Nobel Tıp Ödülü'nü üç bilim insanı paylaştı
Bu yılki Nobel Tıp Ödülü'nün yarısı "kancalı kurtların neden olduğu enfeksiyonlar için yeni bir tedavi yöntemi geliştiren" İrlandalı William Campbell ile Japon Satoshi Omura'ya diğer yarısı ise "sıtmanın tedavisinde yaptığı keşifler" için Çinli bilim insanı Tu Yoyo'ya verildi.
Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, "Her iki keşif, her yıl yüzlerce milyon insanı etkileyen bu hastalıklarla mücadelede insanoğluna son derece güçlü, yeni olanaklar sağlamıştır. Keşifler, milyonlarca kişinin hayatını kurtarması açısından çok büyük öneme sahiptir" ifadesi kullanıldı.
Campbell, Omura ve Tu, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim adamına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.
Nobel Komitesi, yarın fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Çarşamba günü kimya alanında ödül kazanan isim belli olurken, barış ödülünün sahibi perşembe günü, ekonomi ödülünün sahibi de 12 Ekim'de açıklanacak.
2014 Nobel Ödülleri kazananları!
Nobel Edebiyat Ödülü'nün ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor.
William C. Campbell
İrlanda'nın Ramelton kentinde 1930'da dünyaya gelen Campbell, Dublin Üniversitesinden mezun olduktan sonra çalışmalarına ABD'nin Wisconsin Üniversitesinde devam etti. Campbell, 1984'ten 1990'a kadar Assay Araştırma ve Geliştirme Bölümünün başkanlığını yürüttü. Campbell, halihazırda New Jersey'deki
Drew Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Satoshi Omura
Omura, 1935'te Japonya'nın Yamanashi kentinde doğdu. 1968'de Tokyo Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olan Omura, 1970'de de Tokyo Bilim Üniversitesi Kimya Bölümündeki yüksek lisansını tamamladı. 2007'ye kadar Kitasato Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.
Tu Yoyo
Tu, 1930'da Çin'de dünyaya geldi. 1955'te Pekin Tıp Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olan Tu, halen Geleneksel Çin Tıbbı Akademisinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tu, Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen ilk Çinli oldu.
NOBEL TIP ÖDÜLÜ
1901 ve 2014 yılları arasında 105 kez Nobel Tıp Ödülü verildi. 207 kişinin layık görüldüğü ödüllerden 38'i tek bir kişiye verilirken 32 ödül 2 kişi, 35 ödül de 3 kişi arasında paylaştırıldı.
Nobel Tıp Ödülü'nü şimdiye kadar sadece 11 kadın kazandı.
Bu kadınlar şöyleydi: Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barre-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn ile Carol W. Greider (2009) ve May-Britt Moser (2014).
Nobel Tıp Ödülü'nü alan en genç bilim adamı 32 yaşındaki Frederick G. Banting olmuştu. İnsülini keşfeden Banting, ödüle 1923 yılında layık görülmüştü.
1966 yılında "tümöre neden olan virüsleri" bularak Nobel Tıp Ödülü'nü alan 87 yaşındaki Peyton Rous ise ödülü alan en yaşlı bilim adamı olarak tarihe geçti.
Madalya
Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği akşam İsveçli heykeltıraş ve gravürcü Erik Lindberg tarafından tasarlanan madalya da veriliyor.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin tıp alanında ödül kazananlara takdim ettiği madalyada kucağında açık bir kitap tutan "Tıp Dahisi"nin kabartması yer alıyor. Madalyaya aynı zamanda Vergilius'un Aeneid adlı eserinden "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" ifadesi kazınıyor. Latince ifade, "Yeni buluşlar, sanatla güzelleşen hayatı daha da zengin kılar" anlamına geliyor.
Defneden taç
Nobel ödülünü kazananlar için İngilizce "Nobel Laureates" ifadesi kullanılıyor. "Laureate" sözcüğü, defne dalları ve yapraklarından yapılan taç anlamına geliyor.
Antik Yunan'da müziğin, güzel sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı olan Apollon tarafından takılan defne tacı, spor müsabakalarının ve şiir yarışmalarının kazananlarına "gurur sembolü" olarak armağan ediliyordu.
2001-2012 arasında Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülenler
2014: Amerikalı John O'Keefe ile Norveçli May-Britt Moser ve Edvard I. Moser
2013: Amerikalı James E. Rothman ve Randy W. Schekman ile Alman Thomas C. Südhof
2012: İngiliz John B. Gurdon ve Japon bilim adamı Shinya Yamanaka
2011: Amerikalı Bruce Beutler, Fransız Jules Hoffmann ve Kanadalı Ralph Steinman
2010: İngiliz Prof. Dr. Robert Edwards
2009: Avustralyalı Elizabeth Blackburn, Amerikalı Carol Greider ve Jack Szostak
2008: Alman Harald zur Hausen, Fransız Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier
2007: Amerikalı Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile İngiliz Martin Evans
2006: Amerikalı Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello
2005: Avustralyalı Barry J. Marshall ve J. Robin Warren
2004: Amerikalı Richard Axel ve Linda B. Buck
2003: Amerikalı Paul C. Lauterbur ve İngiliz Peter Mansfield
2002: İngiliz Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H. Robert Horvitz
2001: Amerikalı Leland H. Hartwell ile İngiliz R. Timothy Hunt ve Paul M. Nurse
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yarım çay bardağı bile öldürüyor! Ayırt etmek mümkün değil... Yılbaşı öncesi sahte içkiye dikkat! Sahtesini nasıl anlayacağız?
Yaşlanmanın 3 yeni işareti! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Soğuk hava ciltte kuruluk, tahriş ve pul pul dökülmelere neden oluyor
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın