Nefes Darlığı Neden Olur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Nefes darlığı, insanların yeterli miktarda nefes alamaması durumlarında oluşan bir sağlık problemidir. Peki, nefes darlığı neden olur, tedavi yöntemleri nelerdir? İşte "nefes darlığı nasıl geçer" sorusunun yanıtı...
Nefes Darlığı Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Nefes darlığı, tıp dilinde dispne olarak tanımlanıyor. Kişilerin yeterli miktarda nefes alamaması durumunda nefes darlığı oluşur. Kişiler akciğerlerinin tamamını hava ile dolmadığını hissettiği zamanlarda, normalden farklı bir durum yaşar. Bu durum nefes alıp verdiğini hissetme anıdır. Nefes darlığını gösteren birçok durum bulunur. Özellikle merdiven çıkarken soluk kesilmesi, yürürken hızlı hareket edememe veya sık sık soluklanma ihtiyaçları nefes darlığını işaret eder.
Bu belirtilerin görülmesi durumunda kişiler endişe içine girebilir. Kişiler dinlenirken göğüs bölgesinde yaşadıkları sıkışma da nefes darlığını gösterir. Sürekli olarak derin nefes alma istekleri, bu hastalığın en çok görülen belirtileri arasındadır. Nefes darlığı yaşayan kişiler özellikle yaz aylarında daha çok sorun yaşayabiliyorlar. Nefes darlığı birçok nedenden dolayı oluşabilir.
Kalbe binen yüklerin artmasıyla birlikte bu sorunlar yaşanabilir. Fakat akciğer hastalıklarından dolayı da nefes darlığı ortaya çıkabiliyor. Kişiler bazı durumlarda yeterli nefes alsa da, nefessiz kaldığını hissedebiliyor. Nefes darlığı bazen psikolojik nedenlerden dolayı da görülebiliyor. Kişilerde görülen bu sorunların tespiti için diğer belirtilerin takibi ve gerekli olan muayene işlemlerinin uygulanması gerekiyor.
Nefes darlığına neden olan durum tespit edilerek tedavi süreci başlatılır. Nefes darlığı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Bu durumlar şöyledir;
Sigara kullanmamak
Kirli hava solumamak
Kimyasal ürünlerden uzak durmak
Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir?
Nefes darlığı yaşayan kişilerde net olarak görülen bazı belirtiler bulunur. Her yaşanan belirtiler nefes darlığını işaret etmeyebilir. Fakat bu belirtilerin süresi ve şiddeti kişiler tarafından takip edilmesi gerekiyor. Sürekli olarak aynı şikayetler görüldüğünde mutlaka sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerekir. Nefes darlığı çok ciddi bir durumdur. Kişiler nefes almada zorluk yaşadığında bu durumdan psikolojik olarak da oldukça etkilenir. Nefes darlığının görülen belirtileri şu şekildedir;
- Nefes alma da zorluk
- Göğüs ağrıları
- Kanlı balgam
- Bilinç kaybı
- Kalp çarpıntıları
- Kilo kaybı
- İştah kaybı
- Baş ağrıları
- Baş dönmesi
- Mide bulantıları
- Bacaklarda şişlik
- Havasız kalmak
- Boğulma hisleri
Akciğere Bağlı Olarak Görülen Nefes Darlığı
Akciğerlerde oluşan bazı rahatsızlıklar nefes darlığı şikayetine yol açar. Özellikle akciğer kapasitesinin azalmasına neden olan astım, nefes darlığı yaşayan kişilerin şikayetleri arasındadır. Hava yollarında daralma olmasıyla birlikte, göğüs bölgesinde bir daralma hissedilir. Nefes alamama şikayetleri nefes darlığını gösterir.
Nefes darlığına yol açan durumlar arasında ağır egzersizler, grip ve alerji gibi birçok neden bulunuyor. Bu durum çocuklarda da görülebiliyor. Uzun süre gaz soluması yapmak akciğerlere zarar verdiğinden nefes darlığı belirtisini ortaya çıkarıyor. Özellikle sıcak su ile temizlik yapmak deterjanın buharlaşmasını ve akciğerlerin zarar görmesine neden oluyor. Kişiler bu durumlarda nefes alma da zorluk yaşayabilir.
Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Nefes darlığı yaşayan kişiler bu durumdan nasıl kurtulacağını araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Öncelikle nefes darlığına neden olan bir hastalık bulunuyorsa bunun tespit edilmesi gerekiyor. Nefes darlıkları akciğerlere ve kalbe bağlı olarak gelişebiliyor. Neyin neden olduğunu tespit ederek tedavi süreci başlatılabilir. Kişiler uzman doktorlara muayene olarak bu hastalıklar için tanı koydurabilir.
Nefes darlığı yaşayan kişiler mutlaka sigaran uzak durmalıdır. Sigara direk olarak akciğerlere zarar vermesinden dolayı, nefes darlığını sürekli tetikleyecektir. Kişiler sürekli temiz havalarda bulunmalıdır. Kirli hava ve kimyasal bulunun ortamlar nefes darlığını daha fazla ilerletecektir. Nefes darlığına neden olan hastalıklar bazı testlerle tespit edilerek, tedavi süreci hızlı bir şekilde başlatılır.