Öksürüğü bıçak gibi kesen yöntem
Karabiber çayının faydalarını saymakla bitiremeyen Dr. Fevzi Özgönül, karabiber çayının antioksidan ve serbest radikalleri azalttığını; soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağladığını belirtti. Karabiber çayının faydalarını sıralayan Özgönül, nasıl demlenmesi gerektiğinden de bahsetti.
Piperaceae ailesinden olan ve dünya üzerinde 700’den fazla türü olduğu bilinen karabiber doğanın mucizevi baharatlarından biridir. Karabiberin kalori oranı çok yüksektir. Aynı zamanda besin değeri açısından da sağlığa pek çok açıdan olumlu katkısı vardır.
KARABİBER ÇAYININ FAYDALARI
-Sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır.
-Menstrüasyon (regl) dönemindeki ağrıyı hafifletir. -Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını artırır.
-Midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Karabiber çayının içine katılan zencefilin %3’ünü uçucu yağlar oluşturur ve zencefil B3, B6 ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içerir. Karanfilin çok etkili bir antioksidan özelliğinin olması kanserden solunum yolları hastalıklarına, saçlardan tırnaklara kadar çok geniş bir alanda sağlığımızı korumak için hizmet eder. Karabiber çayı hazırlarken içine katılan bir diğer baharat tarçın ise glukoz emilimini yavaşlatan, sindirim enzimlerini destekleyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarçın, insülinin etkinliğini 20 kat arttırabilir. Kullanıldığında şeker isteğini azaltır. Bu çayı akşam yemeğinden önce her gün içebilirsiniz ancak karabibere karşı hassasiyeti olan kişiler sınırlı tüketmeli ya da doktorlarına danışmalı.
KARABİBER ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
6 adet tane karabiber 2 adet karanfil 1 diş sarımsak 1 çubuk tarçın 1 çay kaşığı taze zencefil rendesi veya ½ çay kaşığı toz zencefil Dilerseniz ½ çay kaşığı bal 2-3 damla limon suyu Hepsini bir demliğe koyup 20 dakika kaynar su ile demledikten sonra içebilirsiniz.