Neden yavaş yemek yemeliyiz?
Yemek yemeyi herkes sever. Hayatta kalmamız için beslenmemiz tabii ki şart. Ancak ben bugün sizlerle yemeklerinizi ne şekilde ve nasıl tükettiğinizle ilgili bir farkındalık yaratmak istiyorum. Çünkü modern şehir hayatının da bir getirisi olan hızlı yeme kültürünün hem sağlığımızdan hem de yaşam kalitemizden çaldığını göz ardı ediyoruz. Hocam ne var ki, hızlı yemek tüketmekte diyorsanız, o zaman gelin, vücudumuza olan zararlarına birlikte bakalım. Buğra Adil Buyrukçu yazdı...




Yemeklerinizi yavaş yemeye başladığınızda vücudumuz tam anlamıyla sağlık kazanır diyebiliriz. Ancak yavaş yemenin sırrının besinleri iyice çiğnemekten geçtiğini unutmayın. Genel olarak bu sürenin 20-30 saniye arası olduğu belirtilmektedir. Ancak et gibi sert yiyeceklerin 40 kez çiğnenmesi gerektiği konusunda da görüşler vardır. Besinleri yavaş tükettiğimizde öncelikle tokluk sinyalinin beynimize ulaşması için gerekli zamanı elde etmiş oluyoruz ve böylece masadan daha az yemek yiyerek kalkabiliyoruz. Böylece fazla kalori alımını ve obezite riskini azaltabiliyoruz. Bununla beraber lokmalar iyi sindirildiği için midede yanma, ekşime, ağrı ve şişkinlik gibi olumsuzluklar yaşanmıyor. Yavaş yemek yediğinizde besinlerdeki selüloz zarlar parçalanarak, yararlı maddeler de açığa çıkıyor. Böylelikle sindirim enzimlerinin etki düzeyi artıyor. Ayrıca yediğiniz yemekten keyif alabiliyor ve tatlarını hissedebiliyorsunuz.

Elbette ki, alışkanlıklardan kurtulmak ve bir anda değiştirmek pek mümkün değildir ama imkânsız da değildir. Ancak yeme sürenizi uzatmak için uyacağınız bazı kurallar, size oldukça fayda sağlayacaktır.
-Sofrada geçirdiğiniz süreyi uzatın. Yemeklerinize en az yarım saat ayırın.
-Daha küçük çatal ve kaşıklar kullanın. Her lokmadan sonra çatalınızı bırakın ve yiyecekleri mümkün olduğunca çiğnemeye özen gösterin. Yutmadan önce yeterince çiğnediğinizden emin olun.
-Yemeğinizden küçük ısırıklar alın. Bu yeme hızınızın yavaşlamasına yardımcı olacaktır.
-Uzun süre aç kalmayın ve kendinize ara öğünlerde tokluk hissi yaratacak atıştırmalıklar hazırlayın.
-Öğünlerinizi aceleye getirmeyin ve yeterli zaman ayırın.
-Yavaş yemek tüketen arkadaşlarınız varsa onlara ayak uydurmaya çalışın.
-Yemek yerken sohbet edin.
-Yemeklerinizi ekran karşısında yemeyin. Televizyon, bilgisayar ve tabletlerinizi yemek yerken bir kenara bırakın.