Nefes Darlığına Ne İyi Gelir? Nefes Darlığı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Tıp literatüründeki karşılığı ''dispne'' olan nefes darlığı, birçok hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Sigara ve alkol kullananlarda görülme riski diğerlerine oranla çok daha yüksektir. Bunun dışında risk grubunda olan diğer kişiler şu şekilde sıralanabilir: Hava kirliliği yüksek olan yerlerde yaşayanlar, akciğer ameliyatı olanlar ve astım hastaları.
Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?
1- Burundan nefes alıp vermek:
Evde pratik bir şekilde yapılabilen birçok egzersiz tıkanan solunum yollarının açılmasını sağlar. Bu egzersizlerin başında burundan nefes alıp vermek geliyor. Burundan alınan nefes 2 -3 saniye bekledikten sonra yine burundan verilir. Bu egzersiz günde 15- 20 kere tekrarlanmalı ve oturarak değil ayakta yapılmalıdır.
2- Yürüyüş yapmak:
Günde 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüş yapmak hem ideal kilonun korunmasını hem de solunum yolunun açılmasını sağlar. Daha sağlıklı olduğu için hızlı tempo yürüyüş yapılması önerilmektedir.
3- Kötü Alışkanlıkları Bırakmak:
Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalı, bununla birlikte çay - kahve gibi kafein oranı yüksek olan içecekler de azaltılmalıdır. Bunların yerine bitki çayı tüketmek hem solunum hem de sindirim sistemine iyi gelir.
4- Hardal tohumu:
Beslenme uzmanlarının nefes darlığına karşı önerdiği bitkisel çözümlerin başında hardal tohumu geliyor. Hardal tohumundan yapılan çaylar, günde 2 -3 fincan içilebilir.
Nefes Darlığı Neden Olur?
1- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları:
Vücudumuzdaki her sistem birbirine bağlıdır. Birinin aksaması diğer sistemlerin de sağlıklı çalışmasını engeller. Örneğin düzensiz ve sağlıksız beslenen kişilerin hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve mide yanması şikayetleri görülür. Midenin işlevlerini tam olarak yerine getirememesi. kalp sağlığını da olumsuz etkiler. Bu da dolaylı olarak nefes darlığına neden olur.
2- Obezite:
Obezite hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen tehlikeli bir hastalıktır. Vücuttaki yağ oranının normalden çok daha fazla olmasıyla ortaya çıkan obezite hastalığında, nefes darlığı, en sık görülen belirtiler arasında yer alır.
3- Sigara:
Akciğerler, vücudumuzdaki en hayati organlardan biridir. Sigarada bulunan nikotin ve kadmiyum gibi maddeler akciğerlerin hasar görmesine neden olur.
4- Kalp hastalıkları:
Aritmi, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp rahatsızlıklarının en sık görülen belirtilerinden biri de nefes darlığıdır. Alınan önlemlere rağmen şikayetler azalmak yerine artıyorsa mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
5- Yabancı cisim:
Çocuklarda görülen nefes darlığı şikayetlerinin nedenlerinden biri boğaza kaçan yabancı cisimdir. Yabancı cismi çıkarmak için ilk yardım uygulanmalı, ilk yardım bilinmiyorsa en yakın hastaneye gidilmelidir.
Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
1- Hırıltılı solunum:
Özellikle 60 yaş ve üstü kişilerde nefes darlığı ile birlikte hırıltılı solunum görülür. Hastalığın ilerleyen safhalarında nefes tıkanıklığı ve inatçı öksürük semptomları da görülebilir.
2- Balgam:
Nefes darlığı demek akciğerlerin işlevlerini eskisi gibi yerine getirememesi demektir. Bu nedenle akciğerler sürekli olarak balgam üretmeye başlar. Bazı hastalarda kanlı balgam da görülebilir. Böyle durumlarda mutlaka hastaneden randevu alınmalıdır.
3- Göğüs ağrısı:
Bazı kişilerde nefes darlığı ile göğüs ağrısı şikayetleri aynı anda görülebilir.
4- Boğulma hissi:
Tıpkı panik atak hastalarında olduğu gibi nefes darlığı şikayeti olan kişilerde de boğulma hissi ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için açık havaya çıkmalı, ağızdan değil burundan derin derin nefes alınmalıdır.
Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Nefes darlığının alternatif tedavisinde birçok bitkisel ürün kullanılabilir. Bu çözümlerin başında bitki çayları geliyor. Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir.
Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor