Neden robotik cerrahiyi tercih etmeliyiz?
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, açık cerrahiye kıyasla hem hastalara hem de cerrahlara birçok kolaylık ve avantaj sağlayan robotik cerrahi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Minimal invaziv cerrahinin, yani kapalı ameliyatların günümüz için gelinen en üst teknolojik düzeyi robotik cerrahidir. Robotik cerrahi sistemiyle tüm dünyada günümüze kadar başta üroloji, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi olmak üzere pek çok disiplinde 10 milyondan fazla hasta ameliyat edilmiştir.
Peki, neden robotik cerrahiyi tercih etmeliyiz?
Üç boyutlu (3d-hd) görüntü
Robotik cerrahi sistemi ile elde edilen net görüntüler ilgili bölgeye yapılacak müdahalenin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Üç boyutlu görüntü imkanıyla yapılan robotik cerrahi müdahalesinde doktor derinlik hissi azaltılmış bir durumda çalışmaktadır. Kamera cerrahın kontrolünde olduğu için derin ve dar bölgelerdeki anatomik yapılara dair 12 kata kadar büyültülmüş, net görüntüler elde ediyor. Bu sayede ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilebiliyor.
İleri hareket kabiliyeti
Robotik cerrahinin kollarının ucundaki aletler insan bileğinin hareket kabiliyetinin çok ilerisinde bükülebildiği gibi 540 dereceye kadar dönebilmektedir. Bu sayede vücudun birçok noktasına (özellikle dar ve küçük alanlarda, obez hastalarda) ulaşıp, kritik cerrahi müdahalelerde kesme, tutma, dikiş atma gibi önemli kolaylıklar sağlamaktadır.
El titremesinin ortadan kalkması (tremor filtration özelliği)
Cerrahın eli fizyolojik olarak az veya çok titreyebilmekte, bu özellikle ameliyatın ileri aşamalarında kendini gösterebilmektedir. Ancak robotik cerrahide kullanılan kolların hassas hareket kabiliyeti, bu titremeyi ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede riskli bölgelerde yapılacak müdahalelerde insan eline bağlı hatalar da büyük ölçüde azaltılabilmektedir.
Ameliyat esnasında cerrahın fiziki şartları
Ameliyat esnasında cerrahlar ayakta olurlar ve bu da uzun süren cerrahi müdahalelerde yorgunluk nedeniyle ayakta durmayı zorlaştırmaktadır. Robotik cerrahide cerrah ameliyatı oturur vaziyette, konsoldan yönetmektedir. Bu sırada fiziksel yorgunluğa bağlı stres azalırken, cerrahın konsantrasyonu da tüm ameliyat süresince yüksek kalmaktadır.
Minimum kan kaybı
Robotik cerrahi sisteminde kesilerin küçük olması ve en ufak damarın bile 3 boyutlu görüntü ile büyütülmesi sayesinde kan kaybı büyük ölçüde azalmaktadır. Birçok ameliyatta kan nakline ihtiyaç duyulmadan işlem tamamlanmaktadır. Bir santimetreden küçük kesiler sayesinde gerçekleşen bu operasyonlarda ameliyat sonrası yaşanabilecek ağrılar da büyük oranda azalmaktadır.
Ameliyat sonrası günlük yaşama hızlı dönüş
Robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların sağladığı imkanlardan biri de hastaların hastanede kalma ve günlük hayata geçiş sürelerinin kısalmasıdır.