hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oksiput posterior nedir, ne demek? Oksiput posterior belirtileri ve riskleri!

    Oksiput posterior nedir, ne demek Oksiput posterior belirtileri ve riskleri
    expand

    Geçtiğimiz haftalarda bebeğini kucağına alan Bergüzar Korel’in bebeği ile ilgili paylaşımı sonrasında oksiput posterior kavramının ne olduğu merak edilmeye başladı. Peki, Oksiput posterior nedir, ne demek? İşte detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 Kasım'da kızı Leyla'yı dünyaya getiren Bergüzar Korel hamilelik sürecini sevenleriyle paylaştı. Korel 11 saat doğum sancısı çektiğini anlattı. Hastanede çekilen fotoğraflarını paylaşan oyuncu yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:

    "Dünyaya geliş hikâyesi ilk günden son ana kadar nev-i şahsına münhasır oldu Leyla’nın... Evden çıkarken gümbür gümbür gelen sancılara rağmen 'Sabah 10:00’da ancak doğururum ben bu kızı' dedim hastanenin kapısından içeri girerken. Doktorum 40. haftanın sonlarına doğru 'Bu kızın gelmemesinin var bir sebebi kordonu kısa olabilir' demişti. Saatler geçmesine ve vücudum bebeğin gelmesi için tüm hazırlıklarını tamamlamasına rağmen kızımız hala gelmiyordu.

    Hastanede geçirilen sancılı 11 saatten sonra tam da dediğim gibi sabah 10:00'da aynen hocanın söylediği şekilde kucağıma bile almama engel olan ve boynuna yerleşen kısacık kordonuyla dünyaya geldi Leyla. Saatlerce her şey hazır olmasına rağmen dünyaya gelememesinin sebebi bir de kısa kordonun yanı sıra oksiput posterior gelişmiş (Bebeğin kafasının ters durması) meğer. Yani göğe bakarak geldi güzel kızımız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunları neden mi anlatıyorum?

    Her doğum diğerinden farklı her bebek bambaşka. Bu süreçte hiçbir sabit fikir olmasın kafanızda. Hekiminizi seçerken de deneyimli, tecrübeli, şefkatli, mahremiyete önem veren ve tabii ki en başta bebek ve sizin sağlığınızı her şeyden üstün tutan biri olduğuna emin olun. Ben çok şanslıydım mükemmel iki insan ve hekim ile beraberdim bu süreçte. Canım hocalarım insanlıkları, mahremiyete verdikleri önem, tecrübeleri ile iki evladımda da yoldaş oldular bana. Sağ olun var olun.”

    Oksiput posterior nedir, ne demek Oksiput posterior belirtileri ve riskleriOKSİPUT POSTERİOR NEDİR, NE DEMEK?

    Normal doğumlarda, bebeğin yüzü annenin karnına bakacak şekilde durursa bebeğin kafasının arkası annenin sırtına dönük olur ve bu durum "oksiput posterior geliş" olarak adlandırılır. Eğer bebeğin duruşu doğum sırasında da normale dönmez ve yüzü annenin sırtına doğru dönük bir şekilde gelmeye devam ederse persiste oksiput posterior adını alır. Bu pozisyonda bebeğin kemikli kısımları annenin kemikli kısımları ile yan yanadır ve bu sebeple şiddetli sancılara, bel ağrılarına sebep olabilir. Bebeğin kafasının bu pozisyonlardan hangisinde olduğu parmak ile yapılan vajinal muayenede bebeğin bıngıldaklarına bakılarak anlaşılmaktadır. Bu pozisyonda bebek doğum kanalına en uygun optimal çapları ile giremez. Bebeğin kafasının ilerlememesi durumunda sezaryen gerekliliği ortaya çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OKSIPUT POSTERIOR POZİSYONUNUN RİSKLERİ

    -Uzun doğum kesisi ya da makat bölgesine kadar yırtılma oluşabilir.

    -Uzman doktorun muayeneleri ile gerekirse sezaryen kararı verilebilmektedir.

    -Doğumun evreleri uzayabilir.

    -Doğum ciddi şekilde zorlaşabilir.

     

    OKSIPUT POSTERIOR POZİSYONUNU TETİKLEYEN FAKTÖRLER

    -Gebelik haftasının 40 üzerine olması (miad aşımı)

    -Anne yaşının 35’ten ileri olması

    -Anne adayında obesite varlığı

    -4000 gramdan büyük bebek

    -Anne adayının ilk doğumu olması

    -Doğumun birinci ve ikinci evresinin uzun sürmesi

    -Anne adayının daha önceki doğumunda da oksiput posterior sorunu yaşamış olması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Hamileliğin 41 haftadan fazla olması

    -Ağrısız doğum tercihi (Epidural anestezi)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow