidir.
Depresyon ve distimi gibi rahatsızlıkların son yıllardaki artışı ortadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre bu rahatsızlıklar sadece geçen yıl %18,4 oranında artış göstermiştir. Önemli çözüm yolu olarak psikoloji alanında görev yapan akademisyenlerin tavsiyesi okuma becerisinin artırılmasına yönelik uygulamalardır. Bu beceri sayesinde özellikle pozitif imgeleme ve hayal gücü olumlu yönde gelişmektedir.
Ebeveynler okuma becerisi ve okuma alışkanlığı ile evlatlarına örnek olma yolunda çok büyük bir fırsata sahiptir. Yani, bizler onların rol modelleriyiz. Bu sebeple okuma becerilerini onlarla birlikte okuyarak geliştirme şansına da otomatik olarak sahibiz.
Uygulayarak, onlara göstererek, beraber çocuklarımızın ve kendi hayatlarımızın renklenmesini sağlayabiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor
Bilim dünyasında tartışma ve şaşkınlık yarattı! Kendi kanserini bu yöntemle tedavi etti