Nöroloji Nedir? Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?
Pek çok kişinin aşina olduğu nöroloji beyin aktiviteleri üzerinden meydana gelen sorunlar için tedavi yöntemi uygulayan bir alandır. Çok ciddi durumlar ile karşı karşıya getirecek risk faktörleri taşıyan bu alan, uzun yıllar sürecek uzmanlık alanı gerektirmektedir. Kendi uzmanlık alanına geliştirmiş olan doktorlar kontrolü altında yapılan tetkik ve teşhis ile beraber tedavi yöntemleri uygulanır. Bu konuda sinir sistemi, beyin ve kas sistemi süreci içerisinde yer almaktadır. Bu bölgelerin birbiriyle bağlantılı ve vücuda etki ettiği durumlar ele alınarak farklı tedavi yöntemleri sağlanır.
Nöroloji Nedir?
Beyin ve kas sistemi ile beraber sinir sistemi hastalıklarıyla ilgilenen tıp alanına nöroloji denmektedir. Genel belirtileri aynı olduğundan dolayı ilk başta nöroloji için tanı koymak kolay değildir. Psikolojik bir süreç üzerinden de geçmesi gerektiği bölüm olduğundan dolayı, psikoloji ile beraber iç içe tedavi yöntemleri ele alınır. Bu konuda nöroloji hastalıkları genelde genetik olarak öne çıkar. Ailede olan bazı hastalıklar genetik açıdan diğer bireylere aktarılır. O yüzden nörolojik hastalıklar için tedavi yöntemi uygulanırken, tanı koymak büyük bir öneme sahiptir. Eğer nöroloji konusunda belirtiler söz konusu olur ise, mutlaka uzman bir doktora en yakın zamanda başvurmak en önemli çözüm yöntemidir.
Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Nöroloji beyin ve sinir bölgesinin tamamını ele almak suretiyle ilgilenir. Bu bölgede meydana gelen risk faktörleri uzman doktor kontrolünde, ortaya çıkarılan tanıyla tedavi yöntemleri üzerinden sağlanır. Bu açıdan nöroloji hangi hastalıklara baktığı konusunda pek çok farklı konudan söz etmek mümkün.
- Ani gelişmiş olan hafıza kaybı ile beraber ekstremite noktasında uyuşukluk
- ALS hastalığı ve multip Skleroz
- Parkinson hastalığı ve zaman içerisinde ellerde titreme
- Şiddetli baş ağrıları ile geçmek bilmeyen baş dönmeleri
- Yüz bölgesinde meydana gelen ağrı ve uyuşma
- Unutkanlık
- Vücudun herhangi bir noktasında meydana gelen his kaybı
- Epilepsi ve Sara hastalıkları
- Psikolojik bozukluklar ile beraber vücutta seğirmeler
- Omurilik hasarı
- Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen kasılmalar
Yukarıda verilen hastalık faktörleri genel olarak genetik şekilde meydana gelir. Beyin bölgesindeki farklı kısımlarda meydana gelen hasarlar neticesinde bu hastalıklar ortaya çıkar. O yüzden erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcı bir potansiyel teşkil etmektedir.
Nöroloji Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?
Nöroloji uzmanı ve doktoru daha çok beyin ve sinir sistemi üzerine odaklı hastalıklar ile ilgilenir. Bu hastalıklara bağlı olarak aynı zamanda kas sistemi üzerinden de tedavi yöntemlerini ele alır. Çok hassas ve ciddi bir hastalık söz konusu olduğu için nöroloji alanında uygulamalar, pek çok tetkik ve teşhise dayalıdır. Kesin sonuç ile beraber buna uygun şekilde tedavi yöntemleri uygulamak en önemli husustur. Doktor ve hasta arasında yapılacak konuşma ve dinlenecek hikaye ile beraber, buna uygun şekilde raporlama sağlanır. Böylece nöroloji ile psikolojik bölüm birleşmek suretiyle tedavi uygulanmaya çalışılır. Özellikle sinir sistemi motor sisteminin çalışması konusunda çok önemlidir. Bu sistemler karmaşık bir yapıya sahip olduğundan dolayı, erken tanı ve teşhis sağlıklı bir yaşam için önemli potansiyel teşkil etmektedir. Zira nörolojik hastalıklar vücudun tamamını etkilerken, hastalığa bağlı olarak belli bir kısmını da etkisi altına alabilmektedir.
Nörolojik Hastalıklar İçin Tanı Nasıl Konur?
Nörolojik hastalıklar birbiriyle fazla benzerlik gösterdiğinden dolayı tanı koymak kolay değildir. Bu konuda doğru teşhisi koyabilmek için belli başlı bazı teknik yöntemler ele alınır.
- Tomografi
- Fiziksel muayene
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Direkt röntgenogram
- Biyopsi
- Nöroendokrin çalışmalar
- Ultrasonografi
- Lomberponksiyon
- Elektroensefalografi
Yukarıda verilen tanı yöntemleri hastalığın varlığına göre ele alınır. Daha doğrusu semptomlar göz önüne alınarak tanı koymak için yukarıdaki uygulamalar değerlendirilir. Böylece hastanın gösterdiği belirtiler doğrultusunda nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği açısından yol haritası çizilir.
Nörolojik Hastalıklar Karşısında Ne Yapmak Gerekir?
Nörolojik hastalıklar çok ciddi sağlık sorunları yaratabilmektedir. Bu sorunlar vücudun tamamını etkilemekte ve hem psikolojik hem de fiziksel açıdan öne çıkmaktadır. Yapılacak olan erken teşhis ve tetkik ile tanı koymak hastalığın tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. O yüzden yapılması gereken yaşanabilecek olası nörolojik semptomlar ve belirtiler karşısında, mutlaka uzman bir nöroloji doktoruna başvurmaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor
Bilim dünyasında tartışma ve şaşkınlık yarattı! Kendi kanserini bu yöntemle tedavi etti
Saç dökülmesine iyi gelen besinler