Migren tipi baş ağrıları olan kişilerin birçoğunda baş dönmesi vardır. Bu durum sürekli meydana geliyorsa vestibüler migren olarak adlandırılır.Yani baş dönmesi hissi ve harekete karşı hassasiyetin eşlik ettiği tekrarlayan şiddetli vertigo atakları geçiriyorsanız vestibüler migren yaşıyor olabilirsiniz. Vestibüler migrenin diğer semptomları:
-- Baş ağrısı
-- Işığa karşı hassasiyet
-- Sese karşı hassasiyet
-- Mide bulantısı
-- Kusma
-- Aura olarak adlandırılan, ışık parlamaları veya diğer görme bozuklukları
Vestibüler migren tanısı için bu semptomların hepsinin mevcut olması gerekmez. Normal migrenlerin aksine, vestibüler migrenler genellikle ağrıya neden olmaz. Tan, vestibüler migrende anlık ya da pozisyonal vertigo ataklarının oluşabileceğini ve bu atakların saniyeler ya da günler sürebileceğini, atak sırasında migren özelliğinde baş ağrısı ve eşlik eden yakınmaların yaşanabileceğini ifade etti.
Nasıl tedavi edilir?
Migren öykünüz varsa ve açıklanamayan baş dönmesi nöbetleri yaşıyorsanız, bunun nedeninin vestibüler migren olup olmadığını görmek için bir doktora danışmalısınız. Vestibüler migreni tedavi etmek için beta bloker veya trisiklik antidepresan gibi ilaçlar verilebilir. Vagus siniri gibi sinirleri uyaran cihazlar da tedavide yardımcı olur. Uzmanlar bunlara ek olarak potansiyel migren tetikleyicilerini belirleyebilmek ve önleyebilmek için kafein alımı veya stres seviyeleri gibi Yaşam tarzı alışkanlıklarına dikkat edilmesini de tavsiye ediyor.
6) MENİERE SENDROMU
Meniere sendromu, iç kulakta biriken sıvının dengeyi etkilediği durumlarda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, Meniere sendromunun kulağın denge kanallarının içindeki endolenf denen sıvıdaki artıştan kaynaklanan basınç artışı ile oluştuğunu; baş dönmesine, mide bulantısı, kusma, kulakta dolgunluk, uğultu, çınlama, işitme kayıplarının eşlik edebildiğini söyledi. Şiddetli vertigo nöbetleri, Meniere sendromunun en önemli semptomlarından biri.
Diğer semptomlar ise;
-- Kulak çınlaması
-- İşitme kaybı
-- Kulakta basınç hissi
-- Baş ağrısı
Meniere sendromunun genellikle baş dönmesinin başka bir nedeni belirlenemediğinde teşhis edildiğini söyleyen Ashraf, hastaya Meniere sendromu teşhisi konmadan önce denge testi, işitme testi, MR taraması ve iç kulaktaki artmış sıvı basıncını gösteren EcoG (Elektrokokleografi) uygulandığını belirtti.
Nasıl tedavi edilir?
Meniere sendromunun tedavisi yok. Bununla birlikte, semptomları yönetmek için kullanılabilecek birtakım tedaviler bulunuyor. Örneğin, tuz miktarını azaltmak önerilebilir veya baş dönmesini hafifletmek için ilaç reçete edilebilir. Meniere sendromuyla ilişkili denge sorunlarını tedavi etmek için de bazen ameliyat yapılabilir.
7) KANSIZLIK
Kansızlık ya da anemi, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Northwestern Üniversitesi Tıp Okulu'nda acil bakım birimi tıbbi direktörü olan Dr. Sindhu Aderson, beyne yeterince oksijen gitmemesinin baş dönmesine neden olabileceğini zira beynin düzgün çalışmak için sürekli oksijen açısından zengin bir kan kaynağına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Aneminin diğer semptomları:
-- Nefes darlığı
-- El ve ayakların soğuk olması
-- Pozisyon değiştirirken baş dönmesinin artması (oturma, ayakta durma gibi)
-- Soluk ve sarıya dönük cilt
-- Halsizlik
-- Baş ağrısı
Nasıl tedavi edilir?
Doktorlar anemiyi altta yatan nedene göre tedavi eder. Hastanın durumuna göre demir takviyelerine, beslenme ve Diyet takviyelerine, kan nakline, ilaç tedavisine veya kemik iliği nakline ihtiyaç duyulabilir.
8) ORTOSTATİK HİPOTANSİYON
Ortostatik hipotansiyon, otururken veya uzanırken aniden ayağa kalkınca meydana gelen ve kan basıncında yaşanan düşüştür. Baş ve boyun cerrahisi uzmanı Dr. Scott Shapiro, “Kan basıncındaki düşüşle birlikte, beyne yeterli kan ulaşmaz, bu da ayakta dururken baş dönmesine neden olur. Genellikle birkaç saniye sürer ancak bazen daha uzun da sürebilir” dedi. Ortostatik hipotansiyonun diğer semptomları: -- Bilinç bulanıklığı -- Halsizlik -- Bulanık görme -- Bayılma Nasıl tedavi edilir? Aderson, ortostatik hipotansiyon tedavisinin altta yatan nedene yönelik yapılacağını, düşük kalp atım hızı, düşük kan şekeri ve Parkinson hastalığı gibi durumlarının da ortostatik hipotansiyona neden olabileceğini belirtti.