Obeziteyle vergi yoluyla mücadele
Sağlıklı Bakanlığı, obeziteyle mücadele için riskli gıdalarda vergi artırımını öngören ve sağlıklı besinlerinin üretimini teşvik eden bir planı hayata geçirecek.
Sağlık Bakanlığı obeziteyle mücadelede 4 yıllık yol haritasını hazırladı. Buna göre, riskli gıdalarda vergi artırılacak. Sağlıklı besinlerin üretimi teşvik edilecek. Okullarda obezite yüzde 5 azalacak. Öğrencilere sütün yanı sıra meyve ve sebze dağıtımı yapılacak.
"Kanser, diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlayan obezite önlenirse, 31 bin kadının ve 26 bin erkeğin ölümü önlenecek". İşte bu veri Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi. Obeziteye topyekün savaş açan Bakanlık, obeziteyle mücadele kapsamında 4 yıllık strateji belgesini hazırladı. İlgili bakanlıklar, kamu kurumları, 40 üniversite, 20 sivil toplum kuruluşu ve 51 uzman doktorun katkısıyla hazırlanan rapora göre, obezite ile mücadele kapsamında az tüketilmesi gereken gıdaların vergileri artırılacak.Özellikle, yüksek oranda yağ, tuz ve şeker içeren gıdalara ekstra vergi getirilecek. Sağlıklı temel gıdalara ilişkinse vergi indirimi planlanıyor. Bakanlık, vergi indirimleri konusunda Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışıyor.
Raporda özellikle çocuklarda görülen obezite artışına dikkat çekilerek, okullarda kolalı ve cips türü fast food yiyeceklerin satılmadığına ilişkin denetim öngörülüyor. Bunun yanında, okullarda sütün yanı sıra meyve ve sebze dağıtımı yapılacak. Türkiye'de ilkokul çağında her 5 çocuktan 1'inin obez olduğuna dikkat çekilen rapora göre hedef, 2017'ye kadar okullarda fazla kilolu ve obez oranını yüzde 5 azaltmak. 4 yıllık planda ayrıca, obezite şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların tedavilerine ilişkin takiplerinin sağlanacağı ve danışmanlık hizmeti sunulacağı da belirtildi.
Rapor, Türkiye'de bölgelerdeki tabloyu da ortaya koydu. Buna göre, Türkiye'de en kilolu bölgeler sırasıyla Doğu Marmara, Ege ve Akdeniz. Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgeleri ise obezitenin en az görüldüğü bölgeler.