Nefroloji Nedir? Nefroloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?
Nefroloji, böbrek hastalıkları ile ilgilenen bir tıp bilim dalıdır. Yunancada nefroloji, nephros “böbrekler” ology “çalışma anlamına gelir. Nefrelog ise, böbrek hastalıkları ile ilgili uzmanlaşmış doktorlara verilen isimdir. Böbrekler, karmaşık kan damarlarının ağı ve atık ürünlerin suyunu ve kanını filtreleyen karmaşık boru ve tübül ağıyla çalışan ve hayati öneme sahiptir. Böbrekler, çeşitli hastalıklarla beraber ilaçlar ve toksinler tarafından da değiştirilen sıvı, asit-baz ve elektrolit düzenlemesi yapmakla görevlidir.
Nefroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Nefroloji böbreklerin normal çalışması için çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisine bakan tıp bilim dalıdır. Nefroloji bilim dalı kapsamına giren başlıca hastalıklar;
Aşırı protein alımı, şeker, kristaller, kan atıkları gibi idrarda görülen anormallikler
Böbreklerin filtreleme sistemini etkileyen bozukluklar
Böbreklerde tübülleri etkileyen tubulointerstisyel hastalıklar
Böbrek enfeksiyonları
Böbrek ve mesane taşları
Ani, akut ya da kronik böbrek yetmezliği sorunları
Böbreklerde bulunan kan damarlarını etkileyen böbrek damarları hastalıkları
Böbrek, mesane ve üretra kanseri
Asit baz dengesizlikleri
Yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların böbreklere etkisi
Nefrotik sendrom ve nefrit
Diyaliz ve diyalize bağlı uzun dönem komplikasyonları
Toksinlerin ve ilaçların böbrekler üzerindeki etkisi
Polikistik böbrekler ismi de verilen böbrek fonksiyonlarını bozan içinde yüksek oranda sıvı ya da kist bulunan keselerin oluşturduğu hastalıklar. Bu hastalıklar genetik ya da kalıtsal nedenlerle oluşan hastalıklardır.
İdrar yolu enfeksiyonları
Üremi
Böbrek kanseri
Son dönem böbrek hastalarının takip vr tedavisi
Hidronefrozdur
Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?
Nefrologlar, böbreklerle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisinde rol alan uzman doktorlardır. 6 yıl tıp fakültesi eğitiminden sonra 4 yok daha süren dahiliye uzmanlığı alan doktorlar, Nefroloji alanında da üç yıl süren üst dal eğitimi alarak bu nefroloji uzmanı hizmet vermeye başlar. Vücut için hayati bir öneme sahip olan böbrekler, omurganın her iki tarafında, belin hemen üzerinde ve karın boşluğunda yer alır. Böbrekler, şekil olarak fasulyeye benzer. İştahsızlık, istemsiz kilo kaybı, kanlı işeme, sık idrara çıkma, mide bulantısı, göz çevresinde şişlik ve nefes darlığı gibi sağlık sorunları böbrekle ilişkilidir. Bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde ise Nefroloji uzmanları önemli bir görev alır. Böbreğin görevini yerine tam olarak getirememesi gibi durumlarda Nefrolojiden randevu alarak uzman bir doktora görünebilirsiniz.
Nefroloji Bölümüne Neden Gidilir?
Nefroloji bölümüne gitmeyi gerektiren bazı böbrek hastalıkları şunlardır;
Kanlı işeme
Hıçkırık
Uyku problemleri
İştahsızlık
İstemsiz kilo kaybı
Ciltte kaşıntı
Karın bölgesinde oluşan sürekli ağrı
Mide bulantısı
Nefes darlığı
Gözlerde, el ve ayaklarda şişme
Bu şikayetlerden bir ya da birkaç tanesinden müzdaripseniz olası bir böbrek hastalığınız olabilir. Bu nedenle ihmal etmeden Nefroloji uzmanına gidebilirsiniz. Hastalığınızın teşhis ve tedavi süreci ne kadar kısa olursa iyileşme sürecinizin de bir o kadar kısa olacağını unutmamanız gerekir.
Böbrek Hastalıkları için Nefroloji Bölümüne Nasıl Gidilir?
Herhangi bir böbrek hastalığı ya da böbrekle ilgili olabilecek şikayeti bulunan kişiler mhrs sitemi üzerinden ya da 182 numarasından kolaylıkla Nefroloji bölümüne randevu alabilirsiniz. Nefroloji bölümüne özel hastanelerden randevu almak için randevu alacağınız hastaneyi arayarak numara alabilirsiniz. Erken tedavi ve tanınırken çok hastalığın teşhis ve tedavisini önemli ölçüde kolaylaştırır.
Bu nedenle hissettiğiniz bir rahatsızlık olduğu zaman ihmal etmeden uzman bir doktora görünmeniz gerekir. Günümüzde internet üzerinden kolaylıkla istediğiniz devlet hastanesinden randevu alabilirsiniz. Aynı zamanda istediğiniz hekimi seçme şansını da elde edebilirsiniz. Düzenli kontrollerinizi aksatmamanız sağlığınız açısından önemlidir. Aynı zamanda doktorunuzun yaptığı tahlil ve tetkikleri e nabız üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
Böbrek Hastalıklarının Tedavisi
Böbrek hastalıklarının erken teşhis ile tedavisi çok daha kolaydır. Erken teşhis ile pek çok zorlu hastalığın tedavi edilmesi sağlanabilir. Böbrek, hayati önem taşıyan karmaşık yapıda bir organdır. Böbrek ile ilgili pek çok hastalığın tanısı Nefroloji tıp dalı ile konulur. Böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için pek çok tedavi yöntemi kullanılır.
Kronik böbrek hastalıkları, genellikle uzun ve karmaşık bir tedavi gerektirir. Bu hastalıkların ihmal edilmemesi ve tedavisine ihtiyaç duyulduğunda hemen başlanması gerekir. Bu nedenle uzman hekim kontrolüne düzenli olarak giderek böbreklerinizin düzenli çalışıl çalışmadığını öğrenme şansı da elde edebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir