Obezite gelişmekte olan ülkelerde artıyor
Obezite sıklığının gelişmiş ülkelerde durakladığı, gelişmekte olan ülkelerde ise arttığı bildirildi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezitenin her geçen gün artan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve farklı hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
"Vücutta yağ miktarının artması" olarak tanımlanan obezitenin, tüm dünyada adeta salgın hastalık olarak ele alındığını ve sağlık politikaları içinde obeziteye öncelik verildiğini anlatan Prof. Dr. Yıldız, "Küresel, Bölgesel ve Ülkeler Düzeyinde Kilo Fazlalığı ve Obezite Sıklığı Çalışması" başlıklı analizin sonuçlarını paylaştı.
Prof. Dr. Yıldız, Türkiye, ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Mısır, Almanya, Pakistan ve Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 188 ülkeyi kapsayan analizin, bin 769 obezite sıklığı çalışması incelenerek hazırlandığını dile getirdi.
Çin'de hava kirliliği 4 bin kişiyi canından ediyor
Gelişmekte olan ülkelerde obezite artışı daha fazla
Analize göre, daha önce "fazla kiloluluk" sınırında bulunan erkeklerin oranı yüzde 29'dan yüzde 37'ye, kadınların oranı ise yüzde 30'dan 38'e yükseldi. Gelişmiş ülkelerde yaşayan her 4 çocuk ve ergenden biri, gelişmekte olan ülkelerde ise her 7 çocuk ve ergenden biri fazla kilolu ya da obez. Dünya genelindeki 2,1 milyardan fazla kilolu veya obez kişinin yüzde 13'ü ABD'de, yüzde 15'i Çin ve Hindistan'da yaşıyor.
Son yıllarda gelişmiş ülkelerde obezite artış hızında duraklama gözlenirken, tüm dünyadaki obezlerin yüzde 62'sinin yaşadığı gelişmekte olan ülkelerde obezite görülme sıklığı giderek artıyor.
Erkeklerin yarısından fazlasının obez olduğu tek ülke Pasifik Okyanusu'nda bir ada devleti olan Tonga. Kadınların yarısından fazlasının obez olduğu ülkeler arasında Tonga'nın yanında Katar, Kuveyt ve Libya yer alıyor.
Diş beyazlatma kiti çenesinin altını deldi
Türkiye'de de erişkin nüfusun yüzde 65'i kilolu veya obez
Türkiye'de de erişkin nüfusta her yüz kişiden 65'i ya obez ya da fazla kilolu. Çocuk ve ergen obezite rakamları ise gelişmiş ülkelere benzerlik gösteriyor.
Prof. Dr. Yıldız, çalışmanın dünyada hiçbir ülkede obezite sıklığında gerileme olmadığını ortaya koyduğunu vurguladı. Obezitenin önlenmesinde doğru ve dengeli beslenme ile yeterli fiziksel aktivitenin önemine işaret eden Yıldız, bu konuda toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirdi.
Yıldız, obezitenin önlenmesinin tek taraflı çaba ile mümkün olmayacağını, özel sektörle sivil toplum örgütlerine de sorumluluk düştüğünü sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın